Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Miody Pitne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
124 odpowiedzi w tym temacie

#121 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 05 gru 2019 - 21:45

Proponuje dwa razy dziennie przez kilka nastepnych dni (3-4) pomieszac aby napowietrzyc/natlenic. Drozdze w obecnosci tlenu lepiej sie rozmnazaja, zas beztlenowo lepiej fermentuja. W przyszlosci poltoraka czy dwojniaka proponuje nastawiac tak: calosc nastauw podzielic na dwie czesci - polowe zrobic jako trojniak i wystartowac, gdy zacznie dobrze pracowac dodac druga polowe. Zbyt duze stezenie cukrow potrafi zniszczyc drozdze. To tak ogolnie.

Przerobię na takiego 2,5. Nastepym razem będę robił stopniowo. Dzięki i pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#122 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1102 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 23 cze 2020 - 04:01

Nowy sezon miodobrania to i nowe nastawianie. Poniewaz "wiosennego" lekkiego, delikatnego miodu jest znow dostatek u mnie to troche postanowilem pobawic sie w zrobienie dwoch miodow - Dwojniak (troszke tylko tj. ok 300 g splasterkowanego swierzego ginger/imbir, laska wanilli, 20 gozdzikow.

wszystkow w 14 litrach miodu, 14 litrach wody, Drozdze lalvin EC 1118 (bayonus) uwodnione w 0.5 litra wody z dodatkiem Go Ferm w ilosci 12 g. Po godzinie dodane 400 g moszczu i po nastepnej godzinie wlane do calosci moszczu (zobaczymy czy wystartuja). dodatkowo dodane zostalo 25 g mieszaniny kwaskow (cytrynowy, jablkowy). pH - 3.44, i  41*Brx. Inaczej mowiac to ok 8 gallons. Po rozpoczeciu fermentacji (jesli ruszy) zostanie dodane 5 g Formaid K i 9 g DAP w dwoch dozach.

Załączony plik  DSC_0247.JPG   41,17 KB   2 Ilość pobrań

Miod pitny trojniak - czarna porzeczka i wisnia a dokladniej to -

8 litrow miodu ( w tym 3 litry w poprzedniego roku)

2.6 litra czarna porzeczka puree

1.3 litra wisnia puree

 uzupelnione 12.2 litrami wody.

Drozdze Lalvin QA 23 obudzone w mieszanienie moszczu z woda i dodatkiem 12 g Go Ferm.

Brx - 37*

pH - 3.25

Oczywiscie zostanie dodane dwu-dozowo Formaid K i DAP (5g + 7 g)

Załączony plik  DSC_0246.JPG   33,03 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_0248.JPG   42,77 KB   2 Ilość pobrań

 

 



#123 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5399 postów

Napisano 23 cze 2020 - 18:52

Nowy sezon miodobrania to i nowe nastawianie.

 

Wyrazy uznania  :clap:  :clap:  :clap:  - teraz trochę cierpliwości i będziesz się mógł delektować zacnymi trunkami :D .



#124 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1102 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 29 cze 2020 - 18:52

Moze nie pisalbym nic na temat tego miodu bo troche o nim zapomnialem. Wczoraj "odnalezione" jeszcze mlode ale juz smak nietuzinkowy. Niestety poniewaz byl robiony na tzw. wariackich papierach to nie powstaly zapiski oprocz tego - co to jest i daty nastawu i przelewu.

Miod trojniak malinowy z dodatkiem "red very hot chilli pepper" ( z wlasnego ogrodka kilka strakow). Bardzo sceptycznie podchodzilem do niego podczas "smakowania" w trakcie przelewania. Obecnie po 10 miesiacach od nastawu musze przyznac ze zostalem mocno zaskoczony. juz jest znakomity (a jak jeszcze polezakuje przez nastepny rok !!). bardzo zbalansowany smak miodu malin z odrobina slodkosci i ten najbardziej zaskakujacy smaczek na koncu - odrobina tej "goraczki"/pikantnosci. Inaczej mowiac - honey, hot chilli i brakuje tylko jeszcze J.S. Bacha z "Toccata" a bylby calkowity obraz smakowitosci.

Załączony plik  DSC_0250.JPG   51,22 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0249.JPG   59,99 KB   2 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 29 cze 2020 - 20:53


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#125 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10152 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 cze 2020 - 21:12

Miod trojniak malinowy z dodatkiem "red very hot chilli pepper"

Poruszyłeś wyobraźnię piękną prezentacją tego wspaniałego trunku  :thumbsup: 

Nie dość, że rozpusta (z najprawdziwszego, ekologicznego miodu wykonany), słodycz aromatycznego miodu z pazurkiem chilli i kulminacją doznań  (skojarzenie z jak mniemam z  Toccatą i fugą d-moll J.S. Bacha), w dodatku pięknie zaserwowane,....  dla jakiejś Kobiety Luksusowej chyba   :clap: ....w dodatku przy dźwiękach organów...

teraz trochę cierpliwości i będzie

Jak widać Olgo, słowo stało się ciałem  :D  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych