Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowy ocet jabłkowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
241 odpowiedzi w tym temacie

#201 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 12 wrz 2020 - 19:04

Mieszanie zapobiega tworzeniu się pleśni na powierzchni. 
Też , ale też napowietrza roztwór - a do produkcji octu konieczne jest napowietrzenie. Czasem sie zastanawiam nad rurką z  pompką akwariową   ;)

#202 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10482 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 wrz 2020 - 19:09

Poza tym, w zależności od szczepu bakterii, jest tendencja do wytwarzania na powierzchni kożuszka, który hamuje dostęp tlenu. Dlatego mieszanie jest konieczne.

Pomysł z pompką bardzo dobry IMO  :thumbsup:  :clap:



#203 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2770 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 12 wrz 2020 - 19:36

A może pokusić się o argument biotechnologiczny?   Drożdże ukierunkowują fermentację na alkoholową. Bakterie kwasu mlekowego na mlekową Bakterie kwasu octowego - na ocet  Te ostatnie są bezwzględnie tlenowe. Dlatego - mimo, ze przetwarzają alkohol na ocet - sama fermentacja alkoholowa i dwutlenek węgla bardzo je przytłumiają/redukują. Najlepiej zatem zaszczepić nastaw matką octową, młodym octem lub niczym.

Jak sama napisałaś żeby bakterie kwasu octowego "zadziałały"  musi najpierw być etanol.

Przy produkcji octu z owoców nie sposób pominąć fermentacji alkoholowej.

Co innego w przypadku produkcji octu np z wina (o czym pisała ANNAM).

Jak pewnie wiesz  ;)  raczej nie mam problemu z argumentami biotechnologicznymi, ale praktyka jest w takich przypadkach również bardzo ważna.



#204 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 12 wrz 2020 - 20:19

żeby bakterie kwasu octowego "zadziałały"  musi najpierw być etanol
W obecności węglowodanów i tlenu. Błędem początkujących winiarzy jest nieumyślny dostęp tlenu do wina i powstaje ocet  :facepalm: Winiarze to wylewają a to świetny ocet winny - tyle ,że musi dojrzeć czasami kilka lat  jak i wino  ;)

#205 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2770 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 12 wrz 2020 - 21:47

W obecności węglowodanów i tlenu

Węglowodany to raczej do  :cool:  fermentacji alkoholowej - natomiast tlen jest niezbędny i bardzo pożądany (w przemysłowej produkcji stosuje się nawet sprężarki powietrza) - ważna jest również temperatura  - bakterie kwasu octowego są wrażliwe na znaczne jej wahania (optymalna 25-30°C).



#206 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2770 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 21 wrz 2020 - 19:39

Nastawiłem "na próbę" w trzech słoikach:

1. Na ćwiartkach;

2. Na soku z dodatkiem "wytłoczyn" z wyciskarki wolnoobrotowej;

3. Na samym soku z  wyciskarki wolnoobrotowej.

Zobaczymy  :rolleyes:  jak będą przebiegać fermentacje.



#207 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5108 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 wrz 2020 - 20:31

Wirus, stawiam na te dwa pierwsze w tej samej kolejnosci.



#208 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2770 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 24 wrz 2020 - 15:32

Na razie w pokoju  unosi się  :rolleyes: dyskretny zapaszek  :D  "jabola".



#209 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2006 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 24 wrz 2020 - 15:56

Ja pokusiłam się jeszcze o ocet malinowy [doskonały do sałatek np z buraczków i sera halloumi]

Doskonały był z Lidla z serii Deluxe,ale już nieosiągalny.Zobaczymy co to wyjdzie z tego mojego nastawu...



#210 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6311 postów

Napisano 23 paź 2020 - 11:49

A ja dziś mam nastawić i zastanawiam się czy 100 gramów cukru na kg jabłek to dużo? Może wystarczy 50? U Małgoś jest 100 gramów, różne przepisy podają od jednej do pięciu łyżek. To ma jakiś wpływ na smak octu?



#211 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 23 paź 2020 - 11:59

ma jakiś wpływ na smak octu?
Na  moc, daj w 2 lub 3 dawkach , co jakieś 3 dni . Mieszać /napowietrzać/ codziennie

#212 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6311 postów

Napisano 23 paź 2020 - 12:25

ma jakiś wpływ na smak octu?

Na  moc, daj w 2 lub 3 dawkach , co jakieś 3 dni . Mieszać /napowietrzać/ codziennie
Wystarczy mi 6 % :D

#213 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2770 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 23 paź 2020 - 17:03

Ja ze względu na wrodzoną  :cry:   "cukrofobię" dałem  za mało i ............  na  razie  cienko to widzę  :( .



#214 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6311 postów

Napisano 23 paź 2020 - 17:28

Ja ze względu na wrodzoną  :cry:   "cukrofobię" dałem  za mało i ............  na  razie  cienko to widzę  :( .


Czyli ile?

#215 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 23 paź 2020 - 19:44

Na 10 l dałem 1 kg w 3 porcjach u mnie pływał grzybek z kombuchy - taki experyment. Ocet dochodzi do siebie po roku-trzech



#216 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12196 postów

Napisano 23 paź 2020 - 19:53

Jak przechowywać ocet jabłkowy i jak długo.?

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 paź 2020 - 19:54


#217 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 23 paź 2020 - 20:13

U mnie w butelkach w garażu takie 5 letnie lepsze , ale robie ok 10 l raz na kilka lat 



#218 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5509 postów

Napisano 23 paź 2020 - 20:58

Czyli ile?

 

Ja słodzę do smaku lekko słodkiego  i dodaję matkę drożdżowa ze starego octu .



#219 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2770 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 24 paź 2020 - 09:06

Czyli ile?
 

W przepisie było, że jeśli jabłka są słodkie (takie miałem) to można dać 1 łyżkę cukru na 1 litr wody - tyle dałem.

Fermentacja przebiegała bardzo  :hmm: mizernie.



#220 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6311 postów

Napisano 24 paź 2020 - 09:22

Czyli ile?

 
W przepisie było, że jeśli jabłka są słodkie (takie miałem) to można dać 1 łyżkę cukru na 1 litr wody - tyle dałem.
Fermentacja przebiegała bardzo  :hmm: mizernie.
Dzięki. U mnie są takie, że mordę wykręca. Poszło 100 gramów.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych