Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynka z piersi indyka wg Dziadka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#41 Ziutek_Wu

Ziutek_Wu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćKozi Gród

Napisano 24 paź 2014 - 19:29

Taką metodę pokazał mi mój wuj, twierdząc, że w zimnym dymie mięso głębiej się "nadymia" a potem w ciepłym się zamyka - uważam, że ma to sens. 

Przyznam, że po zapoznaniu się z forum wypróbowałem wędzenie w temp 55st. w krótszym czasie i zauważyłem, że wędliny są bardziej zbliżone do takich z wędzarni lokalnych. Wędzenie w dwóch zakresach temperatur daje głębszy aromat i to mi bardziej odpowiada, domownikom zresztą też.



#42 Robak56

Robak56

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 79 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 01 lis 2014 - 11:21

A czy Dziadek może zdradzić przepis na "masę wiążącą z mięsa drobiowego"?
Wydaje mi się że jakby zmiksować mięso i dodać wody a potem ucierać przez kilka minut powstanie masa wiążąca.
Ale mogę się mylić więc poczekam na odpowiedź Dziadka.

#43 mirekd67

mirekd67

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćCzarkowy Grąd

Napisano 10 lis 2014 - 16:16

A czy parzyć przed wèdzeniem

#44 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5415 postów

Napisano 09 mar 2019 - 09:51

 

Peklowanie mieszanką peklującą peklosól 60% sól 40% dawka 9-10dkg tej mieszanki na 1 L wody nastrzyk 5-10% czas peklowania 24- 48 godz. W miejscu rozdzielania się płata piersi wycięta błona mięso w tym miejscu płytko ponacinane lekko rozbite młotkiem do mięsa dodana masa wiążąca z mięsa drobiowego- bardzo cienko posmarowane lub posypane żelatyną. Zawinięta pierś w tetrę, włożona w siatkę od szynek. Pozdrawiam

Jako że to mój pierwszy post na forum to witam Was serdecznie. Podczytuję Was od łuższego czasu a jako że ostatnio zrealizowałem swe odwieczne marzenie i wybudowałem całkiem zgrabną wędzarnię to teraz czas na zajęcia praktyczne. Ostatnio uwędziłęm kurczaczki wg przepisu Dziadka i małżonka ma złożyła właśnie stanowczo zamówienie na pierś z indyka. Dlatego mam takie małe pytanko do Dziadka odnośnie powyższego sposobu. Czy pierś z indyka zanim poszła do wędzenia też była parzona tak jak kurczaki z przepisu?? Czy od razu z peklowania poszła do wędzenia? Jaki czas wędzenia i jaka temperatura? Pozdrawiam znad morza i dziękuję za odpowiedź

 

O ja pierdziu... co ja tu przypadkiem znalazłem  :w00t:  :w00t:



#45 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6869 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 09 mar 2019 - 21:21

O ja pierdziu... co ja tu przypadkiem znalazłem


Ja też znalazłem, peklowanie na mokro filetów, obecnie co tydzień pekluję na sucho - 5 dni i nocy, potem
odrobina zioła, żelatyna między polędwiczkę, celofan i siatka, wędzenie i parzenie. No i na koniec, pod koniec
marca, moje filety i udźce indycze zagoszczą na targach w Berlinie. :cool:
Dodam, że na początku stosowałem mieszankę soli i peklosoli 50/50. Obecnie stosuję tylko peklosól, dlaczego
- trwałość statystycznie dużo większa..., coś za coś. :cool:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#46 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5415 postów

Napisano dziś, 08:32

No to skoro tutaj popełniłem swój pierwszy post na WD to mnie Dziadek z Piotrem przez tyle lat namówili...  :rolleyes:  :facepalm:

 

Załączony plik  20190317_133746_1552826306035_resized.jpg   46,15 KB   4 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20190318_081842_1552893942681_resized.jpg   56,28 KB   4 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20190318_081922_1552893941192_resized.jpg   33,94 KB   4 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

2 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


    gazda, dario0023