Skocz do zawartości

Mięsko krojone czy przez sitko?


meter

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro czwarta produkcja kiełbasy z mięsa częściowo krojonego.

Jeszcze nie mam dużych rozmiarów sitek do maszynki (powyzej 10mm) ale już mam pytanie, ładniejsza w przekroju kiełbaska będzie z kawałkami krojonymi czy też z maszynki przez duże sitko, a moze nie ma różnicy?

Na którymś z postów Oliwki pisano o zwolnieniu obrotów Zelmera przy nadziewaniu kiełbaśnic w celu zmniejszenia efektu kutrowania, czy u kogoś to rozwiązanie się sprawdziło?

Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

meter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakiego masz zelmerka ? Jeśli tego mniejszego, odpowiednik maszynki nr 5, to pomyśl o przerobieniu nożyka na dwuskrzydełkowy. Z oryginalnym czteroskrzydełkowym maszynka zawsze będzie za bardzo rozdrabniać, nawet jak kupisz duże sitka.

Regulację obrotów masz opisaną tutaj , przydaje się zarówno przy mieleniu jak i przy nadziewaniu.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam 8 Zelmera z nożykiem to dobry pomysł, sitka, szarpak i regulator obrotów dzisiaj zamówiłem, nadziewarkę Mesna dostanę w połowie września bo teraz robią większe BĘDZIE ROBIENIE KIEŁBASKI NA LENIUCHA, wczoraj wisiało 10 kg kiełbasy w beczce przez 4 godz. wędzone na dębie (suchym) i cieniutki kolorek, musi iść do poprawki jutro (o 9 rano kończę 24 godz. zmianę) ale zastanawiam się, najpierw sparzyć i dowędzić czy odwrotnie, jest to dylemat, może coś doradzicie!!

Z pieczeniem to u mnie marne szanse, 2metrowy tunel w ziemi, wzmocnione ścianki boczne cegłami.

ZA CENNE DOTYCHCZASOWE UWAGI BAAARDZO DZIĘKUJĘ!

Pozd

meter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczenie można zrobić też w piekarniku z termoobiegiem.

Możesz zrobić po kilka kg w różny sposób, np. wędzenie + pieczenie, wędzenie + parzenie + wędzenie, podwójne wędzenie + parzenie. Sam się przekonasz jaka jest różnica. Osobiście wybrałbym drugie wędzenie + pieczenie :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na chwilę obecną dziękuję bardzo, jutro odbieram na poczcie termometr z sondą, będę mógł w pełni kontrolować stan mojej kiełbaski w beczce, do tej pory miałem tylko termometr rtęciowy mierzący temperaturę w beczce przez dziurkę, recepturę zapisałem, jest oparta na przepisach podanych na forum Czarnej Oliwki (pierwsze 3 miesiące).

Maxell podawał że do wołowiny dodajemy zimną wodę lub pokruszony lód, chcąc dobrze do Zelmera co kawałek wołowinki wrzucałem kostkę lodu - po szustej plastikowy element na ślimaku był w kawałkach.

Odezwę się w piątek.Może jakiś nowy temat...

Pozdrawiam Wędzarniczą Brać

meter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.