Skocz do zawartości

jakie sitka i jakiego producenta do wilka?


robiola1

Rekomendowane odpowiedzi

kupilem dla wuja uzywanego sprawnego wilka 82mm z 3 sitkami i 2 nozami na 400v silnik 1,5kw za chyba dobre pieniadze - w cenie nowego chinskiego.

 

http://img4.imageshack.us/img4/5945/pa050011.jpg]

 

z takimi sitkami jedno ma 8mm a czarne ostatnie ma 3mm,

 

mam pytanie? jakie musze miec sitka dla zrobienia dobrej kielbasy - zeby mieso nie wygladalo jak pasztet. niestety w tej maszynce musza byc zalozone wszystkie 3 sitka i 2 noze inaczej chyba nie da sie tego skrecic. jakie sitka mam dokupic?

czy moze zostac to jedno duze sitko+noz+sitko 12 mm(ktore dokupie)+ noz + sitko 8mm (ktore juz mam)

czy jak mieso przejdzie przez te 3 sitka czyli 15 mm, 12mm i na koncu 8mm bedzie ok. do kielbasy?

 

http://img4.imageshack.us/img4/5178/pa050012.jpg

nie mam polskich liter, sorry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do sitek: muszę kupic jeszcze jedno o wielkości oczek 8mm albo 10mm. Mam do wyboru: polskie za 20 zl brutto ze stali technicznej, nierdzewne produkcji chyba chińskiej za 60 zł i ajula za 200zł za sitko. Cały system mielenia nożyki i sitka są firmy ajula - niestety są bardzo drogie.

Co sądzicie o tych polskich sitkach? będą używał maszynki 2-3 razy w roku. Gdzieś czytałem, że te sitka z stali technicznej są "niezdrowe" dla stosowanie w produkcji art. spożywczych. Czy to prawda?

nie mam polskich liter, sorry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kempes, wygląda na 8 mm.

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sro Paź 07, 2009 10:38 ]

będą używał maszynki 2-3 razy w roku.

robiola1 dlaczego tak rzadko?. Wykorzystuj możliwości maszynki raz w tygodniu.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym wilku musi byc ten układ czyli 3 sitka i 2 noże plus dystans. Gdybym chciał zostawic tylko 2 sitka i 1 nóż to musiałbym dokupic jeszcze jeden dystans, a ostatnie sitko byłoby bardzo głęboko w tej tuleji mielącej. Dlatego chcę zrobic zetaw 3 sitka 15mm, 10mm i na końcu 8mm plus dystans. Lubie kiełbase 2 razy mieloną, a tu za pierwszym razem wychodzi już dwa razy mielona :grin:

co sądzicie o sitkach polskich producentów ze stali technicznej?

nie mam polskich liter, sorry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekaw ile bedę mielił świnie 130-150kg. Producent tego wilka deklaruje wydajnośc do 300kg/h. Na ile godzin pracy starczają ostrza do nożyków? Moje już są na wykończeniu, a 12 ostrzy ajula kosztuje 80 zł czyli znowu wydatek. zamienniki sitek i ostrzy sa 10 razy tańsze od markowej ajula.

 

 

Co do ceny wilka to dałem za niego 1000zł czyli trochę dużo, ale w tej cenie to chyba są tylko mogłem kupic nowego chińskiego. Są to drogie sprzęty, koleś miał jeszcze z 10 sztuk frimy bizerba i moele, ale były jeszcze droższe po 1500-2000zł.

Czy ktoś się orientuje jak często trzeba wymieniac w niej olej przekładniowy?

nie mam polskich liter, sorry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym wilku musi byc ten układ czyli 3 sitka i 2 noże plus dystans. Gdybym chciał zostawic tylko 2 sitka i 1 nóż to musiałbym dokupic jeszcze jeden dystans, a ostatnie sitko byłoby bardzo głęboko w tej tuleji mielącej. Dlatego chcę zrobic zetaw 3 sitka 15mm, 10mm i na końcu 8mm plus dystans. Lubie kiełbase 2 razy mieloną, a tu za pierwszym razem wychodzi już dwa razy mielona :grin:

co sądzicie o sitkach polskich producentów ze stali technicznej?

Powinieneś mieć dwa dystanse, a jak zrobisz gdy będziesz chciał zmielić tylko na jednej grubej siatce ? lub na samym szarpaku ?

Prawie wszyscy używamy polskich sitek i jest ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kempes

Powinieneś mieć dwa dystanse, a jak zrobisz gdy będziesz chciał zmielić tylko na jednej grubej siatce ? lub na samym szarpaku ?

Prawie wszyscy używamy polskich sitek i jest ok.

Kupię więc sitko i dystans od polskiego producenta, koszt ok. 40zł i oprócz tego dam zlecenie kolesiowi, żeby mi kupił używane sitka i noże firmy ajula - podobno są najlepsze - a uzywane kupie w cenie polskich nowych.

nie mam polskich liter, sorry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W tym wilku musi byc ten układ czyli 3 sitka i 2 noże plus dystans. Gdybym chciał zostawic tylko 2 sitka i 1 nóż to musiałbym dokupic jeszcze jeden dystans, a ostatnie sitko byłoby bardzo głęboko w tej tuleji mielącej. Dlatego chcę zrobic zetaw 3 sitka 15mm, 10mm i na końcu 8mm plus dystans.

Robiola1 w tym Wilku powinieneś mieć takie ustawienia.Co prawda te są od NMK 110, ale oba Wilki mają taki sam układ.

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki Gonzo

ubiegłą środę przetestowałem maszynke na śwince 130kg, zastosowalem system szarpak+nóż+sitko 10mm+nóż+sitko 8mm.

mięso zmieliłem raz, ale w tej maszynie mieso przechodzi przez 3 sitka i 2 noze podczas pierwszego mielenia. kiełbasa rewelacja - idealnie zmielona tak jak lubie - żadnych grudek, ściegien czy kostek.

 

pasztet zmieliłem wsadzajac sitka 8mm i 3 mmm - jeden raz.

 

generalnie maszynka rewelacja, polecam wszystkim tego typu maszynki.

aha bym zapomnial, na silniku jest napisane 220/380V - ja podlaczylem to na 380v -działają obie kierunki mielenia, czy mozna ja podlaczyc na 220v?

 

teraz szukam maszyny do mieszenia mięsa i do robienia kiełbas. jakieś propozycje?

nie mam polskich liter, sorry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na silniku jest napisane 220/380V - ja podlaczylem to na 380v -działają obie kierunki mielenia, czy mozna ja podlaczyc na 220v?

 

I na pewno jest jeszcze wytłoczone ∆/Y

Na 220 V nie będzie chodził chyba, że zastosujesz falownik

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=780102503

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wracając do sitek. Kupiłem za niecałe 30 zł sitko 10mm polskiego producenta albo chinskiego (kto dzisiaj to wie) nierdzewne, ze stali odpornej na ścieranie. Niestety po 2 mieleniach na nowym sitku pokazały się rysy od noża, widzę stępione oczka (kilka się wyszczerbiło) a na dodatek po 2 dniach rdzewieje :shock:

pozostałe sitka firmy auja, zrobiły od nowości chyba z 1000 świn (zakładam, że tyle zrobił poprzedni właściciel) i wyglądają jak nowe, zero rys, wyszczerbień, otwory są ostre i najważniejsze zero rdzy nawet po 3 miesiacach!!

niestety dobre sitko tej firmy kosztuje 250zł a zamiennik można już kupić za niecałe 30zł. jeżeli ktoś dużo i często mieli mięso polecam zakup sitek dobrej firmy, zdecydowanie nie polecam najtańszych zamienników!

nie mam polskich liter, sorry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.