Skocz do zawartości

Czas parzenia kiełbas w jelicie baranim


alehar

Rekomendowane odpowiedzi

Kielbaski cienkie w oslonkach 18-20 wedzenie okolo 1,5 godziny nastepnie parzone okolo 12 minut .

dla dzieci rarytas i....nie tylko a ten sam farsz a smakuje inaczej

Pozdrawiam

Parzysz 12 minut ???? :( :rolleyes:

Mozesz to potwierdzić ? czy nie jest to pomyłka ?

 

[ Komentarz dodany przez: BonAir: Czw Lip 09, 2009 09:26 ]

Temat wydzielony z wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=79285#79285

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te dwanaście minut parzenia to chyba zbyt krótko jak na kiełbasę?Pozdr.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niekoniecznie zbyt krotko

zalezy jaka temperature miala w momencie wkladania do parzenia

Pamietaj ze kielbasa jest wyciagnieta z wedzarni i w dodatku cienka

Pozdrawiam Jasiu

No... ale to jednak 3,5 kg kielbasy...nawet jak wkladal mniej do parzenia to jednak parzył 12 min ? Jak widze to nie tylko ja mam wątpliwości (patrz: Arkadiusz)

Moze napisz co to znaczy wg Ciebie "niekoniecznie zbyt krotko"... ja wyjmuje z wedzarni i parzę ok. 25 min.

Pytam sie bo jeszcze sie ucze i kazde info jest dla mnie cenne...

Przepraszam, że temat chwilowo "zmienił swoje tory" ...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas parzenia trwa do uzyskania wewnątrz produktu 72°C (wg starszych norm 68°C). Jeśli nie mierzymy termometrem wewnątrz to przyjmuje się, że czas parzenia kiełbasy w jelitach kalibru 28-30 wynosi 25 min. W zależności od kalibru jelita (osłonki) parzymy: cieńsze - krócej, a grubsze dłużej. To chyba oczywiste. Wydaje mi się, że po wyjęciu z wędzarni (jeszcze ciepłe) te 12 minut dla kalibru 18-20 wystarczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jest napisane ze parzy kielbaski cienkie 18-20 czyli o takiej srednicy

teraz wez ze wedzac kielabasa doszla do temp.np 50stopni to w czasie parzenia temperatura musi wzrosnac juz niewiele co przy tak cienkiej kielbasce 12 min to wcale nie malo

co innego przy kielbasie srednicy 26-28mm tam ten czas bylby raczej zbyt maly

Nie wiem czy jasno to opisalem jesli nie to pisz na pw co by ten temat uszanowac

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.