Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

BOCZEK ROLOWANY PIECZONY WEDŁUG TINKA

 

 

Boczek bez żeber (łuskany) i bez skóry nacinam nożem na głębokość kilku milimetrów, nacięcia w odległości kilkunastu milimetrów „w kratkę”. Ponacinaną stronę „zmiękczam” tłuczkiem.

 

http://img525.imageshack.us/img525/7460/boczek01.jpg

 

Powierzchnię posypuję przyprawami:

- sól

- pieprz

- vegeta

- trochę majeranku

- czosnek suszony w płatkach

- cebula suszona prażona

- żelatyna

 

http://img196.imageshack.us/img196/8982/boczek02.jpg

 

tak przygotowany boczek zwijam, powierzchnię zewnętrzną też posypuję przyprawami,

i zawijam w folię celulozową, czasem też z zewnątrz obsypuję czosnkiem suszonym w płatkach i liśćmi laurowymi, ale żona narzeka, że musi listki z plasterków zdejmować.

 

http://img525.imageshack.us/img525/5767/boczek03.jpg

 

a następnie ściśle sznuruję

 

http://img525.imageshack.us/img525/4381/boczek04.jpg

 

 

Tak przygotowany boczek odkładam na kilkanaście godzin do lodówki, następnie boczek umieszczam w piekarniku, i tu uwaga Tinek zapomniał że ma w domu normalny piekarnik i boczek się nie chce zmieścić :grin: . Tak, więc boczek został przekrojony na pół i jeszcze raz zawinięty w folię i osznurowany.

Pieczenie w 170 °C, na spodzie piekarnika umieszczona rynienka z wodą.

 

http://img524.imageshack.us/img524/2371/boczek05.jpg

 

Po wystudzeniu boczek do lodówki i na drugi dzień można próbować

 

http://img524.imageshack.us/img524/282/boczek06.jpg

 

SMACZNEGO

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Tinek.

Prosty przepis a wygląda bardzo smakowicie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73801
Udostępnij na innych stronach

Coś tak około 2 godzin siedział w piekarniku, miał wewnątrz 75 *C, ciągnę wyżej temperaturę, bo żona taki "przepieczony" woli. A ja zawsze po wystudzeniu, rano na drugi dzień "wyżeram" galaretkę, która się gromadzi w końcach wyrobu, jest bardzo smaczna, dlatego też sondę termometru nie wbijam w końcach, żeby najlepsze nie uciekło :grin:

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-73951
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Pieczenie w 170 °C, na spodzie piekarnika umieszczona rynienka z wodą.

Ja używam takiej brytfanki z wodą jak piekę bez folii i wtedy mięsko jest wilgotniejsze, ale do czego służy ta woda skoro boczek jest ściśle zawinięty i osznurowany :question:

Czy chodzi o to że jak coś kapnie to żeby się nie kopciło :question:

Aaaaaa…… bym zapomniał. Boczek wygląda rewelacyjnie…….. palce lizać.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-75989
Udostępnij na innych stronach

a żelatyną posypywałeś czy rozrabiałeś i moczyłeś?? proszę o poradę?

Posypałem na sucho

 

[ Dodano: Wto Sie 11, 2009 22:07 ]

Pieczenie w 170 °C, na spodzie piekarnika umieszczona rynienka z wodą.

Ja używam takiej brytfanki z wodą jak piekę bez folii i wtedy mięsko jest wilgotniejsze, ale do czego służy ta woda skoro boczek jest ściśle zawinięty i osznurowany :question:

Czy chodzi o to że jak coś kapnie to żeby się nie kopciło :question:

Aaaaaa…… bym zapomniał. Boczek wygląda rewelacyjnie…….. palce lizać.

Woda w brytfance jest po to by zwiększyć wilgotność w piekarniku, piecze się wtedy szybciej, ponieważ wilgotne powietrze "przenosi więcej ciepła, ma większą pojemność cieplną" (ale to dokładnie to by chyba ktoś dobry z fizyki wytłumaczył)

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76185
Udostępnij na innych stronach

Woda w brytfance jest po to by zwiększyć wilgotność w piekarniku, piecze się wtedy szybciej, ponieważ wilgotne powietrze "przenosi więcej ciepła, ma większą pojemność cieplną" (ale to dokładnie to by chyba ktoś dobry z fizyki wytłumaczył)

Fizykiem nie jestem, ale obawiam się, że jest to taki sam mit jak to, że gotowanie w wodzie z solą jest szybsze, bo słona woda wrze w wyższej temperaturze. O tym gotowaniu z solą było na forum w filmie, niestety nie pamiętam wątku, w którym to było.

