Jump to content

Gdzie kupic nutrie


harapug

Recommended Posts

  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

AR Kraków posiada fermę nutrii w Rząsce i tam można próbować, ale ja polecam mojego hodowcę spod Białegostoku. Tam trzeba by pojechać bo z paczką pocztową różnie może być. Byłoby idealnie gdyby zamawiać większą ilość i w miarę regularnie bo pojedyncze sztuki to żaden interes dla niego.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

AR Kraków posiada fermę nutrii w Rząsce i tam można próbować, ale ja polecam mojego hodowcę spod Białegostoku. Tam trzeba by pojechać bo z paczką pocztową różnie może być. Byłoby idealnie gdyby zamawiać większą ilość i w miarę regularnie bo pojedyncze sztuki to żaden interes dla niego.

Pozdrawiam

Dziękuje za informacje, niestety osobiście pojechać nie jestem w stanie, mam do Białegostoku 500-600km :(

W jakiej cenie ten hodowca sprzedaje tuszki, nigdy nie widziałam tego mięsa w sklepach stąd pytanie.

 

Może znajdą się chętne osoby z Krakowa/Katowic na zakup zbiorczy? ;)

Link to comment
Share on other sites

Pięknie przygotowana tuszka o masie do 3 kg razem z podrobami czyli wątróbką (bez woreczka ż.) i nerkami w cenie opłacalnej dla Hodowcy to ok. 30PLN. Jeśli jednak (na co szczerze liczymy) w miarę regularnych odbiorców będzie więcej to z całą pewnością cena ulegnie znacznej obniżce. Pamiętajmy że to mięsko jest całkowicie i niewymuszenie EKOLOGICZNE = żadnych chemicznych dodatków ani polepszaczy do paszy. Pozdrawiam.
Link to comment
Share on other sites

Witam

NutrieSGGW,

Dzięki za namiar na Pana z Białegostoku

Właśnie z nim rozmawiałem.

Nutrie (mięso) sprzedawane są na tzw. tuszki po 20 zł za szt.

Waga ok 2,5kg.

Trzeba 2 dni przed zadzwonić i zamówić to przygotują tuszki.

Zamawiam sobie na przyszły tydzień mięso z nutrii na kiełbasy.

Ostatni raz taką kiełbasę jadłem w swoim domu w latach 80. :lol:

Była po wędzeniu i ostygnięciu do przechowania zabezpieczona w wosku i sobie wisiała jesienią i zimą na strychu :!:

 

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 months later...

Troszkę o mięsie nutrii:

 

Mięso nutrii zaliczane jest do mięs dietetycznych, o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Smakosze oceniają je na poziomie mięsa cielęcego. Z mięsa nutriowego

można przygotowywać bardzo dużo potraw w postaci gotowanej, smażonej i duszonej. Tylne nogi można wędzić. Znane są również doskonałe wyroby wędliniarskie, w których dodatkiem do wieprzowiny czy wołowiny jest mięso tych zwierząt. Mięso nutrii w krajach Ameryki Południowej spożywane jest powszechnie i uważane za przysmak. W naszym kraju występuje duże uprzedzenie do spożywania tego mięsa, wywołane– jak się wydaje – wyglądem zwierzęcia.

Mięso nutrii charakteryzuje duża wartość biologiczna, pod względem składu chemicznego

nie ustępuje mięsu króliczemu, drobiowemu czy cielęcinie. Ma nad nimi jedną bardzo

dużą przewagę, a mianowicie cenę. Należy do najtańszych mięs oferowanych w handlu.

W porównaniu z mięsem króliczym czy cielęcym jest mniej kruche, natomiast soczystością

dorównuje mięsu króliczemu. Mięso młodych nutrii ubijanych w wieku 6 miesięcy zawiera około 20–21% białka, 4,2–5% tłuszczu, 1,9% składników mineralnych.

U starszych zwierząt wzrasta nieco zawartość tłuszczu. Zaliczane jest do mięs lekko strawnych, delikatnych i soczystych. Tłuszcz u nutrii ma jasnozłoty kolor, przyjemny zapach i bardzo łatwo się topi, już w temperaturze 36-40oC. Mięso nutrii zawiera dużo związków wyciągowych o charakterze niebiałkowym, m in. związki purynowe, które nadają mu specyficzny aromat i smak. Jest również bogate w witaminy, a zwłaszcza w niacyny, tiaminy i ryboflawiny. W tabeli 2 przedstawiono zawartość składników

pokarmowych w mięsie różnych gatunków zwierząt. Z przedstawionych danych wynika, Że wartość biologiczna mięsa nutrii jest bardzo korzystna dla człowieka. Nie tylko dorównuje mięsu króliczemu, kurzemu i cielęcemu, ale w wielu parametrach je przewyższa. Mięso nutrii ma zabarwienie jaśniejsze niż mięso zająca, a ciemniejsze

niż królika. Tak jak u innych zwierząt, barwa w duŜym stopniu zależy od wykrwawienia

zwierzęcia. Do spożycia jest najlepsze 2–3 dni po uboju (po dojrzewaniu), gdyż traci charakterystyczny dla niego zapach. Smakosze mięsa nutriowego zalecają moczenie go 3–4 godzinyw serwatce, maślance lub kwaśnym mleku.

 

http://img854.imageshack.us/img854/6196/mieso.jpg

By rkw1968 at 2011-06-15

 

http://img837.imageshack.us/img837/1402/miesonutrii2.jpg

By rkw1968 at 2011-06-15

 

Wiadomości Zootechniczne, R. XLVIII (2010)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Link to comment
Share on other sites

a zdradźcie mi moi drodzy jak smakuje (podobnie do czego) miesko z nutrii, jaki ma zapach czy konsystencję.

 

niedobry78 Jeżeli jadłeś królika to nutria go przebija na głowę w/g mnie . Jest smaczniejsza , tłuściejsza i bardziej soczysta .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

kurcze na tych zlotach to musi być klimat...i żarełko rewelacyjne i towarzystwo...marzy mi się jeździć na te zloty z Wami ale kto by mi mojej krainy upilnował...pomijając inwentarz typu drób itd...ale mam straszliwe psy, które od nikogo nie zjedzą żarcia a już tym bardziej nie wpuszczą żeby mi ktoś króliki czy kury napoił, nakarmił...a zamknąć nie można tych czubków moich na tak długo
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.