jurek1961 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Października 2009 Witam,mam jedno pytanie. Czy data przydatności soli peklowej do "spożycia" to tylko wymóg administracyjny, czy też zachodzą tam z biegiem czasu jakieś szkodliwe rakcje?W moim przypadku chodzi o to, że ze względów technicznych zmuszony jestem kupować cały worek soli (25kg), a w przepisanym czasie zużywam jedynie połowę. Może jednak szczelnie zamknięta sól peklowa przetrwa dłużej?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Października 2009 Witaj. Sól jak wiadomo jest "wieczna", problem jest z nitrytem połączonym z solą.Zaszkodzić nie może ale jeśli się ulotni Twoja peklosól starci swoje właściwości.Dopóki peklosól nie zrobi się lekko żółta dopóty jest dobra.Trzymaj ją szczelnie zamkniętą bez dostępu wilgoci a posłuży Ci bardzo długo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek1961 Opublikowano 4 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Października 2009 Dzięki,jest bielusieńka jak śnieg :grin: A trzymam ją w plastikowym wiadrze ze szczelnym zamknięciem (wiadro po jogurcie dla gastronomii)W takim układzie nie wyrzucam tylko stosuję dalej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Października 2009 Peklosól wiadomo nie jest wieczna, mamy na worku przydatność do spożycia i tego trzymajmy się. Chociaż wyroki przydatności nie są do końca zbadane . Problem w tym że przekroczenie dat przydatności jest na naszym ryzykiem . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Października 2009 Problem w tym że przekroczenie dat przydatności jest na naszym ryzykiem Zgadza się Dziadku, ale w przypadku peklosoli ryzykujemy jedynie nie zapeklowaniem mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2009 że ze względów technicznych zmuszony jestem kupować cały worek soli (25kg), Gdzie Ty to kupujesz :question: Jeżeli nie wiesz gdzie kupować mniejsze ilości to napisz. W Łodzi jest kilka punktów gdzie można kupic mniejsze ilości. Pozdrawiam Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Października 2009 Można kupić w woreczkach foliowych bez żadnej etykiety z datą przydatności. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Października 2009 Można kupić w woreczkach foliowych bez żadnej etykiety z datą przydatności.W jakiej cenie kupujesz Dziadku tę peklosól? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Października 2009 Kupuję zawsze cały worek w cenie 20zł nie wiem ile kg 20 lub 25 kg. Peklosól w woreczkach 1 kg to cena 1.50 -3 zł zależy gdzie się kupuje -bazar lub sklepy mięsne. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Października 2009 Dopóki peklosól nie zrobi się lekko żółta dopóty jest dobra.Hmm. Godzinkę temu otworzyłem świeży worek i byłem zdziwiony że sól jest taka żółta. Data przydatności grudzień 2010r. Nie będę mówić gdzie ją kupiłem :devil: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Października 2009 Nie będę mówić gdzie ją kupiłem :devil: Pijesz do mnie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Października 2009 Pijesz do mnie ?Miro, poza mięsem wszystko kupuję u Ciebie A co do tej peklosoli, to zobaczymy za tydzień, jak wędzonki wyszły. Najśmieszniejsze jest to, że ta była w oryginalnym worku (kupiłem ją wiosną), a resztka z otwartego worka była bielusieńka i dlatego w ogóle zauważyłem różnicę. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Października 2009 Arkdom jakie Ty masz opakowania tej peklosoli 25kg czy 1 kg ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Października 2009 Arkdom jakie Ty masz opakowania tej peklosoli 25kg czy 1 kgNo nie, bez przesady, tylko kilogramowe. A to jedno od wiosny leżało, bo o nim zapomniałem i używałem świeższych zakupów. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Października 2009 To teraz najważniejsze pytanie: gdzie ją przechowujesz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Października 2009 To teraz najważniejsze pytanie: gdzie ją przechowujesz ?Normalnie, w szafce w kuchni. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Października 2009 Kuchnia = wilgoć a sól uwielbia ją pobierać z otoczenia.Na opakowaniu pisze: "w suchym miejscu".Dobrze by było przechowywać peklosól w szczelnym słoiku szklanym. Przesyp peklosól do słoika i zamieszaj, jeśli zmieni kolor na biały to oznacza że tylko zewnętrzna część peklosoli "puściła" azotyn a reszta jest ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Października 2009 Witaj. Sól jak wiadomo jest "wieczna", problem jest z nitrytem połączonym z solą. Zaszkodzić nie może ale jeśli się ulotni Twoja peklosól starci swoje właściwości. Dopóki peklosól nie zrobi się lekko żółta dopóty jest dobra.t rzymaj ją szczelnie zamkniętą bez dostępu wilgoci a posłuży Ci bardzo długo. W tamtym roku malowałem farbą z przekroczonym terminem ważności o 5 lat, nic się do tej pory nie dzieje. Uważam iż z terminami ważności różnych produktów jest tak iż w niektórych wypadkach producenci nie są zainteresowani podawaniem faktycznej daty ważności. Co zrobi nadgorliwiec, który w przypadku stwierdzenia że wyżej cytowana farba straciła termin ważności pół roku temu :question: do kosza :!: trzeba kupić nową. :smile: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Października 2009 W tamtym roku malowałem farbą z przekroczonym terminem ważności o 5 lat, nic się do tej pory nie dzieje Chłopie!! Farba to nie jest dodatek do "żarcia". Zapodaj sobie jakiś specyfik z takim terminem do swoich wyrobów i spij spokojnie. :devil: Pozdrawiam Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Października 2009 Cedro co innego farba czy cement a co innego artykuł spożywczy.Tu nie decyduje producent, ale norma dla danego produktu.Ktoś kto ustala termin ważności myśli o konsumencie a dokładnie o jego zdrowiu.To nie jest tak że jak minie określona data to produkt jest nie do spożycia, ale na wszelki wypadek określa się ile dany artykuł może być na półce sklepowej.Jeden zerknie na jakość bez patrzenia na datę i nie zje, a drugi pomyśli że kiełbasa może być zielona zje i się zatruje. Nie można mierzyć wiedzy ludzi własną wiedzą, dlatego trzeba przestrzegać dat ważności, zwłaszcza jeśli dotyczy to żywności. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Października 2009 Zara, kryteria ważności są z lekka umowne, w przypadku farmaceutyków w których co nieco wiem wygląda to ogólnie to tak dzisiaj mija termin ważności, ale nie oficjalnie jeszcze pół roku producent deklaruje ważność jakości. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Października 2009 ale nie oficjalnie jeszcze pół roku producent deklaruje ważność jakości. Ale tylko nie oficjalnie. Oficjalnie musi podać taką datę jaką uzyskał w zezwoleniu na wprowadzenie leku do obrotu. I tego pod żadnym pozorem nie może zmienić. Lek po dacie ważności trzeba zutylizować i płaci za to producent tak więc jemu jak najbardziej jest na rękę otrzymać najdłuższy okres przydatności. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Października 2009 Nie producent tylko detalista za 20 zet/kg [ Dodano: Nie Paź 04, 2009 23:28 ] Nie chodzi mi o dyskusje na temat sensu określania dat ważności danych produktów bo te być MUSZĄ , ale o zdrowo rozsądkowe podejście do nich, dlatego podałem przykład na farbach i lekach. Jeśli kupujemy ser , wędlinę, farbę, leki nie można stricto trzymać się daty ważności, bo czy kiełbasa kupiona z dzisiejszą datą ważności jutro będzie be :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thogrin Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Wybaczcie odpowiedz w tak starym temacie. Mam swoje 5 groszy do wtrącenia - jako że szukałem informacji o przeterminowanej (na etykiecie) soli peklowej, i dotarłem do końca tematu. Jeśli chodzi o produkty nam znane - spożywcze - takie jak nabiał, wędliny, mięso, ryby, z całą pewnością każdy (myslacy logicznie) człowiek może organoleptycznie sprawdzić czy produkt nadaje się do spożycia czy nie - i moim zdaniem nie podlega to wątpliwości. Osobiście posiadałem wielokrotnie w lodówce dla przykładu sery twarogowe, które były 3-4 miesiące po terminie producenta, a po otworzeniu okazywało się że są jak najbardziej jadalne i smaczne - znacie takie przyslowie - "koniec jezyka za przewodnika" ? Jak widać jest adekwatne nie tylko w stosunku do osob ktore nie znaja drogi. Zmysly smaku i węchu naturalnie nas ostrzegają przed zagrozeniem. Jeśli chodzi o produkty jak wczesniej wspomniana sól peklowa - tutaj lepiej trzymajmy się tej daty na - UWAGA - zamkniętym fabrycznie opakowaniu. Oczywiście można tak jak na tym forum dowiedzieć się jakie są objawy utraty wartości produktu (w/w sól peklowa), jednak trzeba ufać opinii osób które je głoszą, a dla świętego spokoju potwierdzić u innego źródła - lub najbezpieczniej zaopatrzyć się w produkt który nie jest przeterminowany. Edytowane 6 Lutego 2021 przez Thogrin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Lutego 2021 jako że szukałem informacji Wielokrotnie kupowałem peklosól w hurtowni na kilogramy - zwykle 2-3 kg , bo do hurtowni mam 2,5 km i naprawde nie wiem jaka ma date przydatności - mysle ,ze aktualną. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.