Skocz do zawartości

Sposoby parzenia w szynkowarze


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś próbował zamiast parzenia w wodzie "sparzać" wyroby robione w szynkowarze w piekarniku z termowentylatorem.Oczywiście wyrób umieszczony w osłonce i potem w szynkowarze np. szynka mielona.Jeśli tak to poproszę o przedstawienie procesu technologicznego/czas parzenia i temperatura/.Coś mi świta ,że gdzieś to widziałem, ale nie mogę skojarzyć gdzie.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno słyszałeś. :wink: Caly przemysł parzy teraz gorącym powietrzem lub parą.

No właśnie ,ale czy to dobrze czy żle.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, na forum opisywano obróbkę w piekarniku - coś mi się kołacze że Miro albo Tier tak czynił
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobre, jesli chodzi o zmniejszenie ubytków, szybkość przebiegu procesu i piekny, błyszczący wygląd wędzonek. Złe....kogo to obchodzi? Kasa, kasa, kasa. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Parzyłem" w piekarniku z powodu wielkości szynkowaru, a i z ciekawości też.

Różnicy wielkiej nie zauważyłem.

Jedynie co, to sugeruję nalanie wody na blachę żeby nie wyciągało wilgoci z szynkowaru.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według mnie piekarnik służy do pieczenia a nie do parzenia . Piec można wszystko . Osłonki mają graniczne temperatury wytrzymałości . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU, ale to chodzi o "parzenie" wyrobów w praskach (szynkowarach) - temperatura powietrza oczywiście tylko nieznacznie wyższa niż wody ze względu na różnice przewodności cieplnej...

dla wsadu który i tak siedzi w woreczku nie powinno mieć znaczenia czy temperatura pochodzi od wody czy od powietrza :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Parzyłem" w piekarniku z powodu wielkości szynkowaru, a i z ciekawości też.

Różnicy wielkiej nie zauważyłem.

Jedynie co, to sugeruję nalanie wody na blachę żeby nie wyciągało wilgoci z szynkowaru.

Ale wyrób był w folii.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według mnie piekarnik służy do pieczenia a nie do parzenia . Piec można wszystko . Osłonki mają graniczne temperatury wytrzymałości .

DZIADKU, ale to chodzi o "parzenie" wyrobów w praskach (szynkowarach) - temperatura powietrza oczywiście tylko nieznacznie wyższa niż wody ze względu na różnice przewodności cieplnej...

dla wsadu który i tak siedzi w woreczku nie powinno mieć znaczenia czy temperatura pochodzi od wody czy od powietrza :rolleyes:

I to jest kwintesencja.

Szczelnie zamkniętemu woreczkowi szynkowarki czy praski, czy jak tam to nazwiemy, jest wszystko jedno, czy podgrzejemy go w wodzie (parzenie), czy powietrzem (w piekarniku). I tyle.

 

[ Dodano: Pon Sie 24, 2009 21:30 ]

Przyklad

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3553&highlight=parzenie++piekarniku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja "parzę" w piekarniku. Różnicy w smaku nie dostrzegam. Może ja już nie mam smaku? ;-) Może Dziadek chodzi Tobie o samo nazewnictwo? Z tym się oczywiście zgodzę. Dla mnie punktem wyjścia był problem dostarczenia ciepła w granicy 80°C przez określony czas do wyrobu w osłonce termokurczliwej umieszczonej w prasce. Wyszło mi że piekarnik jest doskonałym urządzeniem zapewniającym mi ten efekt. Jak będę wymieniał kuchnię na nową to jeszcze dojdzie mi funkcjonalność timera :-)

 

Mnie wyrób czy parzony w garnku z wodą czy "parzony" w piekarniku jednakowo smakuje.

Dla pewności przy najbliższej okazji robienia z praski zrobię jeden w garnku i jeden w piekarniku.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja "parzę" w piekarniku. Różnicy w smaku nie dostrzegam. Może ja już nie mam smaku? ;-) Może Dziadek chodzi Tobie o samo nazewnictwo? Z tym się oczywiście zgodzę. Dla mnie punktem wyjścia był problem dostarczenia ciepła w granicy 80°C przez określony czas do wyrobu w osłonce termokurczliwej umieszczonej w prasce przez odpowiedni czas. Wyszło mi że piekarnik jest doskonałym urządzeniem zapewniającym mi ten efekt. Jak będę wymieniał kuchnię na nową to jeszcze dojdzie mi funkcjonalność timera :-)

Paweł, właśnie o twoje doświadczenia mi chodziło, w piekarniku z termoobiegiem i nastawianiem temperatury można to świetnie rozwiązać!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można się do czegoś przyczepić.

