Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowy ocet jabłkowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
147 odpowiedzi w tym temacie

#141 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 26 wrz 2017 - 08:28

... jablek takich dogotowania ...

 

Co to za jabłka? 



#142 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 wrz 2017 - 21:57

Co to za jabłka? 

 

 Nie znam odmian jablek w Polsce. Ale jestescie krolestwem jablkowym i macie duzo wiecej odmin. 

 Mam na mysli tutaj jablka, ktre pokazuja swoj prawdziwy smak dopiero po obrobce termicznej. Jako surowe nie sa za bardzo smaczne.

 Takim przykladem moze byc crabapple. Kwasne niesmaczne, ale jako dodatek do potraw wspaniale, a najwazniejsze maja bardzo wysoki poziom zawartsci pectin. 



#143 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7155 postów

Napisano 27 wrz 2017 - 10:41

Czy ktoś szczepił nastaw na ocet - zakwasem chlebowym ?



#144 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 27 wrz 2017 - 10:57

Ja "szczepiłam"  śladową ilością , tak samo robię gdy kiszę pierwsze w sezonie ogórki w garnku na bieżące spożycie.



#145 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7155 postów

Napisano 27 wrz 2017 - 13:26

Ja "szczepiłam" śladową ilością
Ok  dzięki - dla experymentu zaszczepiłem  wczoraj - tak łyżeczką od herbaty /13 litrów

#146 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 197 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 17 sie 2018 - 15:26

Nastawiłem ocet z mirabelek.Czy w trakcie procesu to jest po ok 4 dniach od nastawy mogę uzupełnić słoje wodą przegotowaną?

Zostało mi trochę wolnego miejsca w słoju i szkoda aby się ono zmarnowało.



#147 nigra

nigra

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 18 sie 2018 - 20:34

.Czy w trakcie procesu to jest po ok 4 dniach od nastawy mogę uzupełnić słoje wodą przegotowaną?

 

Możesz uzupełnić wodą lub wodą z dodatkiem cukru i nie musi być przegotowana.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#148 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 09 wrz 2018 - 22:41

Jak robicie swoje octy? Ja w tym roku zrobiłem z jabłek papierówki i teraz jeszcze z gruszek z proporcji 1L wody przegotowanej z 5 łyżkami cukru... :tongue: :tongue: :tongue:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych