arkadiusz Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Witam.Czy ktoś próbował zamiast parzenia w wodzie "sparzać" wyroby robione w szynkowarze w piekarniku z termowentylatorem.Oczywiście wyrób umieszczony w osłonce i potem w szynkowarze np. szynka mielona.Jeśli tak to poproszę o przedstawienie procesu technologicznego/czas parzenia i temperatura/.Coś mi świta ,że gdzieś to widziałem, ale nie mogę skojarzyć gdzie.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Na pewno słyszałeś. :wink: Caly przemysł parzy teraz gorącym powietrzem lub parą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Na pewno słyszałeś. :wink: Caly przemysł parzy teraz gorącym powietrzem lub parą. No właśnie ,ale czy to dobrze czy żle. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Arkadiuszu, na forum opisywano obróbkę w piekarniku - coś mi się kołacze że Miro albo Tier tak czynił Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Dobre, jesli chodzi o zmniejszenie ubytków, szybkość przebiegu procesu i piekny, błyszczący wygląd wędzonek. Złe....kogo to obchodzi? Kasa, kasa, kasa. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 "Parzyłem" w piekarniku z powodu wielkości szynkowaru, a i z ciekawości też.Różnicy wielkiej nie zauważyłem.Jedynie co, to sugeruję nalanie wody na blachę żeby nie wyciągało wilgoci z szynkowaru. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Według mnie piekarnik służy do pieczenia a nie do parzenia . Piec można wszystko . Osłonki mają graniczne temperatury wytrzymałości . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 DZIADKU, ale to chodzi o "parzenie" wyrobów w praskach (szynkowarach) - temperatura powietrza oczywiście tylko nieznacznie wyższa niż wody ze względu na różnice przewodności cieplnej...dla wsadu który i tak siedzi w woreczku nie powinno mieć znaczenia czy temperatura pochodzi od wody czy od powietrza :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 "Parzyłem" w piekarniku z powodu wielkości szynkowaru, a i z ciekawości też. Różnicy wielkiej nie zauważyłem. Jedynie co, to sugeruję nalanie wody na blachę żeby nie wyciągało wilgoci z szynkowaru. Ale wyrób był w folii.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Według mnie piekarnik służy do pieczenia a nie do parzenia . Piec można wszystko . Osłonki mają graniczne temperatury wytrzymałości . DZIADKU, ale to chodzi o "parzenie" wyrobów w praskach (szynkowarach) - temperatura powietrza oczywiście tylko nieznacznie wyższa niż wody ze względu na różnice przewodności cieplnej... dla wsadu który i tak siedzi w woreczku nie powinno mieć znaczenia czy temperatura pochodzi od wody czy od powietrza :rolleyes: I to jest kwintesencja. Szczelnie zamkniętemu woreczkowi szynkowarki czy praski, czy jak tam to nazwiemy, jest wszystko jedno, czy podgrzejemy go w wodzie (parzenie), czy powietrzem (w piekarniku). I tyle. [ Dodano: Pon Sie 24, 2009 21:30 ] Przyklad https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3553&highlight=parzenie++piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 WitamJa "parzę" w piekarniku. Różnicy w smaku nie dostrzegam. Może ja już nie mam smaku? ;-) Może Dziadek chodzi Tobie o samo nazewnictwo? Z tym się oczywiście zgodzę. Dla mnie punktem wyjścia był problem dostarczenia ciepła w granicy 80°C przez określony czas do wyrobu w osłonce termokurczliwej umieszczonej w prasce. Wyszło mi że piekarnik jest doskonałym urządzeniem zapewniającym mi ten efekt. Jak będę wymieniał kuchnię na nową to jeszcze dojdzie mi funkcjonalność timera :-) Mnie wyrób czy parzony w garnku z wodą czy "parzony" w piekarniku jednakowo smakuje.Dla pewności przy najbliższej okazji robienia z praski zrobię jeden w garnku i jeden w piekarniku. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Ja "parzę" w piekarniku. Różnicy w smaku nie dostrzegam. Może ja już nie mam smaku? ;-) Może Dziadek chodzi Tobie o samo nazewnictwo? Z tym się oczywiście zgodzę. Dla mnie punktem wyjścia był problem dostarczenia ciepła w granicy 80°C przez określony czas do wyrobu w osłonce termokurczliwej umieszczonej w prasce przez odpowiedni czas. Wyszło mi że piekarnik jest doskonałym urządzeniem zapewniającym mi ten efekt. Jak będę wymieniał kuchnię na nową to jeszcze dojdzie mi funkcjonalność timera :-) Paweł, właśnie o twoje doświadczenia mi chodziło, w piekarniku z termoobiegiem i nastawianiem temperatury można to świetnie rozwiązać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zawsze można się do czegoś przyczepić. Czy w związku z tym jest różnica pomiędzy parzeniem na gazie, płycie ceramicznej, indukcji czy ognisku ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Czy w związku z tym jest różnica pomiędzy parzeniem na gazie, płycie ceramicznej, indukcji czy ognisku ? Miro, według mnie nie, to wszystko jest tylko kwestia wyczucia temperatur... A jeśli tak na to spojrzymy ( kwestia wyczucia temperatur...) to różnica pomiędzy parzeniem na gazie, płycie ceramicznej, indukcji czy ogniskuJest ogromna :tongue: Kwestia wyczucia :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Miro, według mnie nie, to wszystko jest tylko kwestia wyczucia temperatur... To weź zrób kociołek na gazie i ognisku - przekonasz się, który lepiej smakuje :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Kociołek to złe porównanie.Jak by nie pisać część dymu z ognia przeniknie do potrawy. W przypadku parzenia woda jest jedynie nośnikiem temperatury.Zatem czy jeśli zamiast wody użyję np oleju czy zmieni się smak wyrobu z szynkowaru ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Miro odniosłem się tylko do ogniska :mellow: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Nie wiem po co ta dyskusja, przecież to oczywiste że produkt „nie wie” skąd pochodzi ciepło.O ile nie zadziałamy jakimś promieniowaniem np. bezpośrednie podgrzewanie mikrofalą to praktycznie smak ani konsystencja się nie zmieni. Natomiast wpływ na smak lub konsystencje ma czas procesu i przy podgrzewaniu ciepłym powietrzem będzie dłuższy ponieważ powietrze ma 30 razy gorszą przewodność ciepła. Musimy więc albo nastawić wyższą temperaturę lub zwiększyć czas. Może tez wpłynąć na smak, źródło ciepła o ile okaże się że dostaną się opary lub inne substancje ze źródła ciepła lub opakowania, do samego wsadu. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Widzę ,że trochę zamieszałem, ale tak jak Papla chcę sobie ułatwić pracę i stąd moje pytanie.Może zrobię coś w sobotę w szynkowarze i osłonce termokurczliwej i "sparzę" w piekarniku .A tak na marginesie : czy można "sparzyć " w piekarniku z termoobiegiem wyrób zapakowany tylko do osłonki termokurczliwej bez użycia szynkowara?.Moim zdaniem można ,ale może się mylę.Pzdr [ Dodano: Wto Sie 25, 2009 17:41 ] To weź zrób kociołek na gazie i ognisku - przekonasz się, który lepiej smakuje :grin: Pozdrawiam :wink: Ale te wyroby są w osłonkach i jeśli weźmiesz dwa szczelne garnki to nie odróżnisz co było na ognisku a co na gazie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Widzę ,że trochę zamieszałem...Witam. Nic nie namieszałeś. Miałeś problem, zadałeś konkretne pytanie i masz odpowiedź. Ja też obróbkę termiczną (może takie określenie będzie lepsze) szynkowara robię w piekarniku elektrycznym (nie stosuję termoobiegu) i jest OK. Zwróć tylko uwagę na temperaturę, bo ta opisana na pokrętle jest bardzo bardzo niezgodna z prawdą, szczególnie w zakresie niskich temperatur, bo wyżej to u mnie już jest prawie dobrze. Ja kładę termometr piekarnikowy (z Lidla, sprawdzony) obok szynkowara i tak kontroluję temperaturę. Dodam iż szynkowar umieszczam mniej więcej pośrodku piekarnika na siatce i grzeję na obie grzałki, tj. górną i dolną. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Witam,Jako początkujący (6 wyrobów - z drobiu i wieprzowiny - w szykowarze, siudmy - szynkowa - sie pekluje) mogę napisać, że zaczłąłem od wody (potrzebowałem aż brytfanki , ale przerzuciełme sie na termoobieg. Raz spróbowałem w piekarniku na samych grzałkach ale to było fiasko totalne - może brak wprawy ?. Teraz już tylko termoobieg bo jest dla mnie najmniej kłopotliwy, a wychodzi tak jak powinno (po dopracowaniu przepisów i pomocy kol.kol. wędlinki są soczyste i miękkie. Tylko wołowinka mi nie wyszła - ja właśnie na grzałkach robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.