 

Czy w związku z tym jest różnica pomiędzy parzeniem na gazie, płycie ceramicznej, indukcji czy ognisku ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy w związku z tym jest różnica pomiędzy parzeniem na gazie, płycie ceramicznej, indukcji czy ognisku ?

Miro, według mnie nie, to wszystko jest tylko kwestia wyczucia temperatur...

 

A jeśli tak na to spojrzymy ( kwestia wyczucia temperatur...)

to

różnica pomiędzy parzeniem na gazie, płycie ceramicznej, indukcji czy ognisku

Jest ogromna :tongue:

Kwestia wyczucia :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kociołek to złe porównanie.

Jak by nie pisać część dymu z ognia przeniknie do potrawy.

 

W przypadku parzenia woda jest jedynie nośnikiem temperatury.

Zatem czy jeśli zamiast wody użyję np oleju czy zmieni się smak wyrobu z szynkowaru ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem po co ta dyskusja, przecież to oczywiste że produkt „nie wie” skąd pochodzi ciepło.

O ile nie zadziałamy jakimś promieniowaniem np. bezpośrednie podgrzewanie mikrofalą to praktycznie smak ani konsystencja się nie zmieni.

 

Natomiast wpływ na smak lub konsystencje ma czas procesu i przy podgrzewaniu ciepłym powietrzem będzie dłuższy ponieważ powietrze ma 30 razy gorszą przewodność ciepła. Musimy więc albo nastawić wyższą temperaturę lub zwiększyć czas.

 

Może tez wpłynąć na smak, źródło ciepła o ile okaże się że dostaną się opary lub inne substancje ze źródła ciepła lub opakowania, do samego wsadu.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę ,że trochę zamieszałem, ale tak jak Papla chcę sobie ułatwić pracę i stąd moje pytanie.Może zrobię coś w sobotę w szynkowarze i osłonce termokurczliwej i "sparzę" w piekarniku .A tak na marginesie : czy można "sparzyć " w piekarniku z termoobiegiem wyrób zapakowany tylko do osłonki termokurczliwej bez użycia szynkowara?.Moim zdaniem można ,ale może się mylę.Pzdr

 

[ Dodano: Wto Sie 25, 2009 17:41 ]

 

To weź zrób kociołek na gazie i ognisku - przekonasz się, który lepiej smakuje :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

 

Ale te wyroby są w osłonkach i jeśli weźmiesz dwa szczelne garnki to nie odróżnisz co było na ognisku a co na gazie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę ,że trochę zamieszałem...

Witam.

Nic nie namieszałeś. Miałeś problem, zadałeś konkretne pytanie i masz odpowiedź. Ja też obróbkę termiczną (może takie określenie będzie lepsze) szynkowara robię w piekarniku elektrycznym (nie stosuję termoobiegu) i jest OK. Zwróć tylko uwagę na temperaturę, bo ta opisana na pokrętle jest bardzo bardzo niezgodna z prawdą, szczególnie w zakresie niskich temperatur, bo wyżej to u mnie już jest prawie dobrze. Ja kładę termometr piekarnikowy (z Lidla, sprawdzony) obok szynkowara i tak kontroluję temperaturę. Dodam iż szynkowar umieszczam mniej więcej pośrodku piekarnika na siatce i grzeję na obie grzałki, tj. górną i dolną.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Jako początkujący (6 wyrobów - z drobiu i wieprzowiny - w szykowarze, siudmy - szynkowa - sie pekluje) mogę napisać, że zaczłąłem od wody (potrzebowałem aż brytfanki :), ale przerzuciełme sie na termoobieg. Raz spróbowałem w piekarniku na samych grzałkach ale to było fiasko totalne - może brak wprawy ?. Teraz już tylko termoobieg bo jest dla mnie najmniej kłopotliwy, a wychodzi tak jak powinno (po dopracowaniu przepisów i pomocy kol.kol. wędlinki są soczyste i miękkie. Tylko wołowinka mi nie wyszła - ja właśnie na grzałkach robiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.