Muski Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Dostałem trochę antonówki , zerwałem siatkę grafsztynków z drzewa kiedyś osobiście posadzonego u siostry. Będzie szarlotka , będą suszone i OCET . Zdrowe końcówki przed plasterkowaniem, obierki jakieś ósemki z mniej foremnych ..... za kilka lat będzie pyszny ocet (mam nadzieję, że się nic nie poknoci ). Jak zwykle zrobię experyment - zaszczepię (na słój 13l ) kilkoma centymetrami kwadratowymi meduzy z kambuczy Edytowane 10 Września 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 10 Września 2020 Ja też robię ze starych odmian i kroje całe owoce Olgo można prosić o Twój autorski przepis na ocet? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 10 Września 2020 I tu będzie problem Kroję jabłka generalnie w ósemki , wykrawam gniazda nasienne i zalewam lekko osłodzoną wodą (cukrem lub miodem) dodając albo matkę octową ze starego octu albo rozpuszczoną łyżeczkę zaczynu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 11 Września 2020 Mam porażkę z octem. Nawet wczoraj byłem zmuszony wylać bo spleśniał. Dziś będę smażył śliwki na dżem kakaowy wg. Bagno. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) [quote name="chudziak" post="676676" timestamp="1599773435"rozpuszczoną łyżeczkę zaczynu Co to jest? pracujące wino czy taki zaczyn na ciasto chlebowe. Co sądisz o zastosowaniu drożdży winiarskich? Edytowane 11 Września 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 11 Września 2020 drożdży winiarskich? Nigdy nie dawałem piekarniczych - tylko winne zwykle 1/3 porcji tej co do wina - troche wolniej przebiegało ale o to mi chodziło - przeciez sie namnożą Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 11 Września 2020 U mnie stoi kilka słojów bez drożdży .Dziś będe zlewać [po 4 tyg] do słoików by się trochę sklarował. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 11 Września 2020 Właśnie pozlewałam ocet ze słoików z jabłkami do słoików Chyba za bardzo wyciskałam te jabłka ,bo w słoikach osadził się gęsty osad ze 2-3 cm w każdym. .Mam kilka pytań - Czy te słoiki zakręcać ,czy zostawić przykryte ściereczką i gumką ?Czy przełożyć je do piwnicy , czy do lodówki celem szybszego sklarowania?Czy ten gęsty osad pzostały po zlaniu można wykorzystać do następnego nastawu ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 11 Września 2020 Masz starter????wg mnie zostaw jeszcze pod ściereczką 2-3 tygodni by Ci nie wystrzeliły Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 11 Września 2020 Chciałabym już sklarowany poprzelewać do butelek,więc wyniosę na razie do piwnicy.Narobiło się tego z 10 lto myślę ,ze w tym roku już odpuszczę.Ciekawa jestem jak można przechować ten osad,który pozostanie na dnie słojów? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 11 Września 2020 w tym roku już odpuszczę To i odpuść osad . Ja też robie co kilka lat , bo u mnie dojrzewa rok , dwa albo dłużej . Jaki jest ? kilkoro SiBów miało okazję próbować Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 11 Września 2020 Nigdy nie dawałem piekarniczych - tylko winne A coś konkretniej np. z tych: https://www.leroymerlin.pl/szukaj.html?q=dro%C5%BCd%C5%BCe&sprawdz=truejakie proporcje? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) jakie proporcje?Akurat te z lerDrożdże winiarskie 7 g ENOVINI WS BROWINok 1,5 gr /10 -13 litrów nastawu Edytowane 11 Września 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) Ot taki z odpadków z jabłek jakieś pigwy pokrojone Zaraz się wyleje..? Edytowane 12 Września 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 12 Września 2020 ok 1,5 gr /10 -13 litrów nastawu Dziękuję bardzo - mam taką ekologiczną jabłonkę, która w tym roku bardzo dobrze obrodziła (niektóre gałęzie przygięło aż do ziemi) i grzechem by było nie nastawić trochę octowego specjału. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 12 Września 2020 Jak tak czytam o tym zastosowaniu octu wszechstronnym[ m.inn. do kąpieli ] to czuję,ze zrobię jeszcze jedno podejście Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 12 Września 2020 Po przeczytaniu całego wątku mam dylemat :To dodawać te drożdże ...... czy nie ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 12 Września 2020 Kiedyś nie dawałem - ale ocet miałem zdecydowanie słabszy i mniej aromatyczny- to wolna wola ,pytałeś odpowiedziałem Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 12 Września 2020 CHmm....w większości przepisów [babci] nie ma dodatku drożdzy .Ja robiłam kilka razy ocet z jabłek z jabłonek sąsiada bez dodatku drożdży i ocet wyszedł w/g mnie kwaśny Z aromatem nie mam porównania ,ale inny jest z lipcówek [jakby smakowo lepszy ] ,a inny z antonówek.Na pewno dodatek drożdży nie zaszkodzi Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 12 Września 2020 Kiedyś nie dawałem - ale ocet miałem zdecydowanie słabszy i mniej aromatyczny Takich argumentów nie sposób bagatelizować - poczekam jeszcze aż jabłka bardziej dojrzeją i nastawię na próbę jeden słoik na "poćwiartowanych", a drugi na soku wyciśniętym przez "wolnoobrotówkę". Zastanawiam się tylko czy do soku dodać tą "pulpę" zostającą po wyciśnięciu czy robić na samym soku. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 12 Września 2020 Dodać pulpę [Dodano: 12 wrz 2020 - 15:07]Dzień trzeci ,skrawki dokładane Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 12 Września 2020 Skrawki ,obierki jabłuszka można dodawać dopóki się nastaw "burzy" Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 12 Września 2020 Takich argumentów nie sposób bagatelizować A może pokusić się o argument biotechnologiczny? Drożdże ukierunkowują fermentację na alkoholową.Bakterie kwasu mlekowego na mlekowąBakterie kwasu octowego - na ocet Te ostatnie są bezwzględnie tlenowe. Dlatego - mimo, ze przetwarzają alkohol na ocet - sama fermentacja alkoholowa i dwutlenek węgla bardzo je przytłumiają/redukują.Najlepiej zatem zaszczepić nastaw matką octową, młodym octem lub niczym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) No i mamy wyjaśnione Jeszcze tylko zastanawiam się ,czy koniecznie trzeba mieszać codziennie przez 4 tyg?[bo tak do tej pory robiłam dotleniając nastaw ],czy wystarczy dopóki jak to określiłam nastaw się "burzy"? Potem spokojnie czekać jeszcze 2 tyg następne aż zakończy się fermentacja. Edytowane 12 Września 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 12 Września 2020 czy koniecznie trzeba mieszać codziennie przez 4 tyg? Mieszanie zapobiega tworzeniu się pleśni na powierzchni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.