arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Właśnie parzę salceson czarny zrobiony wg.przepisu Szczepana i okazało się ,ze nie dodałem czosnku :blush: .Jeśli wrzucę pare ząbków do parzenia to coś pomoże?Pzdr. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 WitamTak możesz dodać do parzenia czosnek o ile salceson jest w osłonce naturalnej.Pozdrawiam!! Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Witam Może spróbuj wycisnąć kilka kropel soku czosnkowego, wymieszaj z malutką ilością wody i wstrzyknij w salcesonik.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Dzięki za podpowiedź ,ale niestety za późno.Będzie jak znalazł nasępnym razem o ile znowu zapomnę/mam nadzieję ,że nie/.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Września 2009 Witam.Może nie aż tak rozpaczliwie jak to Arkadiusz "krzyknął" ale zrobiła się kicha.Luiza zamówiła parówki (pierwszy "negatywny" wpływ zabrania Jej na zlot :grin: ) W trakcie mielenia przymrożnego mięska na 4mm padł zelmer - obie zębatki i na ślimaku, i napędowa w środku :devil: .Wyciągnąłem ósemkę ręczną i prawie po całym zmieleniu mięska (pierwszy raz) na 4mm - urwała się kolba :devil: Został mi zelmerek piątka u szwagra. Trochę mały i czy nie za bardzo mięso się będzie grzało :rolleyes: Jakieś propozycje :question: - oprócz tych przyjedź do mnie i zmielimy :grin: Pozdrawiam :wink: P.S.Mięska jest 5kg - trzy krótkie czerwone serie :grin: . Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Września 2009 Gonzo, do lodówy z nim i tyle .Troche się w czasie zejdzie ale uratujesz .Zmielisz porcje i do lodówy a wyciągasz następną i mielisz i tak w koło , a w przerwach piwko :grin: :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Września 2009 Kiedyś zrobiłem parówki na malakserze, z ostrym gładkim nożem. Dużo roboty, po trochu wkładanie zimnego mięsa. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Września 2009 Witam.Zadobyłem drugi napęd i ślimak.Leciem dalej :grin: Dzięki za podpowiedzi Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2009 Ano jak przy produkcji parówek stosuje się parometry jak przy produkcji salami. to nie jest dziwne że sprzęt domowy wysiada. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Września 2009 Dziadku nic by nie wysiadło, tylko człowiek całe życie się uczy i wiadomo jakim umrze :???: :grin: Jak pisałem w trakcie mielenia przymrożonego (nie zamrożonego) mięska musiałem nagle wyskoczyć i nie chciało mi się rozbierać maszynki więc po odjęciu od korpusu wsadziłem ją do zamrażarki. Mięso razem z miską zapakowane do dwóch toreb termoizolacyjnych (coby nie zamarzło) też do zamrażarki.Po powrocie i podłączniu maszynki -nawet nie zdążyłem załadować nowego mięska - trach, piź...iach i po maszynce :devil: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2009 Gonzo, czyli krótko mówiąc dałeś ........ :grin: :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2009 Na Zlocie była robiona pasztetowa z grzybami(borowiki). Jakoś receptura i wykonanie umknęło mojej podzielnej uwadze, a córka mówi, że dobra była. Muszę ją wykonać a przepisu nie mogę namierzyć. Wołam pomocy, jutro będzie ciepła wątroba, mózgi i świeże jelita grube. Muszę ją zrobić najlepiej ze sprawdzonego przepisu, sam też bym coś wymyślił, ale nadal jakoś tak brak czegoś, by się zabrać za robotę. Może przez to, że zapasy w lodówce nie uszczuplały? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Września 2009 To będziesz miał mały problemik :rolleyes: - do farszu została dodana gotowa kompozycja przyprawowa przekazana "celem wypróbowania" - ja osobiście nie zdążyłem spróbować produktu finalnego, ale sam farsz już był obiecujący, chętnie tę kompozycję nabędę Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Września 2009 nie zdążyłem spróbować produktu finalnego, Ja zdążyłem i był całkiem niezły. Trzeba przejść do planu b i skomponować zestaw przypraw, ale receptura na kartce jakaś była? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Września 2009 Nie było..była paczuszka "pt" :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Września 2009 Receptura ogólna to nie problem bo zna ją Bagno :lol: ale sęk w tym że przyprawy to był "gotowiec" od firmy która nam oferuje swoje produkty Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Września 2009 Na Zlocie była robiona pasztetowa z grzybami(borowiki). Jakoś receptura i wykonanie umknęło mojej podzielnej uwadze, a córka mówi, że dobra była.Receptura jak dla pasztetowej z manną, czyli: Wątroba wieprzowa 2,5kg Mięso i maski z głów wp. 4,0 kg Tłuszcz drobny 3,0 Kasza manna 0,5kg Razem 10 kg wsadu. W trakcie miksowania dodajemy rosół lub wodę w ilości 20% wsadu. W końcowej fazie kutrowania dodajemy namoczone borowiki (muszą być widoczne na przekroju). Borowik suszony 0,01kg. Przyprawę mogę wysłać zainteresowanym, gdyż jeszcze trochę zostało. Adres na PW Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Września 2009 Nie robię pasztetowej, nie jestem gotowy. Skąd te paczuszki były? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Września 2009 Skąd te paczuszki były? Z firmy A-Absolutt. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Września 2009 A-Absolutt. Dzięki, działam.... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Września 2009 Na IV Zlocie robiona była kaszanka biała i bardzo nam smakowała :tongue:Czy jest gdzieś na stronce przepis wg którego była robiona?Szukam,szukam i aż się zakręciłam :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Września 2009 Witam.Nie wiem jak była robiona na IV zlocie ale podejrzewam, że podobnie jak na III.Więc poczytaj sobie temat.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2980&highlight=kaszanka+bia%B3a Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Września 2009 luciola5, Składnikami kaszanki białej wykonanej na IV zlocie były;( skład na 25 kg) -mięso i maski z głów wp 7 kg -tłuszcz drobny 4kg -skórki 3 kg -serca, ozorki 1kg -przełyki i płuca wp 5 -kasza jęczmienna -gruba perłowa kg Przyprawy, sól, pieprz, cebula, majeranek. Kaszanka powinna być dobrze doprawiona, czyli sporo pieprzu, majeranku, a sól do smaku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Września 2009 -kasza jęczmienna -gruba perłowa kgAndrzeju, czy kaszą dobijamy do 25 kg, czy kasza po parzeniu ma mieć 5 kg? Pytam, bo bratu strasznie smakowała i muszę teraz zrobić... :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Września 2009 Bagno Wielkie dzięki :grin: -kasza jęczmienna -gruba perłowa kg Pawełek333 ja zrozumiałam ,że kg -przecież napęcznieje. Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.