Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem niedawno odkryłam to cudo. Przepisów niestety jak na lekarstwo. Zamieszcze kilka które udało mi sie odszukać i wypróbować.

Czekam na wasze propozycje :))

 

[ Dodano: Czw Lip 23, 2009 11:39 ]

Kurczak nadziewany

 

Potrzebne składniki:

 

1 duży kurczak

wątróbki drobiowe

żołądek i serce

2 jajka

1 łyżka ziół prowansalskich

50 gram posiekanych migdałów

50 gram jasnego chleba

1 szklanka bulionu

4 łyżki sherry, wytrawnego

2 łyżki oleju

świeżo zmielony pieprz

rozmaryn sproszkowany

sól

 

Przygotowanie:

 

Umytego kurczaka wysmarować w środku i na zewnątrz olejem wymieszanym z solą, pieprzem, i rozmarynem.

 

Podroby drobno posiekać, wymieszać z jajami, ziołami, migdałami i pokrojonym w kostkę białym chlebem.

Doprawić solą i pieprzem.

 

Farszem wypełnić kurczaka i zszyć otwór (lub przekłuć stalowym szpikulcem).

Kurczaka włożyć do namoczonego rzymskiego garnka, dolać 1 szklanki bulionu. Przykryć, po godzinie dolać resztę podgrzanego rosołku. Dopiec w otwartym naczyniu.

 

Do potrawy pasuje ryż, bądź biały chleb.

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny

 

[ Dodano: Czw Lip 23, 2009 11:41 ]

 

Żebra wędzone po kasselsku

 

Składniki:

 

 

750 gram wędzonych żeber

1 pęczek włoszczyzny

1 pomidor

1 cebula

Odrobina sosu z paczki

1 łyżka musztardy

Pieprz świeżo zmielony

 

Przygotowanie:

 

Mięso opłukać i wytrzeć do sucha.

 

Włożyć do wcześniej namoczonego rzymskiego garnka. Przykryć i dusić przez 60 min. Następnie zalać 2 szklankami wody dodać drobno pokrojone warzywa, ćwiartki pomidora i pokrojoną w kostkę cebulę.

 

Dusić dalsze 45 minut, następnie przez 15 minut piec bez przykrywki.

Zlać sos, wymieszać z gotowym sosem w proszku, dodać musztardy i pieprzu.

 

*Jeśli przed zapiekaniem „na churpiąco” bez przykrywki posypie się odrobiną cukru na wierzchu, to mięso będzie jeszcze bardziej chrupiące.

 

Podawać z ziemniakami puree, i kapustą kiszoną na ciepło.

 

Inne sposoby :

- duszenie z suszonymi grzybami

- lub z czerwonym winem (zamiast 1 szkalnki wody dodać 1 szklankę czerwonego wina)

 

 

Czas przygotowania 2 godziny

 

Wartość odżywcza ok. 450 kcal

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witaj wsród zadymiaczy :cool:

Już trochę (troszeczkę :smile: ) było o garnku rzymskim przy pieczeniu chleba.

Dzięki z przepis i mam nadzieję, że nie będzie to ostatni :cool: A gdyby tak jeszcze fotki z Twoich poczynań z garnkiem rzymskim to było by super.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3442&highlight=garnek+rzymski

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74370
Udostępnij na innych stronach

Ja niesety na razie nie zakupiłem "garnuszka" , bo nie znałem żadnych przepisów.Ale teraz gdy się pojawiłaś z chęcią zaopatrzę się w "garnuszek" aby przyrządzać smakołyki według Twoich przepisów :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74372
Udostępnij na innych stronach

Niezbędne składniki:

 

800 g oberżyny

600 g baraniny mielonej

1 mała puszka pomidorów

2 cebule

100 ml mleka

2 łyżki bułki tartej

100 ml śmietany

50 g startego sera

1 łyżka mąki

2 łyżki soku z cytryny

2 żółtka

40 g masła

3 łyżki oliwy

1/8 l białego wina

świeżo zmielony pieprz

odrobina cukru, cynamonu, oregano

2 łyżki posiekanej pietruszki

starta gałka muszkatołowa

sól

 

Przygotowanie:

 

Umyte oberżyny pokroić w plastry, posolić i odstawić. Po 10 minut opłukać wodą.

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso, mieszając zarumienić.

Dodać pomidory i wino. Doprawić pieprzem, solą, cukrem, cynamonem, oregano i pietruszką. Bułkę tartą wymieszać z serem. Mleko razem ze śmietaną zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Mieszająć dodać ser i startą gałkę muszkatołową. Zagęścić żółtkami wymieszanymi z odrobiną wody i mąki.

 

Namoczony garnek rzymski wysmarować dobrze masłem, następnie warstwowo układać oberżyny, polewać sosem mięsnym i sosem biały. Posypać płatkami masła. Piec pod przykryciem.

 

Czas przygotowania 1 godzina

 

[ Dodano: Czw Lip 23, 2009 11:58 ]

Prawda jest taka, że są książki kucharskie do gara rzymskiego, ale niestety nie w naszym ojczystym języku. A komu by się chciało tłumaczyć ;) zdecydowanie wolę gotować :)

W zasadzie to możesz przygotowywać tradycyjne potrawy z tym, że bez użycia tłuszczu.

Jakbyś potrzebował porady daj znać, zanim kupiłam gar troche się o nim naczytałam. Chętnie podzielę się swoją wiedzą :)

 

[ Dodano: Czw Lip 23, 2009 12:40 ]

•ziemniaki ok 1 kg

•masło 50 g

•ser żółty 50 g

•cebula 1 sztuka

•śmietana 250 g

•sól

•pieprz świeżo zmielony

•gałka muszkatołowa starta

 

 

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Namoczony garnek rzymski wysmarować częścią masła, w naczyniu ułożyć poprzecznie, warstwowo ziemniaki. Posypać pieprzem, solą.

 

Połączyć i wymieszać: śmietanę, ser, startą gałkę, zmiksowaną bądź startą cebulę. Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na zapiekance. Zapiekać w przykrytym naczyniu.

 

Garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewamy go do 180-200 stopni.

 

Proste danie, smakuje rewelacyjnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74374
Udostępnij na innych stronach

oberżyny

 

Możesz bliżej podpowiedzieć co to oberżyny , ja bym zaraz szukał jakiegoś mięsa :blush:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74380
Udostępnij na innych stronach

U nas częściej spotyka się to warzywko pod nazwą bakłażan :)

A jeśli nadal chcesz szukać mięska to załaczyłam zdjęcie :) żebyś wiedział czego na bazarku szukać

 

pozdrawiam cieplutko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74384
Udostępnij na innych stronach

U nas częściej spotyka się to warzywko pod nazwą bakłażan :)

 

Dzięki już wiem :!: :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74386
Udostępnij na innych stronach

tylko nie formaster...no ale przepsiy można wykorzystać :)

Po 2 użyciach był do wyrzucenia...jak później doczytałam na innym forum, polskie garnki są źle wypalane i pękają pod wpływem wysokiej temperatury

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74390
Udostępnij na innych stronach

gruszka miłości

Ponoć afrodyzjak

..zjadłem 2 kg i nic :cry:

Po 2 użyciach był do wyrzucenia

.. może ktoś ma instrukcję użytkowania tego afrodyzjaka ? :blush:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74391
Udostępnij na innych stronach

tylko nie formaster...

Po 2 użyciach był do wyrzucenia...jak później doczytałam na innym forum, polskie garnki są źle wypalane i pękają pod wpływem wysokiej temperatury

Może masz jakieś swoje typy garnków, które się sprawdzają nawet po 100 użyciach :rolleyes:

Znalazłem coś takiego, z tym że trudny wybór czegoś uniwersalnego :rolleyes: :cool:

 

http://www.roemertopf.pl/news.php

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74394
Udostępnij na innych stronach

Ja mam ten z kolekcji jubileuszowej. Jest stosunkowo duży, wystarcza na potrzeby mojej 4 osobowej rodzinki ;)

 

Robię w nim wszelkie mięsiwa oraz piekę chlebek. Zbieram jeszcze na ten do pieczenia ryby bo wolę nie mieszać zapachów ryb z chlebem czy innym mięsiwem. Może poproszę męża żeby mi kupił na urodziny ;)

 

Przeglądałeś link który wkleiłam poprzednio? Już nie mogę się doczekać kiedy zacznę z niego korzystać :))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74395
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Przeglądałem, ale bez garnka to mogę sobie tylko powąchać herbatę stojącą obok :grin:

Mam w domu(oprócz mięsożernych) dwoje wegetarian :cry: i widzę trochę przepisików pod nich :tongue: .

Dzięki za link.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74396
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Składniki:

 

1kg mięsa od świnki z kością

2 ząbki czosnku

2 fenkuły

1 l wytrawnego białego wina

Sól

Świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć i wytrzeć do sucha, natrzeć solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.

 

Włożyć do rzymskiego garnka uprzednio namoczonego w wodzie. Dodać pokrojone w ćwiartki fenkuły, dodać do mięsa. Polać winem i solidnie posypać pieprzem. Przykryć. Piec ok 90 minut.

 

Potrawę podczas ostatnich 20 minut piec bez przykrycia podlewając od czasu do czasu winem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-76924
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio podpatrzyłam na jakimś forum rozmowę na temat briami w garnku rzymskim, w efekcie dziś na obiadek pyszne i aromatyczne briami :) tylko faktycznie trzeba zdjąć pokrywkę na kilka minut żeby troszkę odparowało.

 

Pychotka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-77825
Udostępnij na innych stronach

A w jakiej temperaturze pieczemy? Pytam, bo podobnież wszystkie potrawy siedzące w garnku rzymskim powinny dostać o 50 st. C. więcej niż pieczone poza takim garnkiem.
Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-78627
Udostępnij na innych stronach

Stosuję się do instrukcji garnka rzymskiego http://www.roemertopf.pl/download/Instrukcja.pdf

Nigdy nie trafiłam na taką informację o której piszesz. A wracając do Brami to zaczęłam od temperatury 180, później nieco zwiększyłam, a podczas odparowywania znowu zmniejszyłam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-78724
Udostępnij na innych stronach

widze ze jeste wiecej fanow garnkow rzymskich....ja mma ich juz 5,zbieractwo uskuteczniam;)

dla znajomych tez juz kupilam kilka,wszystko za pare euro na targach staroci;)

nie wiem czy byla gdzies informacja ze wczesniej sie go namacza w wodzie i wklada do zimnego piekarnika.

ja pieke w temp 210st mieso czy chleb,rybe w innym bo w glinie zapach zostaje.

w garnku temperatura sie podnosi wiec jest nieco wyzsza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-78734
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.