Piasek Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 13 Października 2012 ale pytania pewnie do NiegoAno było i jest skierowane do Maxela, bo to on podał ten przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 14 Października 2012 Czy zamiast chlebka razowego, można dodać przysłowiową 50 z poprzedniego nastawu? (chodzi mi o bakterie octowe), mogę wziąć od rodziców, smakowałem go, jest super.Dodatek tego octu, oczywiście po kilkudniowej fermentacji właściwej? czy też inaczej? Kurcze - napaliłem się na ten ocet, chyba pójdę po słoik. Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 17 Października 2012 Tylko podciągam do góry. może Maxel udzieli odpowiedzi na pytania skierowane do Niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 26 Października 2012 Witam, mój ocet jest już gotowy jak sądzę. Jest kwaśny, smaczny i pachnący. Chciałbym go zabutelkować i nie wiem czy mam go pasteryzować. Nestor gdzieś wcześniej pisał o zagotowaniu przed butelkowaniem. Z jednej strony obawiam się czy pasteryzacja nie wpłynie negatywnie na jego walory zdrowotne i smakowe a z drugiej czy niepasteryzowany postoi długi czas i się nie zepsuje. :question: :question: :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 26 Października 2012 Chciałbym go zabutelkować i nie wiem czy mam go pasteryzowaćWaldeman na 1 stronie jest przepis w którym pisze.. cytuje.. "4. Po około 6 tygodniach przecedzamy ocet i rozlewamy go do wyparzonych butelek, które przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. " Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 26 Października 2012 @halusia@, i tak zrobię, ...przeczytałem cały temat o occie i po prostu w głowie mi się namieszało. Sam nie wiem czemu zacząłem wątpić, że postoi rok niepasteryzowany :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 26 Października 2012 @halusia@, i tak zrobię, I ja tak zrobię ale mój ocet jabłkowy musi jeszcze poczekać do połowy listopada. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 26 Października 2012 Mój ocet jeszcze 4 tygodnie musi stać ale w jednym słoju taka cienka "skorupka" z osadu sie zrobiła na powierzchni, ładnie sie juz klaruje, jest i troszke osadu na dnie...Tylko co z tym na wierzchu ? Zebrać ? Ocet wg Małgoś Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 26 Października 2012 pokemon15, No ja nie robiłem wg.Małgoś i obierki były w słoju cały czas. Kożuszek łyżką zebrałem z grubsza, reszta przez gazę. Nie jest klarowny (jest taki jak na zdjęciach Małgoś gdzieś na początku tematu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 26 Października 2012 Kożuszek łyżką zebrałem z grubszano własnie, tylko czy czekać te 4 tyg z tym kożuchem do zlewania, czy zebrać go z wierzchu juz teraz i ocet niech stoi dalej... ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 26 Października 2012 Ja robiłam w/g przepisu Małgosi, ale kożucha nie miałam i nie mam. Arturze ja bym go usunęła. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 26 Października 2012 U mnie pojawił się taki cieniutki biały jak czasem na wodzie z małosolnych. Nie zbierałem w trakcie dopiero na koniec. Jednak jeśli spędza Ci on sen z powiek to go usuń, z pewnością nie zaszkodzi :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 26 Października 2012 Chciałbym go zabutelkować i nie wiem czy mam go pasteryzować. Rozlej do butelek..i schowaj do ciemnego miejsca (piwnica..szafki? ). Mój ocet stoi tak 2 lata i nic się z nim nie dzieje..no..może bardziej się zrobił klarowny :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 26 Października 2012 Małgoś, Czy Twój dwuletni ocet zmienia kolor ? :thumbsup: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 26 Października 2012 Małgoś, Czy Twój dwuletni ocet zmienia kolor ? :thumbsup: Wydaje mi się ,że się zrobił ciut ciemniejszy...ale może się mylę? :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 26 Października 2012 Małgosiu mój pięciolatek , ma kolor winiaku .Ocet to wynik zbyt częstego "obserwowania" jabłkowego wina .To była beka 200l.Mam na "zapas" :lol: Pozdrawiam Cię Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m. Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Czy do przetworów jest lepiej (zdrowiej) używać takiego octu niż spirytusowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 16 Lipca 2013 Dzisiaj na ShoutBoxie ANNAM rzuciła temat "matki octowej" ,którą można wykorzystać potem do robienia innych octów. Szukałyśmy po necie i znalazłyśmy taki oto artykuł: http://forum.gazeta.pl/forum/w,98798,114899988,,ocet_jablkowy.html?v=2 Pani pisze o powstaniu z pulpy jabłkowej takiego galaretowatego kożucha pektynowego .. A my tu proszę.. mamy nawet na zdjęciu u madlinki :grin: Teraz wiem,żeby tego cuda nie wywalać, a używać do produkcji innych octów np. z czerwonego wina lub jak ktoś tam w komentarzu napisał, można nią zagęszczać konfitury Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 16 Lipca 2013 Pani pisze o powstaniu z pulpy jabłkowej takiego galaretowatego kożucha pektynowego .. A my tu proszę.. mamy nawet na zdjęciu u madlinki :grin: to wygląda jak grzyb kombucha :rolleyes: (który o dziwo również robi świetny ocet o smaku jabłkowym z... herbaty zielonej....) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 16 Lipca 2013 I ja myślałam o tym grzybie.. ale czy to on? :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 16 Lipca 2013 A przeczytalam jeszcze ,ze kiedy robi sie ocet winny i zalewamy ta matke octowa to po jakims czasie ona rosnie i trzeba ja odmladzac. Ponoc z wierzchu oderwac nowy kawalek a od dolu wyjac i mozna komus sprezentowac itd.jak to na prawde jest, sprawdze w praktyce, ale to juz potrzebuje czasu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 16 Lipca 2013 A przeczytalam jeszcze ,ze kiedy robi sie ocet winny i zalewamy ta matke octowa to po jakims czasie ona rosnie i trzeba ja odmladzac. Ponoc z wierzchu oderwac nowy kawalek a od dolu wyjac i mozna komus sprezentowacczyli znów dokłądnie tak jak w przypadku kombuchy... miałem tego grzyba, ponieważ nie miałem czasu się nim zająć zapomniałem o nim a teraz w słojach jest "cudny ocet" :rolleyes: :question: - miałem to wszystko wywalić ale może okazuje się że trzeba się wstrzymać? :rolleyes: - tylko pytanie czy grzyb jeszcze żyje :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 16 Lipca 2013 abratek, napisali rowniez, aby zawsze sprawdzic " na zapach" jaki produkt wyjdzie. Wyjmij tego " Grzyba" i po porstu zalej go szklanka wina, najszybciej sprawdzisz. A moze wlasnie dzieki temu ,mozemy tez robic sami Komuch :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 16 Lipca 2013 Wiem że za pomocą kombuchy można robić ocet nieco przedłużając fermentację ...ale jeśli przetrzymał moje niedbalstwo/zapomnienie to spróbuję go "odzyskać" i zaprząc do robienia octu może jutro zajrzę do słojów Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 16 Lipca 2013 Oj tam... trzeba octu doglądać, rozmawiać z nim, mieszać, i żaden grzyb czy inna cholera nie straszne Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.