Ewelinka88 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Całkiem niedawno odkryłam to cudo. Przepisów niestety jak na lekarstwo. Zamieszcze kilka które udało mi sie odszukać i wypróbować. Czekam na wasze propozycje ) [ Dodano: Czw Lip 23, 2009 11:39 ] Kurczak nadziewany Potrzebne składniki: 1 duży kurczak wątróbki drobiowe żołądek i serce 2 jajka 1 łyżka ziół prowansalskich 50 gram posiekanych migdałów 50 gram jasnego chleba 1 szklanka bulionu 4 łyżki sherry, wytrawnego 2 łyżki oleju świeżo zmielony pieprz rozmaryn sproszkowany sól Przygotowanie: Umytego kurczaka wysmarować w środku i na zewnątrz olejem wymieszanym z solą, pieprzem, i rozmarynem. Podroby drobno posiekać, wymieszać z jajami, ziołami, migdałami i pokrojonym w kostkę białym chlebem. Doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić kurczaka i zszyć otwór (lub przekłuć stalowym szpikulcem). Kurczaka włożyć do namoczonego rzymskiego garnka, dolać 1 szklanki bulionu. Przykryć, po godzinie dolać resztę podgrzanego rosołku. Dopiec w otwartym naczyniu. Do potrawy pasuje ryż, bądź biały chleb. Czas przygotowania: 1,5 godziny [ Dodano: Czw Lip 23, 2009 11:41 ] Żebra wędzone po kasselsku Składniki: 750 gram wędzonych żeber 1 pęczek włoszczyzny 1 pomidor 1 cebula Odrobina sosu z paczki 1 łyżka musztardy Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie: Mięso opłukać i wytrzeć do sucha. Włożyć do wcześniej namoczonego rzymskiego garnka. Przykryć i dusić przez 60 min. Następnie zalać 2 szklankami wody dodać drobno pokrojone warzywa, ćwiartki pomidora i pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić dalsze 45 minut, następnie przez 15 minut piec bez przykrywki. Zlać sos, wymieszać z gotowym sosem w proszku, dodać musztardy i pieprzu. *Jeśli przed zapiekaniem „na churpiąco” bez przykrywki posypie się odrobiną cukru na wierzchu, to mięso będzie jeszcze bardziej chrupiące. Podawać z ziemniakami puree, i kapustą kiszoną na ciepło. Inne sposoby : - duszenie z suszonymi grzybami - lub z czerwonym winem (zamiast 1 szkalnki wody dodać 1 szklankę czerwonego wina) Czas przygotowania 2 godziny Wartość odżywcza ok. 450 kcal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Lipca 2009 Witaj wsród zadymiaczy Już trochę (troszeczkę :smile: ) było o garnku rzymskim przy pieczeniu chleba.Dzięki z przepis i mam nadzieję, że nie będzie to ostatni A gdyby tak jeszcze fotki z Twoich poczynań z garnkiem rzymskim to było by super. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3442&highlight=garnek+rzymski Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lipca 2009 Dzięki za informację.Ty też gotujesz w tym garnku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja niesety na razie nie zakupiłem "garnuszka" , bo nie znałem żadnych przepisów.Ale teraz gdy się pojawiłaś z chęcią zaopatrzę się w "garnuszek" aby przyrządzać smakołyki według Twoich przepisów :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lipca 2009 Niezbędne składniki: 800 g oberżyny 600 g baraniny mielonej 1 mała puszka pomidorów 2 cebule 100 ml mleka 2 łyżki bułki tartej 100 ml śmietany 50 g startego sera 1 łyżka mąki 2 łyżki soku z cytryny 2 żółtka 40 g masła 3 łyżki oliwy 1/8 l białego wina świeżo zmielony pieprz odrobina cukru, cynamonu, oregano 2 łyżki posiekanej pietruszki starta gałka muszkatołowa sól Przygotowanie: Umyte oberżyny pokroić w plastry, posolić i odstawić. Po 10 minut opłukać wodą. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso, mieszając zarumienić. Dodać pomidory i wino. Doprawić pieprzem, solą, cukrem, cynamonem, oregano i pietruszką. Bułkę tartą wymieszać z serem. Mleko razem ze śmietaną zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszająć dodać ser i startą gałkę muszkatołową. Zagęścić żółtkami wymieszanymi z odrobiną wody i mąki. Namoczony garnek rzymski wysmarować dobrze masłem, następnie warstwowo układać oberżyny, polewać sosem mięsnym i sosem biały. Posypać płatkami masła. Piec pod przykryciem. Czas przygotowania 1 godzina [ Dodano: Czw Lip 23, 2009 11:58 ] Prawda jest taka, że są książki kucharskie do gara rzymskiego, ale niestety nie w naszym ojczystym języku. A komu by się chciało tłumaczyć zdecydowanie wolę gotować W zasadzie to możesz przygotowywać tradycyjne potrawy z tym, że bez użycia tłuszczu. Jakbyś potrzebował porady daj znać, zanim kupiłam gar troche się o nim naczytałam. Chętnie podzielę się swoją wiedzą [ Dodano: Czw Lip 23, 2009 12:40 ] •ziemniaki ok 1 kg •masło 50 g •ser żółty 50 g •cebula 1 sztuka •śmietana 250 g •sól •pieprz świeżo zmielony •gałka muszkatołowa starta Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Namoczony garnek rzymski wysmarować częścią masła, w naczyniu ułożyć poprzecznie, warstwowo ziemniaki. Posypać pieprzem, solą. Połączyć i wymieszać: śmietanę, ser, startą gałkę, zmiksowaną bądź startą cebulę. Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na zapiekance. Zapiekać w przykrytym naczyniu. Garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewamy go do 180-200 stopni. Proste danie, smakuje rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lipca 2009 oberżyny Możesz bliżej podpowiedzieć co to oberżyny , ja bym zaraz szukał jakiegoś mięsa :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lipca 2009 U nas częściej spotyka się to warzywko pod nazwą bakłażan A jeśli nadal chcesz szukać mięska to załaczyłam zdjęcie żebyś wiedział czego na bazarku szukać pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Lipca 2009 Oberżyna, czyli bakłażan, albo gruszka miłości :grin: .To takie fioletowe gruchy. Ponoć afrodyzjak :rolleyes: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Lipca 2009 U nas częściej spotyka się to warzywko pod nazwą bakłażan Dzięki już wiem :!: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Lipca 2009 http://broszka.pl/upload2/j/jerry1111/baklazan_bro.jpg http://www.magazyntd.com/pliki/119985703457477.jpg Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Lipca 2009 WitamPrzepisy http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2453&idc=38&page= [mod]oraz tu: dzial Przepisy http://www.garnek-rzymski.com/[/mod] Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Lipca 2009 tylko nie formaster...no ale przepsiy można wykorzystać Po 2 użyciach był do wyrzucenia...jak później doczytałam na innym forum, polskie garnki są źle wypalane i pękają pod wpływem wysokiej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Lipca 2009 gruszka miłościPonoć afrodyzjak..zjadłem 2 kg i nic Po 2 użyciach był do wyrzucenia.. może ktoś ma instrukcję użytkowania tego afrodyzjaka ? :blush: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Lipca 2009 moje ostatnie znalezisko http://gotowanie.onet.pl/17622617,ksiazka.htmlkto szuka nie błądzi czekam na wasze komentarze odnośnie poszczególnych przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Lipca 2009 tylko nie formaster... Po 2 użyciach był do wyrzucenia...jak później doczytałam na innym forum, polskie garnki są źle wypalane i pękają pod wpływem wysokiej temperatury Może masz jakieś swoje typy garnków, które się sprawdzają nawet po 100 użyciach :rolleyes: Znalazłem coś takiego, z tym że trudny wybór czegoś uniwersalnego :rolleyes: http://www.roemertopf.pl/news.php Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja mam ten z kolekcji jubileuszowej. Jest stosunkowo duży, wystarcza na potrzeby mojej 4 osobowej rodzinki Robię w nim wszelkie mięsiwa oraz piekę chlebek. Zbieram jeszcze na ten do pieczenia ryby bo wolę nie mieszać zapachów ryb z chlebem czy innym mięsiwem. Może poproszę męża żeby mi kupił na urodziny Przeglądałeś link który wkleiłam poprzednio? Już nie mogę się doczekać kiedy zacznę z niego korzystać ))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Lipca 2009 Witam.Przeglądałem, ale bez garnka to mogę sobie tylko powąchać herbatę stojącą obok :grin: Mam w domu(oprócz mięsożernych) dwoje wegetarian i widzę trochę przepisików pod nich :tongue: .Dzięki za link. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 24 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lipca 2009 mam nadzieję, że podzielisz się swoimi uwagami. Zastanawiam się od czego zacząć testowanie przepisów hmmmm może zrobię dziś pieczeń wiedeńską.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-74475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Składniki: 1kg mięsa od świnki z kością2 ząbki czosnku2 fenkuły1 l wytrawnego białego winaSólŚwieżo zmielony pieprz Przygotowanie: Mięso umyć i wytrzeć do sucha, natrzeć solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Włożyć do rzymskiego garnka uprzednio namoczonego w wodzie. Dodać pokrojone w ćwiartki fenkuły, dodać do mięsa. Polać winem i solidnie posypać pieprzem. Przykryć. Piec ok 90 minut. Potrawę podczas ostatnich 20 minut piec bez przykrycia podlewając od czasu do czasu winem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-76924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Moją pierwszą potrawą były zioberka marynowane w miodzie, piwie i musztardzie. Smakowały rewelacyjnie a ile sosu się wytopiło....mniammmmmmmmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-77586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ostatnio podpatrzyłam na jakimś forum rozmowę na temat briami w garnku rzymskim, w efekcie dziś na obiadek pyszne i aromatyczne briami tylko faktycznie trzeba zdjąć pokrywkę na kilka minut żeby troszkę odparowało. Pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-77825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2009 A w jakiej temperaturze pieczemy? Pytam, bo podobnież wszystkie potrawy siedzące w garnku rzymskim powinny dostać o 50 st. C. więcej niż pieczone poza takim garnkiem. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-78627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 3 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Września 2009 Stosuję się do instrukcji garnka rzymskiego http://www.roemertopf.pl/download/Instrukcja.pdfNigdy nie trafiłam na taką informację o której piszesz. A wracając do Brami to zaczęłam od temperatury 180, później nieco zwiększyłam, a podczas odparowywania znowu zmniejszyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-78724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Września 2009 widze ze jeste wiecej fanow garnkow rzymskich....ja mma ich juz 5,zbieractwo uskuteczniam;)dla znajomych tez juz kupilam kilka,wszystko za pare euro na targach staroci;)nie wiem czy byla gdzies informacja ze wczesniej sie go namacza w wodzie i wklada do zimnego piekarnika.ja pieke w temp 210st mieso czy chleb,rybe w innym bo w glinie zapach zostaje.w garnku temperatura sie podnosi wiec jest nieco wyzsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-78734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Września 2009 raczej nie zaryzykowałabym takiego zakupu, nigdy nie wiadomo jak go wcześniej używano... Dziwi mnie to zwłaszcza że mamy czasy w których wszystko można kupić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2737-garnek-rzymski/#findComment-78743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.