Muski Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 25 Października 2020 Możesz, ale po co? to jeszcze pracuje -Poczekaj . Używać możesz też nieklarowany - jak nieklarowane piwo ma bogatszy smak Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 25 Października 2020 wczoraj przelaliśmy przez filtr i mamy 2 l octu jabłkowego , ale nie jest super klarowny. Domowy ocet jabłkowy nie jest produktem dla Raptusów Jak poleży z dwa lata to na 100% będzie klarowny, z osadem na dnie i pływającą matką octową. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 25 Października 2020 Witam, Po powrocie do domu na zasłużony urlop planuję między innymi nastawić ocet jabłkowy.Jabłka, szara reneta jeszcze są na drzewie i z uwagi na niższe już temperatury obawiam się, że może być na ich powierzchni mniej naturalnych drożdży.Bedę musiał chyba dodać do zaczynu odrobinę drożdży winnych oraz cukier. Czy mogę użyć cukru trzcinowego, o lekkim, brązowym zabarwieniu,jak duży może mieć to wpływ na końcową barwę octu? Użyję też wody ze studni po przepuszczeniu jej przez filtr węglowy, kranówka u mnie jest ozonowana, ale studnia to studnia.Będzie to moja pierwsza produkcja. PS w maju zasypałem takim cukrem pędy sosnowe i syrop ma piękny bursztynowy kolor. Pozdrawiam z kanału La Manche, inaczej English Channel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 25 Października 2020 odrobinę drożdży winnych oraz cukier. Czy mogę użyć cukru trzcinowego Ad 1 - TAK. . AD 2- TAK zasypałem takim cukrem pędy sosnowe i syrop ma piękny bursztynowy kolor Zlewam syrop, zalewam pozostałe pędy 40% i super sosnówka po 2 miesiącach a dodany przekrojony strąk chili na 3-4 dni bardzo podkreśli charakter i doda pazura Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 25 Października 2020 Ad 1 - TAK. . AD 2- TAK Zlewam syrop, zalewam pozostałe pędy 40% i super sosnówka po 2 miesiącach a dodany przekrojony strąk chili na 3-4 dni bardzo podkreśli charakter i doda pazura Dziękuje za poradę.Ja też zalewam odsączone z syropu pędy 78 voltowym destylatem.Za kilka dni w domu będę filtrował. To będzie syrop dla dorosłych.Mam jeszcze trochę suszonych płatków 'mucho fuego" dodam więc ich do słoja przed filtrowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 25 Października 2020 Domowy ocet jabłkowy nie jest produktem dla Raptusów Jak poleży z dwa lata to na 100% będzie klarowny, z osadem na dnie i pływającą matką octową. Mogę nie dożyć . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 25 Października 2020 Zrobiliśmy ocet jabłkowy i wczoraj przelaliśmy przez filtr i mamy 2 l octu jabłkowego , ale nie jest super klarowny. Pytanie za 100 punktów. Czy ocet jabłkowy można sklarować "clarowinem" czy zostawić do samoistnego sklarowania.? Ocet.jpgArkadiusz, taki ocet powinien postac trochew, aby ( jak dobre wino) nabral odrobine mocy i wlasnie sie sklarowal. Ja mamocet z 2014 jest smaczny i czysciutki ,tylko na dnie jest troszeczke osadu. Co roku nastawiam minimum dwa wiadra . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 25 Października 2020 z 2014 jest smaczny i czysciutki Aniu - brawo Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 25 Października 2020 Domowy ocet jabłkowy nie jest produktem dla Raptusów Jak poleży z dwa lata to na 100% będzie klarowny, z osadem na dnie i pływającą matką octową.Mogę nie dożyć . O kurcze - a myslalem ze beton to ciezko jest skruszyc No juz dobrze - 100 lat Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 26 Października 2020 Paweljack - trudno jest ocenic ile tego cukru dodac - to zalezy od kilku czynnikow - dodawanie na np. 1 kg. jablek -owszem ale ile wody tez do tego dodasz?). Jako winiarz, może pomogę. W tym roku nabyłem dwa różne winogrona do produkcji wina: Zinfandel z Lodi w Kalifornii i Cabernet Franc z Osoyoos w Kolumbii Brytyjskiej. W obu musiałem tak dobrać cukier, aby mój poziom alkoholu odpowiadał mi. Zinfandel miał Brix 26, a CF miał Brix 21,6. Brix to liczba gramów sacharozy na 100 gram płynu. Aby obliczyć przybliżony potencjalny alkohol, mnożymy Brix przez 0,59. Więc przybliżony potencjał alkoholu mojego Zinfandela to 15,34%, a CB 12,75%. Mój preferowany potencjalny alkohol to 13,5. Aby osiągnąć swój cel, przed fermentacją musiałem dodać wodę do Zinfandel i cukier do CB. Więc dodałem 40 ml wody do każdego litra przewidywanego soku, aby obniżyć Brix o 1 punkt. Aby podnieść o 1 punkt Brixa, konieczne bylo dodanie 13,2 grama cukru na litr soku. Sok z jablek moze posiadac ok. 7-14 Brix, od zależności odmiany jabłka i zawartość cukru. Z tego spodziewamy alkohol 4-8%. Aby podnieść alkohol o jeden procent, dodajemy 18.6g do litra soku. Zanim dostosujemy poziom cukru w soku, dobrze jest sprawdzić zawartość cukru. Brix jest mierzony za pomocą refraktometru, a ciężar właściwy (który jest następnie przeliczany na Brix) jest mierzony za pomocą higrometru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 26 Października 2020 Jako winiarz, może pomogę. W tym roku nabyłem dwa różne winogrona do produkcji wina: Zinfandel z Lodi w Kalifornii i Cabernet Franc z Osoyoos w Kolumbii Brytyjskiej. W obu musiałem tak dobrać cukier, aby mój poziom alkoholu odpowiadał mi. Zinfandel miał Brix 26, a CF miał Brix 21,6. Brix to liczba gramów sacharozy na 100 gram płynu. Aby obliczyć przybliżony potencjalny alkohol, mnożymy Brix przez 0,59. Więc przybliżony potencjał alkoholu mojego Zinfandela to 15,34%, a CB 12,75%. Mój preferowany potencjalny alkohol to 13,5. Aby osiągnąć swój cel, przed fermentacją musiałem dodać wodę do Zinfandel i cukier do CB. Więc dodałem 40 ml wody do każdego litra przewidywanego soku, aby obniżyć Brix o 1 punkt. Aby podnieść o 1 punkt Brixa, konieczne bylo dodanie 13,2 grama cukru na litr soku. Sok z jablek moze posiadac ok. 7-14 Brix, od zależności odmiany jabłka i zawartość cukru. Z tego spodziewamy alkohol 4-8%. Aby podnieść alkohol o jeden procent, dodajemy 18.6g do litra soku. Zanim dostosujemy poziom cukru w soku, dobrze jest sprawdzić zawartość cukru. Brix jest mierzony za pomocą refraktometru, a ciężar właściwy (który jest następnie przeliczany na Brix) jest mierzony za pomocą higrometru. Jak bym czytał instrukcję obsługi winomierza. Z tą jedną różnicą, że to co napisałeś Ty ... jest dla mnie zrozumiałe Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 26 Października 2020 Jak bym czytał instrukcję obsługi winomierza. Z tą jedną różnicą, że to co napisałeś Ty ... jest dla mnie zrozumiałe Bo wytłumaczył człowiek o nie-technokratycznym podejściu.Wszechstronnie, również humanistycznie wykształcony.To bardzo wartościowy wpis w obliczu wielu wątpliwości co do dodatków cukru do nastawów octowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) Nigdy tego nie rozkminiałem na czynniki pierwsze jak to zrobił mój mam nadzieję kolega zza wielkiej wody ale zawsze do nazwijmy to nastawu octowego dodawałem cukru zalażnie od słodkości okrawkow na oko około płaskiej łyżeczki na litr.... Bo po leżakowaniu ocet jest wyzazistszy i lepszy smakowo tutaj faktycznie można zestawić % ze smakiem octu U mnie tekie octy bo robię różne stoją / leżakują / dojrzewają minimum 2-3 lata taki świeży jest oczywiście zdrowy i fajny ale taki żywy ocet 5-6 letni to dopiero jest smak Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Października 2020 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) tutaj faktycznie można zestawić % ze smakiem octu taki żywy ocet 5-6 letni to dopiero jest smak Jestem tego samego zdania - trzeba poczekać Czasami ocet jesienny jabłkowy - aromatyzowałem kwiatem bzu czarnego latem przez kilka dni i po przelaniu spokojnie jeszcze sobie stoi kilka lat Edytowane 26 Października 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) Tak żeby zobrazować "zakurzoną naturę" pierwsze zdjęcie czysty jabłkowy z tego roku... fragment, dalej to samo po 3 latach, dalej to samo po 6 ciu latach a po prawej z bzem wspomnianym przez Waldka...Ta "patyna czasu" na butkach po to żeby nikt mi nie powiedział, że ściema z tym leżakowaniem... Ufff dobrze, że ma mam kilka piwniczek ... PsNie nie z "tamtej" już niektórzy wiedzą której nie wstawię zdjęcia... Bo musiałbym otworzyć gospodarstwo agroturystyczne Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Października 2020 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 26 Października 2020 Ta "patyna czasu" na butkach po to żeby nikt mi nie powiedział, że ściema z tym leżakowaniem... Roger ,żadna ściema. Moj ocet i jabłkowy oraz ten z z gruszek, po latach, nabrał ciemniejszej barwy .. taki dojrzały się zrobił w tej piwnicy Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 26 Października 2020 Jednym słowem trzeba się uzbroić w cierpliwość. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 6 Listopada 2020 Witam, To jest mój pierwszy ocet.Nastawiłem w dwóch słojach @ 6 ltr, po 3 kilogramy szarej renety. Owoce prosto z drzewa, z działki od przyjaciół.Na każdy kilogram jabłek dodałem 1200 ml wody, 50 g cukru trzcinowego i 1 g drożdży winnych na całość.Dzisiaj mija tydzień, fermentacja z początku burzliwa w zasadzie już ustala, brak widocznych bąbelków.W przepisie @ Małgoś /z pierwszego postu/, owoce można odcedzić po upływie około10 dni. Czy mogę to już zrobić teraz?Zaczyn jest wyraźnie kwaśny, wytrawny i odczuwalny jest smak szarej renety Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 6 Listopada 2020 Ja zlewam gdy ewidentnie ustanie burzliwa fermentacja i wyraźnie czuć kwaśny smak - nie potrafię powiedzieć ile dni ale bliżej 10 . Spróbuj zamieszać czy nie pojawią się bąbelki . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 6 Listopada 2020 Zaczyn jest wyraźnie kwaśny, wytrawny Wsyp do słoja łyżkę płaską cukru wymieszaj , jak jutro nie ruszą jeszcze bąbelki to odczekaj kilka dni na tzw cichej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 6 Listopada 2020 WitamBardzo dziękuję za rady.Po zamieszaniu pojawia się znikoma ilość bąbelków. Dosypałem po kopiastej łyżce cukru na słój, poczekam do jutra.Kruca bomba nie mam w co włożyć rączek, w kuchni kisi się 25 kilogramów kapusty, dwa słoje @6 ltr z nastawionym octem, rośnie ciasto na chlebek, poprawiam na bieżąco projekt komory od dojrzewania wędlin.Wczoraj 35 słoików @300 g z surówkami na zimę. A moja LP siedzi sobie przed komputerem i zdalnie uczy dzieci!!!A urlop mam tylko do końca Lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 6 Listopada 2020 nie mam w co włożyć rączek Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 6 Listopada 2020 Dwa dni temu wycisnąłem 28,5 litr soku z 50kg. jabłek ze swoich jabłonek, i zacząłem go fermentować, aby zrobić cydr. Nie wprowadziłem żadnych dodatków cukru, ponieważ potencjalny alkohol w cydrze będzie wynosić 6,5–7% w stosunku do cukru istniejącego w soku. Nigdy nie robiłem octu jabłkowego, ale zainteresowało mnie po przeczytaniu tego wątku. Teraz pytanie. Więc jeśli chcę zrobić ocet, czy lepiej użyć porcji już sfermentowanego cydru, czy powinienem zacząć od świeżego soku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 6 Listopada 2020 Podfermentowany cydr ???? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 6 Listopada 2020 @Redzed Znakomita większość wykonująca ocet używa pokrojonych jabłek a nie soku.W skórkach jest coś co bardzo dobrze wpływa na jego jakość.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.