meter Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Jutro czwarta produkcja kiełbasy z mięsa częściowo krojonego.Jeszcze nie mam dużych rozmiarów sitek do maszynki (powyzej 10mm) ale już mam pytanie, ładniejsza w przekroju kiełbaska będzie z kawałkami krojonymi czy też z maszynki przez duże sitko, a moze nie ma różnicy?Na którymś z postów Oliwki pisano o zwolnieniu obrotów Zelmera przy nadziewaniu kiełbaśnic w celu zmniejszenia efektu kutrowania, czy u kogoś to rozwiązanie się sprawdziło?Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi. Cytuj meter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Jakiego masz zelmerka ? Jeśli tego mniejszego, odpowiednik maszynki nr 5, to pomyśl o przerobieniu nożyka na dwuskrzydełkowy. Z oryginalnym czteroskrzydełkowym maszynka zawsze będzie za bardzo rozdrabniać, nawet jak kupisz duże sitka. Regulację obrotów masz opisaną tutaj , przydaje się zarówno przy mieleniu jak i przy nadziewaniu. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meter Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Mam 8 Zelmera z nożykiem to dobry pomysł, sitka, szarpak i regulator obrotów dzisiaj zamówiłem, nadziewarkę Mesna dostanę w połowie września bo teraz robią większe BĘDZIE ROBIENIE KIEŁBASKI NA LENIUCHA, wczoraj wisiało 10 kg kiełbasy w beczce przez 4 godz. wędzone na dębie (suchym) i cieniutki kolorek, musi iść do poprawki jutro (o 9 rano kończę 24 godz. zmianę) ale zastanawiam się, najpierw sparzyć i dowędzić czy odwrotnie, jest to dylemat, może coś doradzicie!!Z pieczeniem to u mnie marne szanse, 2metrowy tunel w ziemi, wzmocnione ścianki boczne cegłami.ZA CENNE DOTYCHCZASOWE UWAGI BAAARDZO DZIĘKUJĘ!Pozd Cytuj meter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Pieczenie można zrobić też w piekarniku z termoobiegiem. Możesz zrobić po kilka kg w różny sposób, np. wędzenie + pieczenie, wędzenie + parzenie + wędzenie, podwójne wędzenie + parzenie. Sam się przekonasz jaka jest różnica. Osobiście wybrałbym drugie wędzenie + pieczenie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meter Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Na chwilę obecną dziękuję bardzo, jutro odbieram na poczcie termometr z sondą, będę mógł w pełni kontrolować stan mojej kiełbaski w beczce, do tej pory miałem tylko termometr rtęciowy mierzący temperaturę w beczce przez dziurkę, recepturę zapisałem, jest oparta na przepisach podanych na forum Czarnej Oliwki (pierwsze 3 miesiące).Maxell podawał że do wołowiny dodajemy zimną wodę lub pokruszony lód, chcąc dobrze do Zelmera co kawałek wołowinki wrzucałem kostkę lodu - po szustej plastikowy element na ślimaku był w kawałkach.Odezwę się w piątek.Może jakiś nowy temat...Pozdrawiam Wędzarniczą Brać Cytuj meter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.