Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Grzybobranie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2219 odpowiedzi w tym temacie

#2201 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1013 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 wrz 2019 - 20:10

Oczywiście że mogą rozwijać się pleśń itp, podobnie jak na jabłkach pomidorach czy marchwi a te jemy na surowo bez oporów. Ponad to smażenie odbywa się w wyższej temperaturze niż gotowanie więc w większym stopniu niszczy ew. patogeny.
Moim zdaniem to taki trochę zabobon z dawnych lat kiedy to miano nadzieję że obgotowanie może uchronić przed ewentualnym zatruciem po omyłkowym zebraniu trujacego grzyba. Niestety ten sposób w tym przypadku jest nieskuteczny.
Niech każdy postępuje w temacie grzybów wedle własnego sumienia. Dużo ważniejsza jest wiedza o zbieraniu grzybów niż ich obróbka cieplna.
Pozdrawiam.

#2202 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2247 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 30 wrz 2019 - 21:12

Każdego grzyba jadalnego należy obgotować (powody podane powyżej), ale jak ktoś chce ryzykować to proszę bardzo ;)



#2203 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27387 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 wrz 2019 - 21:30

Tyle że tutaj nic o tych substancjach nie jest napisane.

To nie była odpowiedź na Twoje pytanie. Przypomniałem po prostu jak powinno się konserwować grzyby.



#2204 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 05 paź 2019 - 22:26

Na wigilijne pierogi  tudzież świąteczny bigos chyba wystarczy :rolleyes: :laugh:

 

Załączony plik  71482351_2371277259750619_6380124199666581504_n(1).jpg   77,72 KB   7 Ilość pobrań



#2205 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7071 postów

Napisano 06 paź 2019 - 06:53

chyba wystarczy
:thumbsup:  :clap: 

#2206 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 paź 2019 - 20:17

To chyba na kilka Wigilii Chudziak  :thumbsup:  :clap:



#2207 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 07 paź 2019 - 13:01

30 kg czeskiego prawdziwka.
Takiego urodzaju w lesie dawno nie widziałem.

Załączone pliki



#2208 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2247 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 07 paź 2019 - 18:56

Ja już zakończyłem zbieranie prawdziwków ze względu na przymrozki od kilku dni, teraz zbieram różne gatunki, a zwłaszcza rydze których jest potężny wysyp.

W sumie to chyba starczy tych grzybów, 40 słoiczków malutkich prawdziwków w occie, 9 kg suszonych, ze 20 kg zamrożonych małych kapeluszy.... starczy :)

Jutro wypad na rydze które mam zamiar zakisić a następnie za pasteryzować, uwielbiam je :clap:



#2209 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 07 paź 2019 - 19:00

Jutro wypad na rydze które mam zamiar zakisić a następnie za pasteryzować, uwielbiam je

Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś za tego żywota uda mi się zebrać rydze ( u nas niestety nie ma ) i zakisić. Jadłam jeden jedyny raz , smażone na maśle. Jak dla mnie ''niebo w gębie'' :)



#2210 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2333 postów

Napisano 07 paź 2019 - 19:05

:) Anuś...najprawdopodobniej w Krutyni będą do pojedzenia... wbijaj na konsumpcję...tych kiszonych... :thumbsup: :D



#2211 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 07 paź 2019 - 19:10

:) Anuś...najprawdopodobniej w Krutyni będą do pojedzenia... wbijaj na konsumpcję...tych kiszonych... :thumbsup: :D

Dziękuję za zaproszenie :) niestety nie dam rady :( może dopiero Napoleonów .. i to też nie jest pewne, a wtedy już tylko będzie wspomnienie po kiszonych rydzach :D



#2212 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1013 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 07 paź 2019 - 19:48

Ja już zakończyłem zbieranie prawdziwków ze względu na przymrozki od kilku dni, teraz zbieram różne gatunki, a zwłaszcza rydze których jest potężny wysyp.

W sumie to chyba starczy tych grzybów, 40 słoiczków malutkich prawdziwków w occie, 9 kg suszonych, ze 20 kg zamrożonych małych kapeluszy.... starczy :)

Jutro wypad na rydze które mam zamiar zakisić a następnie za pasteryzować, uwielbiam je :clap:

W tym sezonie prawdziwków było u nas do oporu, i jeszcze są. Możesz zdradzić gdzie zbierasz rydze?.



#2213 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 07 paź 2019 - 21:54

Ja kisiłam w zeszłym roku opieńki - liczę ,że w tym sezonie jeszcze będą i znów je zakiszę .



#2214 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2247 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 07 paź 2019 - 21:59

W tym roku najwięcej występuje w lasach świerkowych i na jego obrzeżach, ale zbierając prawdziwki spotykałem je w lasach bukowych, dębowych, a nawet brzozowych zagajnikach, wczoraj kolega w ciągu godziny zebrał 12,5 litrowe wiadro... dlatego jutro jadę na rydze :D

Zbieram w lasach koło mojej miejscowości, a zwłaszcza na terenie zwanym Szwajcarią Połczyńską.



#2215 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5681 postów

Napisano 09 paź 2019 - 10:42

W tym roku najwięcej występuje w lasach świerkowych i na jego obrzeżach,

 

Potwierdzam. Najwięcej grzybów znalazłyśmy z Ela i Pokim na obrzeżach lasu.



#2216 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 193 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 09 paź 2019 - 16:12

Z obecnego sezonu narazie tyle,może się coś jeszcze dosuszy,oprócz tego kilka słoiczków marynowanych i trochę w zamrażarce ;)

Załączone pliki



#2217 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 10 paź 2019 - 20:45

Ja kisiłam w zeszłym roku opieńki - liczę ,że w tym sezonie jeszcze będą i znów je zakiszę .

Olga napisz proszę, w jakiej temperaturze powinny być przechowywane te opieńki ? w piwnicy mam chyba za ciepło, w kuchni letniej za zimno, kiedy mróz na dworze :( a mam sporo ich i jutro muszę zabrać się za ich przetworzenie.



#2218 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 10 paź 2019 - 22:06

Najpierw zakisiłam je w kamiennym garnku a potem przełożyłam do słoików i trzymałam w spiżarni temperatura była ponad 10stC ale w sumie zjedliśmy dość szybko bo właśnie obawiałam się ile przetrzymają  .



#2219 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 17 paź 2019 - 22:36

Przyszła pora na opieńki - będą się kisiły  :)

Załączony plik  72489689_683856742099570_3653740288003801088_n.jpg   70,62 KB   4 Ilość pobrań

 

Załączony plik  73076603_1049015088823437_6360826400504545280_n.jpg   48,99 KB   4 Ilość pobrań

 

Załączony plik  72972215_414383456154171_8548192011008606208_n.jpg   73,5 KB   4 Ilość pobrań

 

Załączony plik  72664559_2566941376706314_8340306106299449344_n.jpg   63,49 KB   4 Ilość pobrań

 

To już naprawdę koniec długiego i obfitego sezonu grzybowego :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#2220 Romii

Romii

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 18 paź 2019 - 08:35

Ja planuje jeszcze jutro i w niedziele na spacer iść do lasu. Mam nadzieje że coś jeszcze znajdę :).

 

--

Romii






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych