Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowy ocet jabłkowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
174 odpowiedzi w tym temacie

#141 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1282 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 26 wrz 2017 - 08:28

... jablek takich dogotowania ...

 

Co to za jabłka? 



#142 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5067 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 wrz 2017 - 21:57

Co to za jabłka? 

 

 Nie znam odmian jablek w Polsce. Ale jestescie krolestwem jablkowym i macie duzo wiecej odmin. 

 Mam na mysli tutaj jablka, ktre pokazuja swoj prawdziwy smak dopiero po obrobce termicznej. Jako surowe nie sa za bardzo smaczne.

 Takim przykladem moze byc crabapple. Kwasne niesmaczne, ale jako dodatek do potraw wspaniale, a najwazniejsze maja bardzo wysoki poziom zawartsci pectin. 



#143 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7406 postów

Napisano 27 wrz 2017 - 10:41

Czy ktoś szczepił nastaw na ocet - zakwasem chlebowym ?



#144 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5326 postów

Napisano 27 wrz 2017 - 10:57

Ja "szczepiłam"  śladową ilością , tak samo robię gdy kiszę pierwsze w sezonie ogórki w garnku na bieżące spożycie.



#145 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7406 postów

Napisano 27 wrz 2017 - 13:26

Ja "szczepiłam" śladową ilością
Ok  dzięki - dla experymentu zaszczepiłem  wczoraj - tak łyżeczką od herbaty /13 litrów

#146 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz

Napisano 17 sie 2018 - 15:26

Nastawiłem ocet z mirabelek.Czy w trakcie procesu to jest po ok 4 dniach od nastawy mogę uzupełnić słoje wodą przegotowaną?

Zostało mi trochę wolnego miejsca w słoju i szkoda aby się ono zmarnowało.



#147 nigra

nigra

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 18 sie 2018 - 20:34

.Czy w trakcie procesu to jest po ok 4 dniach od nastawy mogę uzupełnić słoje wodą przegotowaną?

 

Możesz uzupełnić wodą lub wodą z dodatkiem cukru i nie musi być przegotowana.



#148 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 365 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 09 wrz 2018 - 22:41

Jak robicie swoje octy? Ja w tym roku zrobiłem z jabłek papierówki i teraz jeszcze z gruszek z proporcji 1L wody przegotowanej z 5 łyżkami cukru... :tongue: :tongue: :tongue:



#149 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1939 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 lis 2019 - 15:25

W weekend będę nastawiał ocet z jabłek. Poczytałem trochę o tych smakowych i chciałem zapytać czy robił ktoś z mrożonych owoców? Pomyślałem o zrobieniu octu jagodowego, ale chyba już nie nazbieram świeżych a mam trochę pomrożonych :)



#150 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9841 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 lis 2019 - 15:28

Pomyślałem o zrobieniu octu jagodowego,

Jagody (czarne) są stosunkowo niskocukrowe. 

Sugeruję wykorzystanie słodkich jabłek i jagód.

To będzie luksusowy ocet i barwiący, co należy wziąć pod uwagę.



#151 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1939 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 lis 2019 - 15:42

EAnno, źle się wyraziłem. Ocet będzie jabłkowo/jagodowy. Czyli rozumiem że można dorzucić mrożonych jagód?

A lepiej je rozmrozić czy można mrożonych wrzucić?



#152 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9841 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 lis 2019 - 15:57

można mrożonych wrzucić?

Można, można. Całość i tak powinna mieć temperaturę sprzyjającą fermentacji. 



#153 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1939 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 lis 2019 - 16:46

Dziękuję :)



#154 Rutusowiec

Rutusowiec

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 117 postów
  • MiejscowośćLisia Góra k. Tarnowa

Napisano 10 sty 2020 - 11:57

Witam. Czy ma ktoś do sprzedania ocet jabłkowy albo wie u kogo można kupić?



#155 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9841 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 sty 2020 - 21:09

Czy ma ktoś do sprzedania ocet jabłkowy albo wie u kogo można kupić?

Kupić można w każdym markecie, sklepie ze zdrową żywnością, również na targu u sprzedawców jabłek. 



#156 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1093 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 sty 2020 - 07:59

W zeszłym roku naturalny ocet jabłkowy mętny można było kupić w Rossmann.

#157 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5762 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 sty 2020 - 12:19

W sumie ocet jabkowy jest prosto zrobic , wystacza skorki i ogryzki z jablek zalac woda i odstawic , ja zawsze robie troche jak robie mus z jablek na szarlotke.



#158 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5326 postów

Napisano 12 sty 2020 - 14:31

Ja w 2018 roku gdy był urodzaj jabłek narobiłam ze 3 litry i muszę przyznać, że żaden ze sklepowych nie ma takiego aromatu.  Wystarczy mi go co prawda na długo ale żeby się wyklarował i "dojrzał" musi trochę postać więc jeśli w tym roku będzie nadmiar jabłek to też zrobię . Na tym drugim zdjęciu chciałam pokazać jak wygląda "matka" octowa.

 

 

Załączony plik  82804075_2759971304085945_507678706483855360_n.jpg   75,68 KB   2 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  83156026_760394281137263_4193895647394398208_n.jpg   82,25 KB   2 Ilość pobrań


Użytkownik chudziak edytował ten post 12 sty 2020 - 14:31


#159 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5762 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 sty 2020 - 16:00

@chudziak, tez mam taka matke tylko w butelce , myslalam z poczatku ze to jakas plesn urosla i chcialam wylac ale Annam mnie uswiadomila co to jest .



#160 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5326 postów

Napisano 12 sty 2020 - 17:29

Moja matka ma konsystencję bardzo mocnej galarety (chrząstki :rolleyes: ) - już kilka razy cedziłam ten ocet   a  matka się tworzyła nowa .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych