Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Grzybobranie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2219 odpowiedzi w tym temacie

#2181 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 21:10

Sebarod coś pięknego :D 



#2182 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9411 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 wrz 2019 - 21:13

Dubluję swój stary post z 2014 roku:

 

Do marynowania najlepsze są małe kanie, o zamkniętych kapeluszach.

Wycinamy twardy czubek i usuwamy wraz z nóżką.:

 

post-40040-0-55815600-1409338954_thumb.j

 

Do marynowania uzywamy wyłacznie kapelutków, które kroimy na dwie lub cztery części:

 

post-40040-0-13330400-1409339038_thumb.j

 

Obgotowane w słonej wodzie wkładamy do słoiczków z przyprawami i zalewą.:

 

post-40040-0-07242200-1409339112_thumb.j



#2183 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5207 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 21:14

te w zalewie octowej są do dłuższego przechowania, czy trzeba je w miarę szybko spożyć ?

 

Trudno powiedzieć bo stosunkowo szybko zniknęły i w dodatku trzymałam je w lodówce.

 

 

 

W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym. podobno risotto z nimi jest zarąbiste :) tak mówi moja Córcia, która zabiera wszystkie słoiki.

 

A nie są za tłuste ??

 

 

Obgotowane w słonej wodzie wkładamy do słoiczków z przyprawami i zalewą.:

 

Ja wkładałam obsmażone  i duże kapelusze dzieliłam na ćwiartki .


Użytkownik chudziak edytował ten post 29 wrz 2019 - 21:15


#2184 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 21:21

A nie są za tłuste ??

Chyba nie :) na wszystkie te słoiki nie zużyłam nawet całego opakowania tego masła. Wiadereczko miało 500 g.  Dodaje do grzybów jeszcze szalotkę.Takie było życzenie Mojej Dagi. Pasteryzuje te słoiki dwukrotnie. Dla pewności Ona przechowuje je w lodówce. W poprzednim sezonie robiłam tak kurki. W tym roku nie miałam czasu na zbieranie ich, były krótko i wysyp ich niewielki. 



#2185 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 wrz 2019 - 21:25

W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym.
 

 

 Ja w taki sposob robilam zawsze rydze. Sosy z tych grzybow za wspaniale . Mozna z nich zrobic sos do makaronu czy wlasnie jak napisalas Anus zastosowac je do risotto. 


[Dodano: 29 wrz 2019 - 21:25]

A nie są za tłuste ??
 

 

 Olga kiedy otworzysz sloik to zoabczysz ,ze wieksze kawalki masla odskocza od grzybow. Maslo mozna wziac do smazenia miesa do sosu( bo jest jego dosc duza ilosc) .



#2186 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2866 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 30 wrz 2019 - 09:17

Borowik ceglastopory

Tak . Dzięki również innym Sibą za pochylenie się nad tematem 



#2187 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1691 postów

Napisano 30 wrz 2019 - 11:16

Witam i w świętokrzyskich lasach urodzaj :)

 

Załączony plik  077.jpg   98,61 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  082.jpg   87,96 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  083.jpg   91,51 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  085.jpg   86,34 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  086.jpg   111,32 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  087.jpg   68,58 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  088.jpg   78,5 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  090.jpg   115,54 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  091.jpg   114,43 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  093.jpg   70,68 KB   4 Ilość pobrań

 

 



#2188 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1026 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 wrz 2019 - 12:26

L

te w zalewie octowej są do dłuższego przechowania, czy trzeba je w miarę szybko spożyć ?


Trudno powiedzieć bo stosunkowo szybko zniknęły i w dodatku trzymałam je w lodówce.


W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym. podobno risotto z nimi jest zarąbiste :) tak mówi moja Córcia, która zabiera wszystkie słoiki.


A nie są za tłuste ??

Obgotowane w słonej wodzie wkładamy do słoiczków z przyprawami i zalewą.:


Ja wkładałam obsmażone i duże kapelusze dzieliłam na ćwiartki .
Dokładnie, ja daję do octu usmażone w jajku i bułce.
Też byłem dziś z ojczulkiem na grzybach. Trochę kań i prawdziwków i niesamowity wysyp a w zasadzie powinno się mówić pojaw podgrzybków. Te ostatnie to rekordowe ilości w porównaniu do poprzednich sezonów. Zdjęć w lesie nie robiłem bo w Szczecinie leje strasznie.

#2189 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2249 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 30 wrz 2019 - 17:42

 

 

Piękne, z PB?.
.

Dzięki, nie rozumiem tylko tego PB :hmm:
Puszcza Bukowa

 

W sumie to na moim terenie prawdziwki rosną wszędzie, nawet w ciemnym sosnowym lesie na ściółce z igliwia, w trawach, jeżynach, na ściółce z liści bukowo-brzozowych.... zresztą widać to na zdjęciach które zamieściłem.



#2190 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2036 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 30 wrz 2019 - 17:50

Przestańcie już o tych grzybach!!! mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta  dał! i co mam zrobić? do zamrażarki to piszą by skórkę zdjąć!  Na razie są oczyszczone i czekają na moją decyzję



#2191 gazda

gazda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 135 postów
  • MiejscowośćNOWY TARG

Napisano 30 wrz 2019 - 18:17

Witam,

najlepsze są w sosie z ziemniakami i natką pietruszki

nie ma wyjścia skórkę trza zdjąć,ale jak później smakuje

chciałbym mieć taki problem,u mnie tylko prawdziwki i liszki,może jak poleje to będą rydze

pozdrawiam Grzegorz



#2192 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9411 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 wrz 2019 - 18:31

mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta  dał! i co mam zrobić?
  • Zdjąć skórkę
  • Większe pokroić w paski (same kapelusze)
  • obgotować w słonej wodzie (15g soli na 1l wody) i odcedzić
  • poddusić na maśle klarowanym
  • Poporcjować do słoików (pasteryzować) lub zamrozić.

Małe, jędrne  maślaczki można zrobić w zalewie octowej - po uprzednim obgotowaniu j/w.



#2193 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 30 wrz 2019 - 18:35

EAnno - dorzucę jeszcze jeden, najprostszy i najbardziej lubiany przeze mnie sposób - zakisić....



#2194 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11458 postów

Napisano 30 wrz 2019 - 18:50

 

mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta  dał! i co mam zrobić?
  • Zdjąć skórkę
  • Większe pokroić w paski (same kapelusze)
  • obgotować w słonej wodzie (15g soli na 1l wody) i odcedzić
  • poddusić na maśle klarowanym
  • Poporcjować do słoików (pasteryzować) lub zamrozić.

Małe, jędrne  maślaczki można zrobić w zalewie octowej - po uprzednim obgotowaniu j/w.

 

Po obgotowaniu można również zamrozić.



#2195 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1026 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 wrz 2019 - 18:52

 

mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta  dał! i co mam zrobić?
  • Zdjąć skórkę
  • Większe pokroić w paski (same kapelusze)
  • obgotować w słonej wodzie (15g soli na 1l wody) i odcedzić
  • poddusić na maśle klarowanym
  • Poporcjować do słoików (pasteryzować) lub zamrozić.

Małe, jędrne  maślaczki można zrobić w zalewie octowej - po uprzednim obgotowaniu j/w.

 

Broń Boże nie obgotowywać. Od razu surowe na patelnię. Gotowanie wypłukuje smak. Zupełnie nie rozumiem gotowania grzybów oprócz przeznaczenia do marynowania. Przecież takie grzyby jak podgrzybki, prawdziwki i inne można bez szkody na zdrowiu jeść na surowo.

Kanie z dzisiaj marynowane.

Załączony plik  IMG_20190930_173414 (Copy).jpg   58,21 KB   2 Ilość pobrań

Dzisiaj warunki były ciężkie, mój ojczulek.

Załączony plik  IMG_20190930_081437 (Copy).jpg   124,35 KB   2 Ilość pobrań


Użytkownik Woytas edytował ten post 30 wrz 2019 - 18:55


#2196 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9411 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 wrz 2019 - 18:58

Broń Boże nie obgotowywać. Od razu surowe na patelnię. Gotowanie wypłukuje smak.

Obgotowanie i odlanie wody ma na celu wypłukanie ew. trucizn.

Grzyby mają to do siebie, że nawet te najlepsze i jadalne mogą wyprodukować na powierzchni toksyny.

Poza tym równocześnie grzyby są przepłukane głęboką wodą z drobin piasku.

Tylko kani do smażenia nie obgotowuję.


Użytkownik EAnna edytował ten post 30 wrz 2019 - 20:27


#2197 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1026 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 wrz 2019 - 19:16

 

Broń Boże nie obgotowywać. Od razu surowe na patelnię. Gotowanie wypłukuje smak.

Obgotowanie i odlanie wody ma na celu wypłukanie ew. trucizn.

Grzyby mają to do siebie, że nawet te najlepsze i jadalne mogą wyprodukować na powierzchni toksyny.

Poza tym równocześnie grzyby są przepłukane głęboką wodą z drobin piasku.

Tylko kani nie obgotowuję.

 

Możesz podać jakie toksyny mogą produkować np. podgrzybki?. Przyznam że nigdy o czymś takim nie słyszałem. 



#2198 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27481 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 wrz 2019 - 19:24

Proponuję zapoznać się z tymi materiałami:

https://wedlinydomow...grzyby-suszone/

https://wedlinydomow...-grzyby-solone/

https://wedlinydomow...grzyby-kiszone/

https://wedlinydomow...yby-marynowane/

https://wedlinydomow...y-apertyzowane/


Użytkownik Maxell edytował ten post 30 wrz 2019 - 19:26


#2199 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1026 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 wrz 2019 - 19:41

Tyle że tutaj nic o tych substancjach nie jest napisane. Wiadomym jest że grzyby mogą akumulować metale ciężkie, ale one w wodzie się nie rozpuszczają i nie ma pewności że (o ile w sobie miały) to je wypłuczemy. No nic niech każdy robi jak uważa za słuszne. Ja grzybów do smażenie nie obgotowuje od niepamiętnych czasów  i mam się na razie dobrze.



#2200 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9411 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 wrz 2019 - 19:44

Możesz podać jakie toksyny mogą produkować np. podgrzybki?.
 

Na wszystkich rodzajach jadalnych owocników mogą w niektórych warunkach rozwijać się inne grzyby pleśniowe.

Obróbka termiczna z odlaniem wody eliminuje liczną grupę trucizn termolabilnych.

Zdarzają się zatrucia grzybami jadalnymi lub silna odpowiedź immunologiczna.

Nawet grzyby zebrane w lesie osobiście bywają "wczorajsze" i zmienione powierzchniowo.

Zalecenie wstępnego obgotowywania grzybów można spotkać w niektórych książkach kucharskich w rozdziałach poświęconych potrawom z grzybami. 

Trucizny grzybowe akumulują się w organizmie uszkadzając wątrobę i nerki.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych