Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam Szanowne Grono Zadymiaczy i Grzybiarzy :grin:

W sobotę kiedy Wy świetnie bawiliście się na zlocie ( ja niestety nie mogłam przyjechać :sad: ) wybrałam się na grzybki . Efekt to micha prawdziwków , micha turków i po mniejszej misce kurek i rydzów!!. A to wszystko zebrane w Puszczy Knyszyńskiej

Zdjęcie przesyłam do ChefPaula bo sama nie umiem go tu zamieścić :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... zwierzaka "grzybowe figle" :lol:

 

http://www.chefpaul.net/grzybyWD/zwierz01.jpg

 

http://www.chefpaul.net/grzybyWD/zwierz02.jpg

 

http://www.chefpaul.net/grzybyWD/zwierz03.jpg

 

http://www.chefpaul.net/grzybyWD/zwierz04.jpg

 

http://www.chefpaul.net/grzybyWD/zwierz05.jpg

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szperając w przepisach znalazłam tento czekawy przepis. Narazie nie mam czasu, ale tez go napewno wypróbuje.

 

Grzybki inaczej

2kg ugotowanych grzybów

75dag cebuli i 1 kg papryki- podusić na 1/4 szkl.oliwy

potem dodać 25 dag cukru

3 łyzki soli

1/4 l octu

20g pieprzu

1 łyzka ziela angielskiego i 1 łyzka goździków- zmielone

i na dno każdego słoja 1 listek laurowy

wszystko razem wymieszać,

włozyc do słoików pasteryzujemy 15-20minut temperatura 80 stopni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje grzybki- już od kilku lat tak robione są dobrym sposobem na przechowywanie.Wszystkie grzyby barwiące wodę na ciemny kolor zagotowuję. Wylewam tą wodę, grzyby płuczę ,zalewam nową wodą dodaję sól do smaku i po ugotowaniu, z tą wodą razem do słoji tak żeby nie były w nich upchane.Gotuję 1godz. po dwóch dniach pół godziny wszystko od momentu zagotowania się wody.Można jeszcze po następnych 2 dniach powtórzyć 20min Po dwukrotnym takim gotowaniu z tamtego roku zostało mi jeszcze 15 l i wszystkie są dobre A zimą z tych grzybów można ugotować zupę , zrobić w occie, udusić w śmietanie itd Część grzybów oczywiście suszę jest w tej chwili duży wysyp maślaków Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Majka

Mam propozycję.

Na naszym forum jest dział "Przepisy z różnych stron świata" - wstaw temat np. " Przepisy Majki".

Będziesz tam wstawiała ciekawe przepisy rodem z Czech. A warto, bo są naprawdę ciekawe. Przy okazji forumowicze będą się pytać o szczegóły, meldować o problemach :blush: , a Ty będziesz nam wyjaśniać ( oczywiście jak będziesz miała ochotę) :???:

Dokładnie 18 lat temu pracowałem w Czechosłowacji ( miasto Pisek) na tzw. "eksporcie" 1,5 roku i miałem okazję poznać kuchnię czeską - b.mile wspominam :grin:

Mając na forum tak wspaniałą koleżankę - zadymiaczkę rodem z Czech mamy okazję rozszerzyć swoją wiedzę. :grin:

Pozdrowionka

fentel

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje że przyniose troche pozytku na tym forum.

Uważam, że czeka Cię ciężka praca na tej stronce :grin: . Dasz sobie radę!.

Powodzenia. :grin: :grin: :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ChefPaul, moja Ania nie lubi Cię za te zdjęcia :devil: mówi że wyciąłeś z gazet :tongue: myślę,że może to być zwykła zawiść ludzka :wink:

... nie przejmuj się :wink: ... ja lubię Anię :lol:

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andy - Jeżeli stół na tle Jego wędzarni był w gazecie to i tak na jedno wychodzi. Grzybek był w strefie zamieszkania ChefPaula :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

... :lol: ... grzybki ze strefy "0" ... albo jak kto woli "po drugiej stronie wędzarni" :lol:

 

http://www.chefpaul.net/pictures/strefa0_01.jpg

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wcale się nie dziwię.

Jak jest wysyp grzybów to grzybki rosną wszędzie.

np. u mnie na placu w trawniku wyrosły piękne pieczarki "łąkowe".

u kolegi przed samym domem ,prawie na asfalcie - kozaki !

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.............

Chef Paul pokaz robi po to,aby inni "poszli do lasu" :lol:

... i być może spotkali Czerwonego Kapturka :lol:

... kiedyś ją spotkałem i chcąc ją nieco nastraszyć powiedziałem: "pocałuję Cię tam gdzie nikt Cię jeszcze nie pocałował" ... na co usłyszałem następującą odpowiedź: "chyba w koszyczek" :sad: :rolleyes: :sad:

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"pocałuję Cię tam gdzie nikt Cię jeszcze nie pocałował" ... na co usłyszałem następującą odpowiedź: "chyba w koszyczek"

Jutro rano idę na grzybki.

Jak spotkam Czerwonego Kapturka to go (ją) pocałuję w buteleczkę wina, co to ma niby donieść do babci :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze takiego określenia „na to” nie słyszałem :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: .

... to jest przeciwdziałanie, odnośnie tej nowej ustawy o mediach, co to Miłościwie Nam Panujący chcą nam zafundować ... wiele określeń ulegnie zmianie :rolleyes: :wink: :lol:

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.