Może i ta pojemność, o której piszesz się zwiększa, ale pewnie o taki ułamek jak i przy tej soli i nie ma to większego znaczenia.

 

No, ale jeżeli ktoś przedstawi inne fakty to oczywiście chylę czoła i wstydzę się za swoją niewiedzę :blush:

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76192
Udostępnij na innych stronach

Mam do czynienia w pracy z piecami konwekcyjno-parowymi, w których można piec w suchym powietrzu oraz można dawać parę aż do 100% pary czyli gotowanie. Pieczenie w suchym powietrzu trwa znacznie dłużej niż z dodatkiem pary. Najczęsciej stosuję dodatek pary 25 - 50% (dla pieczenia)

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76196
Udostępnij na innych stronach

Pieczenie w suchym powietrzu trwa znacznie dłużej niż z dodatkiem pary

No to pewnie wiesz co piszesz skoro masz z tym do czynienia. Teraz tylko kwestia o ile da sie podnieść wilgotność w piekarniku poprzez wstawienie pojemnika z wodą bo jeżeli jest do spora wartość jak w tych urządzeniach o których piszesz to jest sens a jeżeli jest to rząd 3-5% to pewnie i sens niewielki.

 

Rozumiem że te urządzenia wytwarzają parę dodatkowo :question:

 

Woda przewodzi ciepło około 20 razy lepiej od powietrza i pewnie dla tego efekt szybszego pieczenia.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76200
Udostępnij na innych stronach

Tak urządzenie ma wytwornicę pary bardziej lub mniej doskonałą (zależy od klasy pieca).

Nie wiem o ile procent podnosi się wilgotność w piekarniku domowym, ale jak się otwiera piekarnik to jest to ciepło odczuwalne. Gdy się piecze jakąś potrawę odkrytą to para jest z tej potrawy, a w przypadku boczku owiniętego w folię para nie ma się z czego wytworzyć

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76204
Udostępnij na innych stronach

SlawekCh gotowanie w osolonej wodzie ma sens

Oczywiście że ma. Ale tylko dla smaku. Do wody dodaje się tyle soli że temperatura podnosi się ok 0,2 do 0,5 stopnia inaczej tego do ust nie weźmiesz.

W roztworze nasyconym to sobie można np. słoiki pasteryzować ale nie makaron czy ziemniaki ugotować.

360g na litr wody podnosi wrzenie o 8 stopni (według pomiarów w powyższym linku) a gotując makaron dajesz 1-2 łyżeczki soli na parę litrów wody czyli może podniesiesz temperaturę o wymienione powyżej 0,5 stopnia

 

[ Dodano: Wto Sie 11, 2009 23:37 ]

Nie wiem o ile procent podnosi się wilgotność w piekarniku domowym, ale jak się otwiera piekarnik to jest to ciepło odczuwalne. Gdy się piecze jakąś potrawę odkrytą to para jest z tej potrawy, a w przypadku boczku owiniętego w folię para nie ma się z czego wytworzyć

Nigdy jakoś specjalnie nie zwracałem uwagi na to, ale sam piekłem czasami na takiej specjalnej brytfance z wodą. Muszę z tą parą w piekarniku poeksperymentować.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-76210
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Robię boczek Tinka z lekką modyfikacją.

Zamiast soli użyłem peklosoli a zamiast pieczenia chciałbym boczek uwędzić.

Waszym zdaniem jak długo i w jakiej temperaturze powinienem wędzić i czy pod koniec dopiekać czy nie ?

Zakładam że nie będę go parzył po uwędzeniu.

Dla jasności boczek zawinięty jest w folię celulozową.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-81737
Udostępnij na innych stronach

Tak uwędzi się.

Folia celulozowa jest powszechnie stosowana do szynek w celu obniżenia strat wagi przy wędzeniu.

Folia celulozowa przepuszcza dym wędzarniczy blokując jednocześnie parowanie wody.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-81771
Udostępnij na innych stronach

Uwędzi się na pewno. Ale żeby się nie rozwarstwiał to potrzebuje temperatury. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2717-boczek-rolowany-pieczony-wg-tinka/#findComment-81906
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.