Skocz do zawartości

Domowy ocet jabłkowy


Małgoś

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 269
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

Witam,

Minął już tydzień od odcedzenia jabłek.

Zaczyn jest mętny, chociaż na dole słoi zbiera się osad.

Codziennie 2 do 3 razy mieszam aby natlenić.

Zaczyna się dziać coś magicznego, jak ktoś już wcześniej napisał, kwasowość i smak octu staje się z dnia na dzień bardziej  wyrazisty.

Kolor ciemna żółć / jasny brąz, pewnie za sprawą kubańskiego cukru.

W tle bardzo odczuwalny smak jabłek.Niedługo trzeba będzie przefiltrować zaczyn, napełnić butelki i do piwnicy.

No i czekać cierpliwie.

 

Pozdrawiam

 

PS, mam w domu buteleczkę  Apfel Essig Bio jako materiał do porównania.

Mój ocet mimo że jest jeszcze bardzo niedojrzały smakuje o niebo lepiej :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do pełnego smaku że dwa lata????????

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kochani, czy z ... wina można zrobić ocet :rolleyes:

Kurcze zostało mi z 4l wina z osadem w gąsiorze, zlałem do słoja (osad ładnie opadł) i zastanawiam się czy można by było to wykorzystać na ocet. A jeśli tak, to jak go wykonać?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm - wino =toć to napój boski a specjalnie marnowac na ocet    :facepalm:  :facepalm:  :facepalm: . Bierz to wino jak dobre, oczywiscie  i wpadnij - zdegustujemy i dam Ci pare litrów octu  bez zbednej pracy  :D

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie jak zostalo wino w gasiorze to po jakims czasie samo sie przeistoczylo w ocet ..normalnie cuda Panie  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hmm - wino =toć to napój boski a specjalnie marnowac na ocet :facepalm: :facepalm: :facepalm: . Bierz to wino jak dobre, oczywiscie i wpadnij - zdegustujemy i dam Ci pare litrów octu bez zbednej pracy :D

No właśnie miałem moralny dylemat, pocieszam się że to końcówka z balona (to co "ogranicznik" rurki już nie ściągnął).

Ale pomysł wart wypróbowania. Tak jeszcze octu nie robiłem  :D

 

 

 

U mnie jak zostalo wino w gasiorze to po jakims czasie samo sie przeistoczylo w ocet ..normalnie cuda Panie :)

Ja co robię wino to się modlę aby 50 litrów octu nie wytworzyć  :D

A teraz właśnie się zastanawiam czy tak sobie to zostawić niech się samoistnie przeistoczy czy muszę coś dodawać (nie wiem, jabłko, drożdże, czy ten chleb razowy)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy tak sobie to zostawić niech się samoistnie przeistoczy czy muszę coś dodawać

Dodać troszkę tlenu:

  •  przemieszać intensywnie aby sie napowietrzyło
  • przykryć tylko gazą
  • można zaszczepić octem winnym, aby dodać na start bakterie octowe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodać troszkę tlenu: przemieszać intensywnie aby sie napowietrzyło przykryć tylko gazą można zaszczepić octem winnym, aby dodać na start bakterie octowe.

Jak zwykle krótko i na temat. :thumbsup:

 

Dziękuję Wszystkim za pomoc :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Jako, że zaczęły mi się kończyć stare octy /najlepsze wg mnie  kilkuletnie/  przecedziłem 10l pysznego octu z pigwy (nie mylić z pigwowcem). Za kilka lat będzie rarytasik :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

 

 

co można z tym zrobi?
 No trochę musi postać, dodaj pektoenzymu i poczekaj .... czas jest tutaj najważniejszy. Jak robiłeś ? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

aby zamiast drożdży winnych, lub piekarniczych, jak stosowała Małgoś, dać drożdże do cydru
Winne tak, do cydru Tak, piekarnicze nie . Jak nie dasz żadnych też będzie  ok tylko trochę słabszy ok 2,5-3,5 %. 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostałam obdarowana kilkoma kg pigwy Niektóre wielkie "gruchy" sa jeszcze zielone i nie wiem czy czekać az zżółkną czy już  coś z nich spróbować robić choć po skrojeniu i zasypaniu cukrem pierwszego rzutu okazało się ze ten syrop znaczaco odbiega od syropu z pigwowca w sensie ,ze ten z pigwy jakoś taki mało kwaśny.....

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

znaczaco odbiega od syropu z pigwowca w sensie ,ze ten z pigwy jakoś taki mało kwaśny.....
Bo to są zupełnie inne owoce  . Zdecydowanie najlepsze są kompoty z pigwy , ale ocet też jest znakomity - polecam . Zielone mogą poleżeć ale specjalnie niewiele zżółkną. Do octu na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i posiekać na maszynie na "drobne frytki " 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

[quote name="Małgoś"

5. Ocet jabłkowy przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych. Pomaga w obniżeniu wagi, usuwając złogi i pomagając rozszczepiać tłuszcze. To tylko część opisu dobroczynnego oddziaływania na organizm octu jabłkowego.

Z dodatkiem miodu, imbiru i cayenne bardzo dobry na zatoki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.