Skocz do zawartości

Domowy ocet jabłkowy


Małgoś

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem trochę antonówki , zerwałem siatkę grafsztynków z drzewa kiedyś osobiście posadzonego u siostry. Będzie szarlotka , będą suszone i OCET :D . Zdrowe końcówki przed plasterkowaniem, obierki jakieś ósemki z mniej foremnych ..... za kilka lat będzie pyszny ocet (mam nadzieję, że się nic nie poknoci  ;) ). Jak zwykle zrobię experyment - zaszczepię (na słój 13l ) kilkoma centymetrami kwadratowymi meduzy z kambuczy  :facepalm:

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 269
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I tu będzie problem :facepalm: Kroję jabłka generalnie w ósemki  , wykrawam gniazda nasienne i zalewam lekko osłodzoną wodą (cukrem lub miodem)  dodając albo matkę octową ze starego octu albo rozpuszczoną łyżeczkę zaczynu  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam porażkę z octem. Nawet wczoraj byłem zmuszony wylać bo spleśniał. Dziś będę smażył śliwki na dżem kakaowy wg. Bagno.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[quote name="chudziak" post="676676" timestamp="1599773435"rozpuszczoną łyżeczkę zaczynu :D

Co to jest? pracujące wino czy taki zaczyn na ciasto chlebowe. Co sądisz o zastosowaniu drożdży winiarskich?

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

drożdży winiarskich?
Nigdy nie dawałem piekarniczych - tylko winne zwykle 1/3 porcji tej co do wina - troche wolniej przebiegało ale o to mi chodziło - przeciez sie namnożą  ;)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie pozlewałam ocet ze słoików z  jabłkami   do słoików Chyba za bardzo wyciskałam te jabłka ,bo w słoikach osadził się gęsty  osad ze 2-3 cm w każdym. .Mam kilka pytań - Czy te słoiki zakręcać ,czy zostawić przykryte ściereczką i gumką ?Czy przełożyć je do piwnicy , czy do lodówki celem szybszego sklarowania?Czy ten gęsty osad pzostały po  zlaniu  można wykorzystać do następnego nastawu ?

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz starter????wg mnie zostaw jeszcze pod ściereczką 2-3 tygodni by Ci nie wystrzeliły

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

w tym roku już odpuszczę
To i odpuść osad  ;) . Ja też robie co kilka lat , bo u mnie dojrzewa rok , dwa albo dłużej . Jaki jest ? kilkoro SiBów miało okazję próbować  :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jakie proporcje?

Akurat te z ler

Drożdże winiarskie 7 g ENOVINI WS BROWIN

ok 1,5 gr /10 -13 litrów nastawu

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ot taki z odpadków z jabłek jakieś pigwy pokrojone

post-70549-0-15719100-1599895833_thumb.jpg

Zaraz się wyleje..?

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ok 1,5 gr /10 -13 litrów nastawu

Dziękuję bardzo  :thumbsup:  - mam taką ekologiczną jabłonkę, która w tym roku bardzo dobrze obrodziła (niektóre gałęzie przygięło aż do ziemi) i grzechem by było nie nastawić trochę octowego specjału.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś nie dawałem - ale ocet miałem zdecydowanie słabszy  i mniej aromatyczny- to wolna wola ,pytałeś odpowiedziałem :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CHmm....w większości przepisów [babci] nie ma dodatku drożdzy .Ja robiłam kilka razy ocet z jabłek z jabłonek sąsiada bez dodatku drożdży i ocet wyszedł w/g mnie kwaśny Z aromatem nie mam porównania ,ale inny jest z lipcówek [jakby smakowo lepszy ] ,a inny z antonówek.

Na pewno dodatek drożdży nie zaszkodzi

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś nie dawałem - ale ocet miałem zdecydowanie słabszy  i mniej aromatyczny

Takich argumentów nie sposób bagatelizować   :thumbsup:  - poczekam jeszcze aż jabłka bardziej dojrzeją  i nastawię na próbę jeden słoik na "poćwiartowanych", a drugi na  soku wyciśniętym przez "wolnoobrotówkę". Zastanawiam się tylko czy do soku dodać tą "pulpę"  zostającą po wyciśnięciu czy robić na samym soku.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodać pulpę

[Dodano: 12 wrz 2020 - 15:07]

Dzień trzeci ,skrawki dokładane

post-70549-0-62012100-1599916051_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takich argumentów nie sposób bagatelizować  

A może pokusić się o argument biotechnologiczny?   :hmm:

Drożdże ukierunkowują fermentację na alkoholową.

Bakterie kwasu mlekowego na mlekową

Bakterie kwasu octowego - na ocet  :thumbsup:

Te ostatnie są bezwzględnie tlenowe. Dlatego - mimo, ze przetwarzają alkohol na ocet - sama fermentacja alkoholowa i dwutlenek węgla bardzo je przytłumiają/redukują.

Najlepiej zatem zaszczepić nastaw matką octową, młodym octem lub niczym.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i mamy  wyjaśnione :)

Jeszcze tylko zastanawiam się ,czy koniecznie trzeba mieszać codziennie przez 4 tyg?[bo tak do tej pory robiłam dotleniając nastaw ],czy wystarczy dopóki  jak to określiłam nastaw się "burzy"? Potem spokojnie czekać jeszcze 2 tyg następne aż zakończy się fermentacja.

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy koniecznie trzeba mieszać codziennie przez 4 tyg?

Mieszanie zapobiega tworzeniu się pleśni na powierzchni. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.