Skocz do zawartości

Kabanosy końskie .


andrzej k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

 

W jednym ze sklepów Zakopanego kupiłem kabanosy końskie ( oryginalna nazwa ) , są dosyć pikantne lecz nie powalające . Jedno jest pewne że smak się nie zmienił przez parę lat .

 

Wklejam fotkę , być może temat się rozwinie .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej na odwrót.Wieprzowina to procentowy dodatek do koniny.

Powiększając zdjęcie widzę że ten "kabanos koński" nie ma jednak nic wspólnego z oryginałem a wierzcie mi zajadałem go tonami.Pychota zwłaszcza wyciągnięty prosto z wędzarni.Aż żal tamtych dawnych lat. :cry:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój znajomy, sąsiad był mistrzem w produkcji kabanosa końskiego.

Robił tylko ten wyrób.To lata mojego dzieciństwa ale jak do tej pory nikt nie zrobił takiego cuda jak on.

Handlowałem z nim wiele lat i pomimo tego że zakończył produkcję, swojej receptury nie zdradził.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ja znalazłem taki przepis może się przyda.

KABANOSY Z KONINY

3 kg mięsa końskiego dojrzałego (rostbef, polędwica lub z zadniej ćwiartki), 1 kg słoniny, 10 dag soli, 1 dag saletry, pieprz mielony; jelita baranie

Dokładnie oczyszczone ze ścięgien i błon mięso podzielić na dwie części: jedną przepuścić przez maszynkę, drugą pokrajać w drobną kostkę (wielkości grochu). Połowę słoniny również drobno pokrajać, a resztę zemleć. Mięso i słoninę wymieszać z solą i saletrą i pozostawić do następnego dnia. Dodać do masy pieprz i starannie wyrobić, żeby była zwarta. Masą mięsną napełnić jelita baranie mocno uciskając. Powiesić na kilka dni do obsuszenia, a następnie wędzić w zimnym dymie.

Przepis pochodzi z książki: F. Starzyńska, A. Ners ,, Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa,,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Odświeżę temat.

 

Czy ktoś z Was posiada przepis na kabanosa końskiego ?

Zastanawiam się ile dodać procentowo boczku ?

Słonina jakoś mi nie pasuje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dodać procentowo boczku

Boczek to nie jest to.

Lepiej dopasować karkówkę lub słoninę(25-30%)

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.