roj61 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Września 2009 Ponieważ bardzo lubię żołądki i serca drobiowe w różnych postaciach - smażone (serca), duszone czy gotowane postanowiłem spróbować wykonać coś co będzie się nadawało także do kanapek :grin: 0,7 kg żołądków - po oczyszczeniu 0,5 kg serc - po oczyszczeniu sól 18 g/kg = 25 g żelatyna - ja dodałem trzy łyżeczki pieprz - wg. uznania papryka ostra - wg. uznania majeranek - wg. uznania inne przyprawy wg. uznania osłonki poliamidowe fi 75-90 mm Żołądki i serca w oddzielnych naczyniach obgotowałem przez około 10 minut Opłukałem z szumowin i same żołądki z solą i przyprawami gotowałem w małej ilości wody (aby mięso było tylko przykryte) na wolnym ogniu przez około 2 godz. Po tym czasie dodałem serca, dolałem troszkę wody i gotowałem kolejne dwie godziny. Ponieważ miałem jeszcze kawałek piersi, pokroiłem ją w kostkę i dodałem razem z sercami. Zdjąłem z ognia, dosypałem żelatynę i dokładnie wymieszałem. Napełniłem przygotowane osłonki i mocno zawiązałem. Po napełnieniu jednego batona do pozostałej ilości dodałem jeszcze sporo papryki mam więc mały batonik paprykowy Po ostygnięciu do temperatury pokojowej batoniki trafiły do lodówki i rano były gotowe do konsumpcji :grin: Następnym razem pierś albo pokroję bardzo drobno albo całkiem z niej zrezygnuję - nie trzyma się galarety i podczas krojenia kruszy się. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Września 2009 Fajnie wygląda,trzeba będzie wypróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-78720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Września 2009 Robię podobny wyrób, z tym że nie używam żelatyny do sklejenia składników, stosuje ugotowane skórki wieprzowe które po ugotowaniu miksuje łączę z wodą spod ich gotowania i pozostałymi składnikami, dalej tak samo jak Roj w osłonki.Z tym że masa łącząca nie jest tak klarowna. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-78731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Piękny wyrób jutro zaczynam robić. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-142494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Stycznia 2011 stosuje ugotowane skórki wieprzowe Żeby zachować wyrób drobiowy to proponuję ugotować wywar na kurzych łapkach .Są bardzo kleiste i ładnie skleją taki wyrób. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-142497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Ponieważ bardzo lubię żołądki i serca drobiowe Ja też, tylko nie na kanapki. :grin: Fajnie wygląda Trochę szare, mała papryczka by ożywiła dzieło. :grin: Piękny wyrób jutro zaczynam robić. Nad wyraz szybki jesteś, tylko zastosuj się do uwag autora. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-142506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Marca 2011 Z całym szacunkiem Roj61 mam 60 lat ale Byś mnie nie dogonił z tą kanapkąco by mnie nią poczęstować :smile: Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-152590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maestro Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Dzieki za inspiracje jutro mam 60 bazantow i 30 dzikich kaczek do zrobienia to sobie tez w galarecie trzasne,jakkolwiek czesc z tego idzie w rosol Cytuj Kto silnie chce jeśli już nie wszystko to przynajmniej wiele może. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-324784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Myślę że gdybyś użył mięsa z podudzi a nie z piersi to nie miałbyś problemu kruszenia się mięsa. Polecam na przyszłość... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-324809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.