Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Grzybobranie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2219 odpowiedzi w tym temacie

#81 zwierzak

zwierzak

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • Miejscowośćkliniska wielkie

Napisano 31 sie 2006 - 21:47

byłem dziś godzinkę-pół wiaderka udało się nazbierać, zdjęcia u ChefPaula

#82 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 31 sie 2006 - 23:06

... oto "urobek" Anki Dymnej :grin:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pzdr :grin:

#83 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 31 sie 2006 - 23:47

... zwierzaka "grzybowe figle" :lol:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pzdr

#84 majka

majka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćCzechy

Napisano 06 wrz 2006 - 11:27

szperając w przepisach znalazłam tento czekawy przepis. Narazie nie mam czasu, ale tez go napewno wypróbuje.

Grzybki inaczej
2kg ugotowanych grzybów
75dag cebuli i 1 kg papryki- podusić na 1/4 szkl.oliwy
potem dodać 25 dag cukru
3 łyzki soli
1/4 l octu
20g pieprzu
1 łyzka ziela angielskiego i 1 łyzka goździków- zmielone
i na dno każdego słoja 1 listek laurowy
wszystko razem wymieszać,
włozyc do słoików pasteryzujemy 15-20minut temperatura 80 stopni

#85 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 wrz 2006 - 12:03

Moje grzybki- już od kilku lat tak robione są dobrym sposobem na przechowywanie.Wszystkie grzyby barwiące wodę na ciemny kolor zagotowuję. Wylewam tą wodę, grzyby płuczę ,zalewam nową wodą dodaję sól do smaku i po ugotowaniu, z tą wodą razem do słoji tak żeby nie były w nich upchane.Gotuję 1godz. po dwóch dniach pół godziny wszystko od momentu zagotowania się wody.Można jeszcze po następnych 2 dniach powtórzyć 20min Po dwukrotnym takim gotowaniu z tamtego roku zostało mi jeszcze 15 l i wszystkie są dobre A zimą z tych grzybów można ugotować zupę , zrobić w occie, udusić w śmietanie itd Część grzybów oczywiście suszę jest w tej chwili duży wysyp maślaków Pozdrawiam

#86 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 06 wrz 2006 - 12:09

Majka
Mam propozycję.
Na naszym forum jest dział "Przepisy z różnych stron świata" - wstaw temat np. " Przepisy Majki".
Będziesz tam wstawiała ciekawe przepisy rodem z Czech. A warto, bo są naprawdę ciekawe. Przy okazji forumowicze będą się pytać o szczegóły, meldować o problemach :blush: , a Ty będziesz nam wyjaśniać ( oczywiście jak będziesz miała ochotę) :???:
Dokładnie 18 lat temu pracowałem w Czechosłowacji ( miasto Pisek) na tzw. "eksporcie" 1,5 roku i miałem okazję poznać kuchnię czeską - b.mile wspominam :grin:
Mając na forum tak wspaniałą koleżankę - zadymiaczkę rodem z Czech mamy okazję rozszerzyć swoją wiedzę. :grin:
Pozdrowionka
fentel

#87 majka

majka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćCzechy

Napisano 06 wrz 2006 - 12:36

Fentel dziekuje za podpowieź już tak uczyniłam. Mam nadzieje że przyniose troche pozytku na tym forum.

#88 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 06 wrz 2006 - 12:43

Mam nadzieje że przyniose troche pozytku na tym forum.

Uważam, że czeka Cię ciężka praca na tej stronce :grin: . Dasz sobie radę!.
Powodzenia. :grin: :grin: :grin:

#89 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 06 wrz 2006 - 18:52

... wracam do tematu :wink:
... w poniedziałek wybrałem się na kozaki :grin:
... oto mini-relacja Dołączona grafika

pzdr

#90 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 06 wrz 2006 - 20:05

ChefPaul, moja Ania nie lubi Cię za te zdjęcia :devil: mówi że wyciąłeś z gazet :tongue: myślę,że może to być zwykła zawiść ludzka :wink:

#91 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 06 wrz 2006 - 20:12

Andy - Jeżeli stół na tle Jego wędzarni był w gazecie to i tak na jedno wychodzi. Grzybek był w strefie zamieszkania ChefPaula :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

#92 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 06 wrz 2006 - 20:15

ChefPaul, moja Ania nie lubi Cię za te zdjęcia :devil: mówi że wyciąłeś z gazet :tongue: myślę,że może to być zwykła zawiść ludzka :wink:

... nie przejmuj się :wink: ... ja lubię Anię :lol:

pozdrawiam serdecznie

#93 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 06 wrz 2006 - 20:24

Andy - Jeżeli stół na tle Jego wędzarni był w gazecie to i tak na jedno wychodzi. Grzybek był w strefie zamieszkania ChefPaula :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

... :lol: ... grzybki ze strefy "0" ... albo jak kto woli "po drugiej stronie wędzarni" :lol:

Dołączona grafika

pzdr

#94 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 06 wrz 2006 - 20:39

Wcale się nie dziwię.
Jak jest wysyp grzybów to grzybki rosną wszędzie.
np. u mnie na placu w trawniku wyrosły piękne pieczarki "łąkowe".
u kolegi przed samym domem ,prawie na asfalcie - kozaki !

#95 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5701 postów

Napisano 06 wrz 2006 - 21:27

A ja jutro jadę raniuśko na grzyby..tylko z jakim skutkiem..nie wiem... :mellow: :sad: ???
P.S.
Chef Paul pokaz robi po to,aby inni "poszli do lasu" :lol:

#96 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 06 wrz 2006 - 21:38

.............
Chef Paul pokaz robi po to,aby inni "poszli do lasu" :lol:

... i być może spotkali Czerwonego Kapturka :lol:
... kiedyś ją spotkałem i chcąc ją nieco nastraszyć powiedziałem: "pocałuję Cię tam gdzie nikt Cię jeszcze nie pocałował" ... na co usłyszałem następującą odpowiedź: "chyba w koszyczek" :sad: :rolleyes: :sad:

pzdr

#97 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 06 wrz 2006 - 21:44

Jeszcze takiego określenia „na to” nie słyszałem :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: .

#98 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 06 wrz 2006 - 21:48

"pocałuję Cię tam gdzie nikt Cię jeszcze nie pocałował" ... na co usłyszałem następującą odpowiedź: "chyba w koszyczek"

Jutro rano idę na grzybki.
Jak spotkam Czerwonego Kapturka to go (ją) pocałuję w buteleczkę wina, co to ma niby donieść do babci :grin:

#99 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 06 wrz 2006 - 21:48

Jeszcze takiego określenia „na to” nie słyszałem :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: .

... to jest przeciwdziałanie, odnośnie tej nowej ustawy o mediach, co to Miłościwie Nam Panujący chcą nam zafundować ... wiele określeń ulegnie zmianie :rolleyes: :wink: :lol:

pzdr

#100 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 06 wrz 2006 - 21:53

No i dlatego mamy nową potrawę „kurczaka w jabłkach z pyzami” Tradycyjne Polskie danie. I nową bajkę „ o dwóch takich co znaleźli księżyc” itd ....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych