nestor Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 6 Listopada 2020 Po zrobieniu soku z jabłek ,wytłoczyny użyłem do produkcji octu.Dolałem wody, oraz trochę starego octu, a na koniec dodałem trochę cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 7 Listopada 2020 Mam nadzieję że ten "stary ocet" to żywy ocet lub matka octowa Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 8 Listopada 2020 Stary ocet z ubiegłego roku użyłem do zaszczepienia nowego zalewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 17 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 17 Listopada 2020 Witam,Minął już tydzień od odcedzenia jabłek.Zaczyn jest mętny, chociaż na dole słoi zbiera się osad.Codziennie 2 do 3 razy mieszam aby natlenić.Zaczyna się dziać coś magicznego, jak ktoś już wcześniej napisał, kwasowość i smak octu staje się z dnia na dzień bardziej wyrazisty.Kolor ciemna żółć / jasny brąz, pewnie za sprawą kubańskiego cukru.W tle bardzo odczuwalny smak jabłek.Niedługo trzeba będzie przefiltrować zaczyn, napełnić butelki i do piwnicy.No i czekać cierpliwie. Pozdrawiam PS, mam w domu buteleczkę Apfel Essig Bio jako materiał do porównania.Mój ocet mimo że jest jeszcze bardzo niedojrzały smakuje o niebo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 17 Listopada 2020 Do pełnego smaku że dwa lata???????? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Kochani, czy z ... wina można zrobić ocet Kurcze zostało mi z 4l wina z osadem w gąsiorze, zlałem do słoja (osad ładnie opadł) i zastanawiam się czy można by było to wykorzystać na ocet. A jeśli tak, to jak go wykonać? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) Hmm - wino =toć to napój boski a specjalnie marnowac na ocet . Bierz to wino jak dobre, oczywiscie i wpadnij - zdegustujemy i dam Ci pare litrów octu bez zbednej pracy Edytowane 4 Stycznia 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 4 Stycznia 2021 U mnie jak zostalo wino w gasiorze to po jakims czasie samo sie przeistoczylo w ocet ..normalnie cuda Panie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Hmm - wino =toć to napój boski a specjalnie marnowac na ocet :facepalm: . Bierz to wino jak dobre, oczywiscie i wpadnij - zdegustujemy i dam Ci pare litrów octu bez zbednej pracy No właśnie miałem moralny dylemat, pocieszam się że to końcówka z balona (to co "ogranicznik" rurki już nie ściągnął).Ale pomysł wart wypróbowania. Tak jeszcze octu nie robiłem U mnie jak zostalo wino w gasiorze to po jakims czasie samo sie przeistoczylo w ocet ..normalnie cuda Panie Ja co robię wino to się modlę aby 50 litrów octu nie wytworzyć A teraz właśnie się zastanawiam czy tak sobie to zostawić niech się samoistnie przeistoczy czy muszę coś dodawać (nie wiem, jabłko, drożdże, czy ten chleb razowy) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 4 Stycznia 2021 czy tak sobie to zostawić niech się samoistnie przeistoczy czy muszę coś dodawać Dodać troszkę tlenu: przemieszać intensywnie aby sie napowietrzyłoprzykryć tylko gaząmożna zaszczepić octem winnym, aby dodać na start bakterie octowe. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Dodać troszkę tlenu: przemieszać intensywnie aby sie napowietrzyło przykryć tylko gazą można zaszczepić octem winnym, aby dodać na start bakterie octowe. Jak zwykle krótko i na temat. Dziękuję Wszystkim za pomoc Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Jako, że zaczęły mi się kończyć stare octy /najlepsze wg mnie kilkuletnie/ przecedziłem 10l pysznego octu z pigwy (nie mylić z pigwowcem). Za kilka lat będzie rarytasik Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekwu Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 19 Listopada 2022 Mam problem z octem jabłkowym. Ma konsystencję galarety w całym profilu. W smaku jest dobry lekko mętny. Co może być przyczyną i co można z tym zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 19 Listopada 2022 co można z tym zrobi? No trochę musi postać, dodaj pektoenzymu i poczekaj .... czas jest tutaj najważniejszy. Jak robiłeś ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 20 Listopada 2022 a co myślicie, aby zamiast drożdży winnych, lub piekarniczych, jak stosowała Małgoś, dać drożdże do cydru . Wszak cydr to napój z jabłek Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 20 Listopada 2022 aby zamiast drożdży winnych, lub piekarniczych, jak stosowała Małgoś, dać drożdże do cydru Winne tak, do cydru Tak, piekarnicze nie . Jak nie dasz żadnych też będzie ok tylko trochę słabszy ok 2,5-3,5 %. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zostałam obdarowana kilkoma kg pigwy Niektóre wielkie "gruchy" sa jeszcze zielone i nie wiem czy czekać az zżółkną czy już coś z nich spróbować robić choć po skrojeniu i zasypaniu cukrem pierwszego rzutu okazało się ze ten syrop znaczaco odbiega od syropu z pigwowca w sensie ,ze ten z pigwy jakoś taki mało kwaśny..... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 21 Listopada 2022 znaczaco odbiega od syropu z pigwowca w sensie ,ze ten z pigwy jakoś taki mało kwaśny..... Bo to są zupełnie inne owoce . Zdecydowanie najlepsze są kompoty z pigwy , ale ocet też jest znakomity - polecam . Zielone mogą poleżeć ale specjalnie niewiele zżółkną. Do octu na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i posiekać na maszynie na "drobne frytki " Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamjj Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 2 Grudnia 2022 [quote name="Małgoś"5. Ocet jabłkowy przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych. Pomaga w obniżeniu wagi, usuwając złogi i pomagając rozszczepiać tłuszcze. To tylko część opisu dobroczynnego oddziaływania na organizm octu jabłkowego.Z dodatkiem miodu, imbiru i cayenne bardzo dobry na zatoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Adamjj piszesz o dobrotliwym działaniu octu winnego ,ale nie piszesz w jakim pić rozcieńczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.