beiot Posted September 8, 2009 Report Share #1 Posted September 8, 2009 Czeko-dżem dla pociech. Skład:2,5 kg śliwek węgierek,1 kg cukru,20 dkg kakao, Śliwki wydrylować i przepuścić przez sitko 6mm. Zmieloną masę śliwkową włożyć do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż powstanie dżemik (ok. 2-3h).Następnie do garnka dodać kakao i gotować ok 20min. Należy pilnować, aby się nie przypaliło!!!Gorący dżem nakładać do słoików. Można pasteryzować. Smacznego P.S.Foto postaram się dołączyć jutro. Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lilliwashere Posted September 9, 2009 Report Share #2 Posted September 9, 2009 Kurcze, a ja z powidlami męczyłem się 3 dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 9, 2009 Report Share #3 Posted September 9, 2009 http://www.wielkiezarcie.com/recipe22923.html Wykonał, ktoś wg przepisu zamieszczonego w tym linku? Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzena1985 Posted November 8, 2009 Report Share #4 Posted November 8, 2009 Robiłam ten dżemik i jest pyszny :grin: Jest idealny do rogalików,chlebka,naleśników,piernika Ja na koniec dodaję jeszcze posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady i mieszam chwilę aż czekoladka ładnie się rozpuści. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted November 8, 2009 Report Share #5 Posted November 8, 2009 Ja robiłem w automacie do chleba - 2 x program marmelade.Zniknął w mgnieniu oka Quote Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted November 8, 2009 Report Share #6 Posted November 8, 2009 Bagno, zapomniałem napisać. W sumie 7kg śliwek (kupiłem w oszołomie po 80gr za kg) tak przerobiłem, tylko bez dodatku alkoholu. W małe słoiczki, takie 100 gramowe, powidła wlałem, bo to taka objętość na „raz” Mój maluszek wnuczek paluszkiem sam zajada. Córce to przypomina w smaku „moczkę” Co to jest moczka to może inni wytłumaczą. My nigdy jej nie robiliśmy, a tylko od znajomych dostawaliśmy. Mnie ona nie za bardzo podchodzi. W sumie dobry przepis na śliwki. Acha, ostatnią porcję to w wolnowarze robiłem. Quote W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Link to comment Share on other sites More sharing options...
bena Posted February 26, 2011 Report Share #7 Posted February 26, 2011 MASŁO CZEKOLADOWE Prawdziwe masło, a nie to, co sprzedają w słoikach pod nazwą masła czekoladowego… Myślę, że zdecydowanie zdrowsza wersja dziecięcego przysmaku. Składniki: - 100 g czekolady gorzkiej (wiadomo, że jakość czekolady wpływa na jakość masła, czyli co najmniej 80%) - 100 g masła (prawdziwego), - ok. 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego; - 30 g rozdrobnionych orzechów laskowych (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi czekoladowo orzechowe) Sposób przygotowania: 1. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Stopniowo dodawać pokrojone masło(ciągle mieszając). 3. Kiedy osiągniemy jednolitą masę należy dodać mleko skondensowane. 4. Na końcu, do jednolitej masy należy dodać orzechy (orzechy można wcześniej uprażyć na patelni – są bardziej aromatyczne). 5. Ciepłą masę przekładamy do słoika, a po wystygnięciu wkładamy do lodówki. Smacznego Quote http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miriam Posted February 27, 2011 Report Share #8 Posted February 27, 2011 Mnie takich rzeczy nie wolno pokazywać!!!!Ja jestem uzależniona od czekolady!!!!Co oczywiście oznacza, że będę musiała to zrobić :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.