Jump to content

Czeko-dżem dla dzieci


beiot

Recommended Posts

Czeko-dżem dla pociech.

 

Skład:

2,5 kg śliwek węgierek,

1 kg cukru,

20 dkg kakao,

 

Śliwki wydrylować i przepuścić przez sitko 6mm. Zmieloną masę śliwkową włożyć do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż powstanie dżemik (ok. 2-3h).

Następnie do garnka dodać kakao i gotować ok 20min. Należy pilnować, aby się nie przypaliło!!!

Gorący dżem nakładać do słoików. Można pasteryzować.

 

Smacznego

 

P.S.

Foto postaram się dołączyć jutro.

ale narobiłem dymu 🙂

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Bagno, zapomniałem napisać. W sumie 7kg śliwek (kupiłem w oszołomie po 80gr za kg) tak przerobiłem, tylko bez dodatku alkoholu. W małe słoiczki, takie 100 gramowe, powidła wlałem, bo to taka objętość na „raz” Mój maluszek wnuczek paluszkiem sam zajada. Córce to przypomina w smaku „moczkę” Co to jest moczka to może inni wytłumaczą. My nigdy jej nie robiliśmy, a tylko od znajomych dostawaliśmy. Mnie ona nie za bardzo podchodzi. W sumie dobry przepis na śliwki. Acha, ostatnią porcję to w wolnowarze robiłem.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

MASŁO CZEKOLADOWE

 

 

Prawdziwe masło, a nie to, co sprzedają w słoikach pod nazwą masła czekoladowego…

Myślę, że zdecydowanie zdrowsza wersja dziecięcego przysmaku.

 

Składniki:

- 100 g czekolady gorzkiej (wiadomo, że jakość czekolady wpływa na jakość masła, czyli co najmniej 80%)

- 100 g masła (prawdziwego),

- ok. 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego;

- 30 g rozdrobnionych orzechów laskowych (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi czekoladowo orzechowe)

 

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.

2. Stopniowo dodawać pokrojone masło(ciągle mieszając).

3. Kiedy osiągniemy jednolitą masę należy dodać mleko skondensowane.

4. Na końcu, do jednolitej masy należy dodać orzechy (orzechy można wcześniej uprażyć na patelni – są bardziej aromatyczne).

5. Ciepłą masę przekładamy do słoika, a po wystygnięciu wkładamy do lodówki.

 

 

Smacznego

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.