Przepis z internetu ale wypróbowany przeze mnie. W tym roku nie robię ,bo jeszcze mam kilka butelek z zeszłorocznej produkcji:
Ocet jabłkowy
Przygotowanie: 10 min
Oczekiwanie: 6 tygodni
Trudność: czasochłonne
Składniki
• Na 1 kg jabłek: 1 litr i 1 szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży,
• kawałek razowego chleba
Etapy przygotowania
1. Jabłka ścieramy na tarce a otrzymaną miazgę, razem z gniazdami nasiennymi, wkładamy do kamionki lub dużego słoja.
2. Na każdy kilogram miazgi dodajemy 1 litr i 1 szklankę przegotowanej schłodzonej wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych razem z kawałkiem razowego chleba.
3. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni, kilka razy dziennie mieszając zawartość drewnianą łyżką. Po 10 dniach filtrujemy płyn przez gazę i przelewamy do umytego naczynia. Na każdy litr zlanego soku dodajemy 10 dag cukru i odstawić do dalszej fermentacji.
4. Po około 6 tygodniach przecedzamy ocet i rozlewamy go do wyparzonych butelek, które przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
5. Ocet jabłkowy przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych. Pomaga w obniżeniu wagi, usuwając złogi i pomagając rozszczepiać tłuszcze. To tylko część opisu dobroczynnego oddziaływania na organizm octu jabłkowego.
Użytkownik EAnna edytował ten post 24 wrz 2017 - 18:39