Skocz do zawartości

Czym zastąpić podgardle


kompas

Rekomendowane odpowiedzi

Podgarle to tłuszcz i taka jest jego rola jako dodatku do kiełbas. Możesz zastąpić je słoniną. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że podgardle to tłuszcz "chudszy" (ma w sobie trochę mięsa) i należy recepturę zmodyfikować.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podgardle można zastąpić tłustym boczkiem.

Lub "poskładać" słonina + mięso w stosunku 80 % słoniny twardej + 20 % mięsa Np z końca - tego tłustego - karkówki.

Lub obkrojonym twardym tłuszczem z szynki "zahaczając" lekko o mięso.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

dlatego,że podgardle zawiera dużo gruczołow chłonnych

Tych gruczołów nie jest aż tak dużo by nie można było ich po prostu wyciąć przed dodaniem podgardla do jakichkolwiek wyrobów.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podgardle zawiera dużo gruczołow chłonnych i one psują kolor kiełbasy

dlatego DZIADEK w jednym ze swoich przepisów wyraźnie zaznacza, że gruczoły się odrzuca jako nie nadające się na kiełbasy (niestety, tak na szybko linka nie mogłem znaleźć).

Pozdrawiam.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

No cóż myślę że tej odpowiedzi w tle z pachwiną, nie warto prostować bo tylko będzie ferment. Pozdrawiam

Właśnie, jestem zmuszony w części zastąpić podgardle, pachwiną. Na 15 kg całego surowca, pachwiny będzie 2kg. Wiem, że nie bardzo się nadaje, ale gdybym ją skręcił na oczkach 8mm, tak aby się nie mazała, będzie ok?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Podgardle zastępuję pachwiną.

Tłuszcz twardy tłuszczem miękkim? :shock:

 

[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 17:55 ]

Słonina zamiast podgardla

Możesz ,ale słonina najlepiej żeby była karkowa.Powinien to być tłuszcz twardy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy okrawki od szynek itp zamiast podgardłą nadają się?

Wszystko zależy do czego.Może ta tabelka rozwieje Twoje wątpliwości.

 

http://img547.imageshack.us/img547/4940/uqp1.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może ta tabelka rozwieje Twoje wątpliwości.

Arku to mi ćwieka zabiłeś :rolleyes:

 

Pytam, ponieważ w miejscowej masarni/ubojni mają tzw. "II" gdzie masa tłuszczowa stanowi ok 70-80% za niecałe 7zł.

 

I co mam się spytać skąd ten tłuszcz pochodzi?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytam, ponieważ w miejscowej masarni/ubojni mają tzw. "II" gdzie masa tłuszczowa stanowi ok 70-80%

a co ma kolego tłuszcz twardy do WP. kl.II ??? :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gdzie masa tłuszczowa stanowi ok 70-80% za niecałe 7zł

Takiej II wp. to jeszcze nie spotkałem, co najwyżej 50/50 .To może jednak daj podgardle i będziesz miał kłopot z głowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takiej II wp. to jeszcze nie spotkałem,

Arku i przez to II było w " " oni to nazywają dwójką ale faktycznie jest tak jak pisałem. Jak kupię wstawię fotkę i wtedy zobaczysz co to jest.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świnia nie ma za wiele tłuszczu twardego więc zapewne do tłuszczu twardego tego bym nie zaliczył.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.