Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Ciastka]Gofry wg abratka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 08 sie 2009 - 10:38

Ponieważ w końcu zakupiłam gofrownicę ( dezal 1300W ) o przepis na gofry zwróciłam się oczywiście do Naszego forumowego specjalisty -abratka. :grin: Tu pragnę mu podziękować za ten przepis bo jak na razie wszystkie trzy próby były udane ( ja robiłam z połowy porcji bo cała to baaardzo dużo gofrów) :lol: A oto przepis ( jak podaje abratek zaczerpnął go z netu i trochę zmodyfikował):

Składniki:
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny (takiej o zawartości tłuszczu ok 80% )
15 dag cukru
5szt. jaj
ok 350 ml mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

wykonanie:
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Mąki i proszek zmieszać i przesiać.
Jaja i cukier ubić, a następnie dodać tłuszcz, mąkę i mleko - po wymieszaniu odstawić na 15 minut a następnie przemieszać i można piec :grin:
Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na naleśniki - oczywiście trzeba dojść do tego metodą prób,po pieczeniu gofry najlepiej opierać o jakąś kratkę, bo po położeniu bezpośrednio na talerz będą zaparowywały od spodu.

#2 majus

majus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 94 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 sie 2009 - 12:34

chudziak,przepis który podajesz jest na całą porcję(baaardzo dużo gofrów),czy już zmniejszony o połowę?

#3 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 08 sie 2009 - 12:45

Ten podany to oryginalny na duuuużo gofrów :lol: ( co prawda to zależy od ilości zjadaczy i ich możliwości)

#4 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 08 sie 2009 - 19:47

Robimy gofry względnie często, wzorując się głównie na przepisie z KFC, ale patrząc na ten przepis gofrów wg abratka:

25 dag mąki ziemniaczanej


to duże zaskoczenie!

Trzeba będzie spróbować.

#5 majus

majus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 94 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 sie 2009 - 21:12

Dzięki chudziak,spróbuję w takim razie z połowy porcji.

#6 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 08 sie 2009 - 22:23

Robimy gofry względnie często, wzorując się głównie na przepisie z KFC

kurczę, BonAir.... jak żyję nie widziałem w KFC gofrów :shock: :shock: :shock:
w każdym razie spróbuj według przepisu jaki podała Chudziak, jeśli będą złe to będziesz miał prawo do otrzymania ode mnie satysfakcji....

Tu chciałbym uzupełnić na czym polegała moja modyfikacja,....
otóż rzecz rozbija się o zmniejszenie ilości cukru oraz zastąpienie wody mlekiem :rolleyes:
taki krok zmniejszył "słodkość'" wyrobu, oraz skróciło diametralnue czas pieczenia

#7 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 09 sie 2009 - 07:48

jak żyję nie widziałem w KFC gofrów


http://www.kfc.com/tips/waffles.asp

jeśli będą złe to będziesz miał prawo do otrzymania ode mnie satysfakcji

Satysfakcję już mam, że pączki były fantastyczne! ;)

#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27393 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 sie 2009 - 07:50

Tomku wybacz Mu, gdyż za krótko chłopak żyje. :wink:

#9 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 09 sie 2009 - 17:10

Przyznam że na stronę nie wchodziłem, a w restauracjach KFC takie desery nie "wpadły mi w oko" :blush:

Tomku wybacz Mu, gdyż za krótko chłopak żyje. :wink:

He he... a do którego i o którym z nas piszesz :lol:

#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27393 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 sie 2009 - 17:50

kurczę, BonAir.... jak żyję nie widziałem w KFC gofrów



#11 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 11 sie 2009 - 09:17

Noo i zrobiłem gofry wg abratka.
Z połowy porcji.
Z jedną małą modyfikacją - zmniejszyłem ilość jajek z 2,5 szt. do 2 szt. ;-)
No i zamiast margaryny, o której pisze abratek (raczej niedostępnej w handlu detalicznym) użyłem masła.

Bardzo dobre!.
Polecam :cool:

Z połowy porcji wychodzi sześć sztuk gofrów ze zwykłej gofrownicy, dostępnej w sklepach AGD.

Dołączona grafika
Dekoracja gofrów wzorowana ;)


PS. abratek, po wymieszaniu ciasto było jakby "zważone".
Czy powodują to drobinki zastygającego masła?

#12 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 11 sie 2009 - 18:45

zamiast margaryny, o której pisze abratek (raczej niedostępnej w handlu detalicznym) użyłem masła.

Margarynę zwykłą o zaw. tł 80% spotkałem kilka razy w sklepie (producentem była "Kruszwica" - ta której używaliśmy w cukierni),
- w zastępstwie doskonale sprawdza się "Palma" :wink:
natomiast dodatek masła na pewno nie zaszkodzi, zresztą w oryginalnym przepisie było masło lub margaryna :cool:

Co do "zważenia" to nie wiem czy przyczyną było masło - może składniki nie miały podobnej temperatury...

Jest jeszcze ważna sprawa którą należy tu przypomnieć - gofry zazwyczaj nie będą wychodzić dobre jeśli używamy gofrownicy o słabej mocy, czyli takich najtańszych modeli np. o mocy ok. 700W... - chodzi o to że na początku pieczenia nie może nastąpić zbytni spadek temperatury

#13 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1697 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 25 sty 2019 - 17:33

Odświeżę temat ;)

Akurat ćwiczę z córkami gofry. To w dalszym ciągu numer jeden czy ktoś poleca coś innego ? :)



#14 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 25 sty 2019 - 17:59

Odświeżę temat ;)

Akurat ćwiczę z córkami gofry. To w dalszym ciągu numer jeden czy ktoś poleca coś innego ? :)

 

Polecam jak najbardziej.

Wyszły pyszne, chrupiące.

Z tej porcji 16szt ale spokojnie 18 wyjdzie

 

50933006_2019920204751910_33421056772784

 

50967341_2019920261418571_11212265099781



#15 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1013 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 25 sty 2019 - 18:33

Lepszej rekomendacji nie trzeba.  :)  Zapisane w notatniku.  :thumbsup:



#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 sty 2019 - 20:03

Do dobrych gofrow podstawa jest dobra gofrownica.



#17 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1013 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 25 sty 2019 - 20:15

Do dobrych gofrow podstawa jest dobra gofrownica.

Wiem. Dobra znaczy o dużej mocy.



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 sty 2019 - 20:17

Tak , inaczej to beda takie kluchy a nie chrupkie 



#19 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1697 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 25 sty 2019 - 21:15

Dziękuję! Idąc tym tropem jakie modele gofrownic polecacie? :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 25 sty 2019 - 21:26

Do dobrych gofrow podstawa jest dobra gofrownica.

 

Oczywiście.

Mam takową od ponad 20 lat :D

Dobra gofrownica to nie tylko moc.

To taka której nigdy nie trzeba smarować tłuszczem przed pieczeniem

 

50592012_2236274386642619_58100222495241

 

 

 

50560277_2019920664751864_38707794036758


Użytkownik Alinka edytował ten post 25 sty 2019 - 21:27





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych