alehar Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lipca 2009 Kielbaski cienkie w oslonkach 18-20 wedzenie okolo 1,5 godziny nastepnie parzone okolo 12 minut . dla dzieci rarytas i....nie tylko a ten sam farsz a smakuje inaczej PozdrawiamParzysz 12 minut ???? :rolleyes: Mozesz to potwierdzić ? czy nie jest to pomyłka ? [ Komentarz dodany przez: BonAir: Czw Lip 09, 2009 09:26 ] Temat wydzielony z wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=79285#79285 Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lipca 2009 Te dwanaście minut parzenia to chyba zbyt krótko jak na kiełbasę?Pozdr. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lipca 2009 niekoniecznie zbyt krotkozalezy jaka temperature miala w momencie wkladania do parzenia Pamietaj ze kielbasa jest wyciagnieta z wedzarni i w dodatku cienkaPozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lipca 2009 niekoniecznie zbyt krotko zalezy jaka temperature miala w momencie wkladania do parzenia Pamietaj ze kielbasa jest wyciagnieta z wedzarni i w dodatku cienka Pozdrawiam JasiuNo... ale to jednak 3,5 kg kielbasy...nawet jak wkladal mniej do parzenia to jednak parzył 12 min ? Jak widze to nie tylko ja mam wątpliwości (patrz: Arkadiusz) Moze napisz co to znaczy wg Ciebie "niekoniecznie zbyt krotko"... ja wyjmuje z wedzarni i parzę ok. 25 min. Pytam sie bo jeszcze sie ucze i kazde info jest dla mnie cenne... Przepraszam, że temat chwilowo "zmienił swoje tory" ... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lipca 2009 Czas parzenia trwa do uzyskania wewnątrz produktu 72°C (wg starszych norm 68°C). Jeśli nie mierzymy termometrem wewnątrz to przyjmuje się, że czas parzenia kiełbasy w jelitach kalibru 28-30 wynosi 25 min. W zależności od kalibru jelita (osłonki) parzymy: cieńsze - krócej, a grubsze dłużej. To chyba oczywiste. Wydaje mi się, że po wyjęciu z wędzarni (jeszcze ciepłe) te 12 minut dla kalibru 18-20 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lipca 2009 jest napisane ze parzy kielbaski cienkie 18-20 czyli o takiej srednicy teraz wez ze wedzac kielabasa doszla do temp.np 50stopni to w czasie parzenia temperatura musi wzrosnac juz niewiele co przy tak cienkiej kielbasce 12 min to wcale nie maloco innego przy kielbasie srednicy 26-28mm tam ten czas bylby raczej zbyt malyNie wiem czy jasno to opisalem jesli nie to pisz na pw co by ten temat uszanowacPozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.