Skocz do zawartości

[Ciastka]Gofry wg abratka


Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ w końcu zakupiłam gofrownicę ( dezal 1300W ) o przepis na gofry zwróciłam się oczywiście do Naszego forumowego specjalisty -abratka. :grin: Tu pragnę mu podziękować za ten przepis bo jak na razie wszystkie trzy próby były udane ( ja robiłam z połowy porcji bo cała to baaardzo dużo gofrów) :lol: A oto przepis ( jak podaje abratek zaczerpnął go z netu i trochę zmodyfikował):

 

Składniki:

25 dag mąki pszennej

25 dag mąki ziemniaczanej

25 dag margaryny (takiej o zawartości tłuszczu ok 80% )

15 dag cukru

5szt. jaj

ok 350 ml mleka

1 łyżka proszku do pieczenia

cukier wanilinowy

 

wykonanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić.

Mąki i proszek zmieszać i przesiać.

Jaja i cukier ubić, a następnie dodać tłuszcz, mąkę i mleko - po wymieszaniu odstawić na 15 minut a następnie przemieszać i można piec :grin:

Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na naleśniki - oczywiście trzeba dojść do tego metodą prób,po pieczeniu gofry najlepiej opierać o jakąś kratkę, bo po położeniu bezpośrednio na talerz będą zaparowywały od spodu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten podany to oryginalny na duuuużo gofrów :lol: ( co prawda to zależy od ilości zjadaczy i ich możliwości)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robimy gofry względnie często, wzorując się głównie na przepisie z KFC, ale patrząc na ten przepis gofrów wg abratka:

 

25 dag mąki ziemniaczanej

to duże zaskoczenie!

 

Trzeba będzie spróbować.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robimy gofry względnie często, wzorując się głównie na przepisie z KFC

kurczę, BonAir.... jak żyję nie widziałem w KFC gofrów :shock: :shock: :shock:

w każdym razie spróbuj według przepisu jaki podała Chudziak, jeśli będą złe to będziesz miał prawo do otrzymania ode mnie satysfakcji....

 

Tu chciałbym uzupełnić na czym polegała moja modyfikacja,....

otóż rzecz rozbija się o zmniejszenie ilości cukru oraz zastąpienie wody mlekiem :rolleyes:

taki krok zmniejszył "słodkość'" wyrobu, oraz skróciło diametralnue czas pieczenia

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak żyję nie widziałem w KFC gofrów

http://www.kfc.com/tips/waffles.asp

 

jeśli będą złe to będziesz miał prawo do otrzymania ode mnie satysfakcji

Satysfakcję już mam, że pączki były fantastyczne! ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyznam że na stronę nie wchodziłem, a w restauracjach KFC takie desery nie "wpadły mi w oko" :blush:

Tomku wybacz Mu, gdyż za krótko chłopak żyje. :wink:

He he... a do którego i o którym z nas piszesz :lol:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Noo i zrobiłem gofry wg abratka.

Z połowy porcji.

Z jedną małą modyfikacją - zmniejszyłem ilość jajek z 2,5 szt. do 2 szt. ;-)

No i zamiast margaryny, o której pisze abratek (raczej niedostępnej w handlu detalicznym) użyłem masła.

 

Bardzo dobre!.

Polecam :cool:

 

Z połowy porcji wychodzi sześć sztuk gofrów ze zwykłej gofrownicy, dostępnej w sklepach AGD.

 

Dekoracja gofrów wzorowana ;)

 

 

PS. abratek, po wymieszaniu ciasto było jakby "zważone".

Czy powodują to drobinki zastygającego masła?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zamiast margaryny, o której pisze abratek (raczej niedostępnej w handlu detalicznym) użyłem masła.

Margarynę zwykłą o zaw. tł 80% spotkałem kilka razy w sklepie (producentem była "Kruszwica" - ta której używaliśmy w cukierni),

- w zastępstwie doskonale sprawdza się "Palma" :wink:

natomiast dodatek masła na pewno nie zaszkodzi, zresztą w oryginalnym przepisie było masło lub margaryna :cool:

 

Co do "zważenia" to nie wiem czy przyczyną było masło - może składniki nie miały podobnej temperatury...

 

Jest jeszcze ważna sprawa którą należy tu przypomnieć - gofry zazwyczaj nie będą wychodzić dobre jeśli używamy gofrownicy o słabej mocy, czyli takich najtańszych modeli np. o mocy ok. 700W... - chodzi o to że na początku pieczenia nie może nastąpić zbytni spadek temperatury

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...

Do dobrych gofrow podstawa jest dobra gofrownica.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak , inaczej to beda takie kluchy a nie chrupkie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję! Idąc tym tropem jakie modele gofrownic polecacie? :)

 

Najlepsza na rynku do użytku domowego to taka jak moja

najtańsza na allegro jest m.in. tutaj https://allegro.pl/oferta/profesjonalna-gofrownica-dezal-301-4-1300w-7693323045

Moja upiekła chyba tysiące gofrów.

Dziewczyny do szkoły chodziły to przez całą podstawówkę piekłam.

Taką samą, ale jeszcze starszą i bezawaryjną ma moja siostra

a córce kupiłam 8 lat temu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do takich belgijskich gofrow to nie wiem jaka najlepsza , moja jest slaba bo tania byla , a potrzebna mi byla do czegos innego .

Mam taka do gofrow jakie sa popularne unas, ma napewno ponad 30 lat marki Husqvarna   TYP 340 41 10

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.