Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ bardzo lubię żołądki i serca drobiowe w różnych postaciach -

smażone (serca), duszone czy gotowane postanowiłem spróbować

wykonać coś co będzie się nadawało także do kanapek :grin:

 

0,7 kg żołądków - po oczyszczeniu

0,5 kg serc - po oczyszczeniu

sól 18 g/kg = 25 g

żelatyna - ja dodałem trzy łyżeczki

pieprz - wg. uznania

papryka ostra - wg. uznania

majeranek - wg. uznania

inne przyprawy wg. uznania

osłonki poliamidowe fi 75-90 mm

Żołądki i serca w oddzielnych naczyniach obgotowałem przez około 10 minut

Opłukałem z szumowin i same żołądki z solą i przyprawami gotowałem w małej ilości wody

(aby mięso było tylko przykryte) na wolnym ogniu przez około 2 godz. Po tym czasie

dodałem serca, dolałem troszkę wody i gotowałem kolejne dwie godziny.

Ponieważ miałem jeszcze kawałek piersi, pokroiłem ją w kostkę i dodałem razem z sercami.

Zdjąłem z ognia, dosypałem żelatynę i dokładnie wymieszałem.

Napełniłem przygotowane osłonki i mocno zawiązałem.

Po napełnieniu jednego batona do pozostałej ilości dodałem jeszcze sporo papryki

mam więc mały batonik paprykowy :D

Po ostygnięciu do temperatury pokojowej batoniki trafiły do lodówki i rano były

gotowe do konsumpcji :grin:

Następnym razem pierś albo pokroję bardzo drobno albo całkiem z niej zrezygnuję - nie trzyma się galarety i podczas krojenia kruszy się.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/
Udostępnij na innych stronach

Robię podobny wyrób, z tym że nie używam żelatyny do sklejenia składników, stosuje ugotowane skórki wieprzowe które po ugotowaniu miksuje łączę z wodą spod ich gotowania i pozostałymi składnikami, dalej tak samo jak Roj w osłonki.

Z tym że masa łącząca nie jest tak klarowna.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-78731
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

stosuje ugotowane skórki wieprzowe

Żeby zachować wyrób drobiowy to proponuję ugotować wywar na kurzych łapkach .Są bardzo kleiste i ładnie skleją taki wyrób.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-142497
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ bardzo lubię żołądki i serca drobiowe

Ja też, tylko nie na kanapki. :grin:

 

Fajnie wygląda

Trochę szare, mała papryczka by ożywiła dzieło. :grin:

 

Piękny wyrób jutro zaczynam robić.

Nad wyraz szybki jesteś, tylko zastosuj się do uwag autora. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-142506
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z całym szacunkiem Roj61

 

mam 60 lat ale Byś mnie nie dogonił z tą kanapką

co by mnie nią poczęstować :smile:

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-152590
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dzieki za inspiracje :tongue: jutro mam 60 bazantow i 30 dzikich kaczek do zrobienia to sobie tez w galarecie trzasne,jakkolwiek czesc z tego idzie w rosol

Kto silnie chce jeśli już nie wszystko to przynajmniej wiele może.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-324784
Udostępnij na innych stronach

Myślę że gdybyś użył mięsa z podudzi a nie z piersi to nie miałbyś problemu kruszenia się mięsa. Polecam na przyszłość...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2881-serca-i-%C5%BCo%C5%82%C4%85dki-drobiowe-w-galarecie/#findComment-324809
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.