Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

jakie sitka i jakiego producenta do wilka?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 robiola1

robiola1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćwarszawa/niemcy

Napisano 05 paź 2009 - 12:43

kupilem dla wuja uzywanego sprawnego wilka 82mm z 3 sitkami i 2 nozami na 400v silnik 1,5kw za chyba dobre pieniadze - w cenie nowego chinskiego.

Dołączona grafika]

z takimi sitkami jedno ma 8mm a czarne ostatnie ma 3mm,

mam pytanie? jakie musze miec sitka dla zrobienia dobrej kielbasy - zeby mieso nie wygladalo jak pasztet. niestety w tej maszynce musza byc zalozone wszystkie 3 sitka i 2 noze inaczej chyba nie da sie tego skrecic. jakie sitka mam dokupic?
czy moze zostac to jedno duze sitko+noz+sitko 12 mm(ktore dokupie)+ noz + sitko 8mm (ktore juz mam)
czy jak mieso przejdzie przez te 3 sitka czyli 15 mm, 12mm i na koncu 8mm bedzie ok. do kielbasy?

Dołączona grafika

#2 robiola1

robiola1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćwarszawa/niemcy

Napisano 07 paź 2009 - 09:07

Wracając do sitek: muszę kupic jeszcze jedno o wielkości oczek 8mm albo 10mm. Mam do wyboru: polskie za 20 zl brutto ze stali technicznej, nierdzewne produkcji chyba chińskiej za 60 zł i ajula za 200zł za sitko. Cały system mielenia nożyki i sitka są firmy ajula - niestety są bardzo drogie.
Co sądzicie o tych polskich sitkach? będą używał maszynki 2-3 razy w roku. Gdzieś czytałem, że te sitka z stali technicznej są "niezdrowe" dla stosowanie w produkcji art. spożywczych. Czy to prawda?

#3 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 07 paź 2009 - 09:19

robiola1, jakie otwory są w tym środkowym sitku ?

#4 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 07 paź 2009 - 09:35

kempes, wygląda na 8 mm.
Pozdrawiam

[size=9][ Dodano: Sro Paź 07, 2009 10:38 ][/size]

będą używał maszynki 2-3 razy w roku.

robiola1 dlaczego tak rzadko?. Wykorzystuj możliwości maszynki raz w tygodniu.
Pozdrawiam

#5 robiola1

robiola1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćwarszawa/niemcy

Napisano 07 paź 2009 - 10:47

sitko środkowe ma 8mm ostanie ma 3mm. 2-3 razy w roku bo tyle razy zlecam zabicie świni.

#6 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 07 paź 2009 - 10:50

sitko środkowe ma 8mm ostanie ma 3mm. 2-3 razy w roku bo tyle razy zlecam zabicie świni.

nie rozumiem po Ci jeszcze jedno sitko 8 mm ?

#7 robiola1

robiola1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćwarszawa/niemcy

Napisano 07 paź 2009 - 11:09

W tym wilku musi byc ten układ czyli 3 sitka i 2 noże plus dystans. Gdybym chciał zostawic tylko 2 sitka i 1 nóż to musiałbym dokupic jeszcze jeden dystans, a ostatnie sitko byłoby bardzo głęboko w tej tuleji mielącej. Dlatego chcę zrobic zetaw 3 sitka 15mm, 10mm i na końcu 8mm plus dystans. Lubie kiełbase 2 razy mieloną, a tu za pierwszym razem wychodzi już dwa razy mielona :grin:
co sądzicie o sitkach polskich producentów ze stali technicznej?

#8 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 07 paź 2009 - 11:12

Lubie kiełbase 2 razy mieloną, a tu za pierwszym razem wychodzi już dwa razy mielona


A nawet trzy :smile:

Pozdrawiam :wink:

#9 robiola1

robiola1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćwarszawa/niemcy

Napisano 07 paź 2009 - 11:16

Jestem ciekaw ile bedę mielił świnie 130-150kg. Producent tego wilka deklaruje wydajnośc do 300kg/h. Na ile godzin pracy starczają ostrza do nożyków? Moje już są na wykończeniu, a 12 ostrzy ajula kosztuje 80 zł czyli znowu wydatek. zamienniki sitek i ostrzy sa 10 razy tańsze od markowej ajula.


Co do ceny wilka to dałem za niego 1000zł czyli trochę dużo, ale w tej cenie to chyba są tylko mogłem kupic nowego chińskiego. Są to drogie sprzęty, koleś miał jeszcze z 10 sztuk frimy bizerba i moele, ale były jeszcze droższe po 1500-2000zł.
Czy ktoś się orientuje jak często trzeba wymieniac w niej olej przekładniowy?

