Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowy ocet jabłkowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
174 odpowiedzi w tym temacie

#161 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 sty 2020 - 20:06

Jest sposób na to :D

 

Ocet jabłkowy 300ml BIO - Opis
Ocet jabłkowy - opakowanie 300 ml

Skład: ocet z jabłek ekologicznych

Masa netto: 300ml

Produkt może zawierać dwutlenek siarki i siarczany

 

Niektórzy producenci nawet ocet spirytusowy siarkują :facepalm:



#162 Rutusowiec

Rutusowiec

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • MiejscowośćLisia Góra k. Tarnowa

Napisano 13 sty 2020 - 15:05

Czyli octu nie kupię nigdzie - do jesieni trzeba poczekać :(



#163 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 13 sty 2020 - 21:23

A dlaczego nie chesz zrobic sam. Teraz , jak wiem w Polsce jest duzo jablek( w koncu macie zime). Wiele z odmian nadaje sie na zrobienie octu.

 

 A jak juz chcesz kupic, na pewno macie sklepy ze zdrowa zywnoscia. Szukaj octu niepasteryzowanego.



#164 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 13 sty 2020 - 23:15

Ocet winny kupiony w sklepie zawiera 6% kwasu octowego, ocet spirytusowy 10%. W przepisach, w których stosowany jest ocet , najczęściej rozcieńczamy go do 3%.  Jak określić procentową zawartość kwasu octowego w occie domowym, czy tylko na smak ?



#165 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 13 sty 2020 - 23:27

Mam w swojej piwniczce ocet jabłkowy który ma pięć lat. Została tylko jedna butelka. Może jutro wstawię fotkę. Ma barwę dużo jaśniejszą niż Olgi. W sklepie kupilam pierwszy a zarazem ostatni raz. Później zrobiłam sama z przepisu koleżanki Małgoś. Kto raz zrobi sam więcej nie kupi w sklepie. Różnica ogromna. W tym roku jak będą jabłka własne mam zamiar zrobić spory zapas.

#166 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 14 sty 2020 - 01:31

W tym roku jak będą jabłka własne mam zamiar zrobić spory zapas.
 \

 

 Aniu, jablka obierasz do innych przetworow, a ocet mozez spokojnie robic z obierek i srpdkow. Uwierz mi ocet wychodzi wspanialy.



#167 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5937 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 sty 2020 - 13:08

 

W tym roku jak będą jabłka własne mam zamiar zrobić spory zapas.
 \

 

 Aniu, jablka obierasz do innych przetworow, a ocet mozez spokojnie robic z obierek i srpdkow. Uwierz mi ocet wychodzi wspanialy.

 

zgadzam sie tez robie z pozostalosci i jest bardzo dobry w smaku , a wykorzystujesz wszystko i nic sie nie marnuje!



#168 Rutusowiec

Rutusowiec

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • MiejscowośćLisia Góra k. Tarnowa

Napisano 14 sty 2020 - 14:07

W tym roku w sadzie będę miał 8 uli :) to mam nadzieje, że i jabłek będzie więcej :)
Poczekam z tym octem do jesieni...



#169 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 14 sty 2020 - 18:19

Mam w swojej piwniczce ocet jabłkowy który ma pięć lat.

Załączony plik  P1060254.JPG   74,55 KB   5 Ilość pobrań



#170 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13151 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 sty 2020 - 18:24

Piękny kolorek :thumbsup: :clap:



#171 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 14 sty 2020 - 18:37

Piękny kolorek :thumbsup: :clap:

Dziękuję Andrzejku.
Na dnie butelki nadal widoczny jest osad. Kolor chyba też zależy od odmiany jabłek. Na pewno był robiony z jabłek starych odmian. Znajomi mają taki stary sad,nie stosują oprysków bo po prostu ich na to nie stać. Tylko przycinają. Co urośnie to jest.

#172 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2248 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 14 sty 2020 - 20:54

Znajomi mają taki stary sad,nie stosują oprysków bo po prostu ich na to nie stać.

To jest jeden z nielicznych przypadków gdzie mniejsza zamożność wpływa pozytywnie na życie i zdrowie.

Ocet wygląda fajnie, koniecznie napisz swoje wrażenia gdy go otworzysz. :thumbsup:



#173 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 sty 2020 - 21:16

Ładny ocet, ale ciekawiej wyglądają te buteleczki z tyłu. :D Kiedy je próbujemy? :D



#174 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5408 postów

Napisano 14 sty 2020 - 23:09

Rzeczywiście Twój ocet jest zdecydowanie jaśniejszy od mojego :) Ja też robię ze starych odmian i kroje całe owoce natomiast gniazda nasienne generalnie wyrzucam .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#175 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 14 sty 2020 - 23:56

Ładny ocet, ale ciekawiej wyglądają te buteleczki z tyłu. :D Kiedy je próbujemy? :D

Maxell na zdjęciu widać odrobinę
Tak naprawdę jest tego kilkanaście butelek. Przyjemność sprawia mi robienie nalewek. I tak jest od kilku lat. Na degustację nie mam czasu. Ostatnio podarowałam butelkę pestkówki z pestek pigwy z 2014 roku. Podobno była bardzo dobra.
Najbliższa okazja to zlot w Napoleonowie jak będzie mi dane spotkać się z Wami.
Może wtedy i ocet przywiozę. ☺




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych