andrzej k Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Września 2009 Witam W jednym ze sklepów Zakopanego kupiłem kabanosy końskie ( oryginalna nazwa ) , są dosyć pikantne lecz nie powalające . Jedno jest pewne że smak się nie zmienił przez parę lat . Wklejam fotkę , być może temat się rozwinie . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Września 2009 Hmm.ten biały tłuszczyk to niezbyt wygląda mi na koński. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Września 2009 Hmm.ten biały tłuszczyk to niezbyt wygląda mi na koński. Myślę , że konina to jakiś procentowy dodatek do wieprzowiny . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Września 2009 Raczej na odwrót.Wieprzowina to procentowy dodatek do koniny.Powiększając zdjęcie widzę że ten "kabanos koński" nie ma jednak nic wspólnego z oryginałem a wierzcie mi zajadałem go tonami.Pychota zwłaszcza wyciągnięty prosto z wędzarni.Aż żal tamtych dawnych lat. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Września 2009 Raczej na odwrót.Wieprzowina to procentowy dodatek do koniny. Być może :blush: receptury nie znam . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Września 2009 Pychota........Aż żal tamtych dawnych lat.Ach wspomnień czar :sad: - czy to trzeba jechać aż do Zakopca ??? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Września 2009 Mój znajomy, sąsiad był mistrzem w produkcji kabanosa końskiego.Robił tylko ten wyrób.To lata mojego dzieciństwa ale jak do tej pory nikt nie zrobił takiego cuda jak on.Handlowałem z nim wiele lat i pomimo tego że zakończył produkcję, swojej receptury nie zdradził. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Września 2009 Przywieź go na zlot i daj nam 3 godzinki. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Września 2009 Przywieź go na zlot i daj nam 3 godzinki. hmm, jak Aneta się o tym dowie to odgrodzi stajnie drutem kolczastym :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Września 2009 W lublinie też jest do kupienia kiełbasa z koniną, muszę kupić i spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Września 2009 W tym kabanosie jest bardzo mały procent koniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Września 2009 Witam ja znalazłem taki przepis może się przyda.KABANOSY Z KONINY3 kg mięsa końskiego dojrzałego (rostbef, polędwica lub z zadniej ćwiartki), 1 kg słoniny, 10 dag soli, 1 dag saletry, pieprz mielony; jelita baranieDokładnie oczyszczone ze ścięgien i błon mięso podzielić na dwie części: jedną przepuścić przez maszynkę, drugą pokrajać w drobną kostkę (wielkości grochu). Połowę słoniny również drobno pokrajać, a resztę zemleć. Mięso i słoninę wymieszać z solą i saletrą i pozostawić do następnego dnia. Dodać do masy pieprz i starannie wyrobić, żeby była zwarta. Masą mięsną napełnić jelita baranie mocno uciskając. Powiesić na kilka dni do obsuszenia, a następnie wędzić w zimnym dymie.Przepis pochodzi z książki: F. Starzyńska, A. Ners ,, Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Września 2009 . Powiesić na kilka dni do obsuszenia, a następnie wędzić w zimnym dymie.Trochę ryzykowne. Kilka dni to może być nawet tydzień. :rolleyes: Sam robię długie peklowanie ale obsuszanie :shock: na to 1-3 godziny i starcza. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Września 2009 Nistety ja nigdy tych kabanosów nie robiłem podaje tylko przepis. Chociaż robiłem kiełbase wiejską i podsuszyłem ja 2 dni w chłodnym przewiewnym miejscu i nic sie jej nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Odświeżę temat. Czy ktoś z Was posiada przepis na kabanosa końskiego ?Zastanawiam się ile dodać procentowo boczku ?Słonina jakoś mi nie pasuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 dodać procentowo boczkuBoczek to nie jest to. Lepiej dopasować karkówkę lub słoninę(25-30%) Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.