#10 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 07 paź 2009 - 11:19

W tym wilku musi byc ten układ czyli 3 sitka i 2 noże plus dystans. Gdybym chciał zostawic tylko 2 sitka i 1 nóż to musiałbym dokupic jeszcze jeden dystans, a ostatnie sitko byłoby bardzo głęboko w tej tuleji mielącej. Dlatego chcę zrobic zetaw 3 sitka 15mm, 10mm i na końcu 8mm plus dystans. Lubie kiełbase 2 razy mieloną, a tu za pierwszym razem wychodzi już dwa razy mielona :grin:
co sądzicie o sitkach polskich producentów ze stali technicznej?

Powinieneś mieć dwa dystanse, a jak zrobisz gdy będziesz chciał zmielić tylko na jednej grubej siatce ? lub na samym szarpaku ?
Prawie wszyscy używamy polskich sitek i jest ok.

#11 robiola1

robiola1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćwarszawa/niemcy

Napisano 07 paź 2009 - 11:25

kempes

Powinieneś mieć dwa dystanse, a jak zrobisz gdy będziesz chciał zmielić tylko na jednej grubej siatce ? lub na samym szarpaku ?
Prawie wszyscy używamy polskich sitek i jest ok.


Kupię więc sitko i dystans od polskiego producenta, koszt ok. 40zł i oprócz tego dam zlecenie kolesiowi, żeby mi kupił używane sitka i noże firmy ajula - podobno są najlepsze - a uzywane kupie w cenie polskich nowych.

#12 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 07 paź 2009 - 11:28

robiola1, Ja używam polskich sitek i noży , przepuszczam tygodniowo 50 kg mięsa i wszystko ok!.
Pozdrawiam

#13 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 22 paź 2009 - 20:54

W tym wilku musi byc ten układ czyli 3 sitka i 2 noże plus dystans. Gdybym chciał zostawic tylko 2 sitka i 1 nóż to musiałbym dokupic jeszcze jeden dystans, a ostatnie sitko byłoby bardzo głęboko w tej tuleji mielącej. Dlatego chcę zrobic zetaw 3 sitka 15mm, 10mm i na końcu 8mm plus dystans.


Robiola1 w tym Wilku powinieneś mieć takie ustawienia.Co prawda te są od NMK 110, ale oba Wilki mają taki sam układ.

Dołączona grafika

Pozdrawiam :wink:

#14 robiola1

robiola1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćwarszawa/niemcy

Napisano 26 paź 2009 - 13:19

dzieki Gonzo
ubiegłą środę przetestowałem maszynke na śwince 130kg, zastosowalem system szarpak+nóż+sitko 10mm+nóż+sitko 8mm.
mięso zmieliłem raz, ale w tej maszynie mieso przechodzi przez 3 sitka i 2 noze podczas pierwszego mielenia. kiełbasa rewelacja - idealnie zmielona tak jak lubie - żadnych grudek, ściegien czy kostek.

pasztet zmieliłem wsadzajac sitka 8mm i 3 mmm - jeden raz.

generalnie maszynka rewelacja, polecam wszystkim tego typu maszynki.
aha bym zapomnial, na silniku jest napisane 220/380V - ja podlaczylem to na 380v -działają obie kierunki mielenia, czy mozna ja podlaczyc na 220v?

teraz szukam maszyny do mieszenia mięsa i do robienia kiełbas. jakieś propozycje?

#15 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 26 paź 2009 - 18:08

na silniku jest napisane 220/380V - ja podlaczylem to na 380v -działają obie kierunki mielenia, czy mozna ja podlaczyc na 220v?


I na pewno jest jeszcze wytłoczone ∆/Y
Na 220 V nie będzie chodził chyba, że zastosujesz falownik
http://aukcja.onet.p...?item=780102503

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 robiola1

robiola1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćwarszawa/niemcy

Napisano 07 sty 2010 - 23:35

Wracając do sitek. Kupiłem za niecałe 30 zł sitko 10mm polskiego producenta albo chinskiego (kto dzisiaj to wie) nierdzewne, ze stali odpornej na ścieranie. Niestety po 2 mieleniach na nowym sitku pokazały się rysy od noża, widzę stępione oczka (kilka się wyszczerbiło) a na dodatek po 2 dniach rdzewieje :shock:
pozostałe sitka firmy auja, zrobiły od nowości chyba z 1000 świn (zakładam, że tyle zrobił poprzedni właściciel) i wyglądają jak nowe, zero rys, wyszczerbień, otwory są ostre i najważniejsze zero rdzy nawet po 3 miesiacach!!
niestety dobre sitko tej firmy kosztuje 250zł a zamiennik można już kupić za niecałe 30zł. jeżeli ktoś dużo i często mieli mięso polecam zakup sitek dobrej firmy, zdecydowanie nie polecam najtańszych zamienników!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych