Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Próba podpuszczki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#21 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2719 postów

Napisano 09 sty 2019 - 09:45

Zawsze powinno się robić próbę podpuszczki przy jej nowej partii oraz przy nieznanym mleku.

Wtedy nie będzie niespodzianek

Piszesz, że zawsze a ja się z tym nie zgadzam. Jak są problemy to można robić żeby sprawdzić co się dzieje. Przy sprawdzonej podpuszczce z nie przekroczoną datą ważności nigdy nie miałem żadnych problemów. A partia podpuszczki nie ma znaczenia - co najwyżej nieznane mleko. I ewentualnie nieznana podpuszczka jeżeli nie chcemy zaryzykować np. 25 litrów mleka.



#22 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9274 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 sty 2019 - 10:06

A partia podpuszczki nie ma znaczenia - co najwyżej nieznane mleko. I ewentualnie nieznana podpuszczka jeżeli nie chcemy zaryzykować np. 25 litrów mleka

To tak, jak z nieplanowaną ciążą; dotychczas zawsze się udawało i nie rozumiem, skąd się wzięła wysoki sądzie   :facepalm:  :rolleyes:  :frantics: 

Widzę, że masz duże doświadczenie z obróbką mleka :clap: .

Ja osobiście mam wielką pokorę, która wzrasta niestety z czasem. 

Nauczyły mnie tego mikroorganizmy: mikro, a bywają wielkie i potrafią z nas zakpić  :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#23 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2719 postów

Napisano 09 sty 2019 - 10:40

Nie mam czasu na robienie prób podpuszczek i uważam to za zbędną zabawę.

Mam sprawdzonego dostawce mleka i mam sprawdzoną podpuszczkę.

A serów robię dużo.

I pokory u mnie też dużo ale jeżeli czegoś nie muszę robić to nie robię. Podobnie jak z pasteryzacją mleka.

Niezbędna czy nie ? jesteś w stanie ocenić w domu jakość mleka ? NIE SĄDZĘ.  A jeżeli nawet to także jest czasochłonne i nie do końca miarodajne.

Więc czasem robię pasteryzację a czasem nie. Wolę dodać odpowiednie bakterie które mi to mleko zabezpieczą przed późnym gazowaniem itp.

Np. GAMMA z Agrovis albo enzym zwany lizozymem.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych