Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzonki Zbója Madeja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1587 odpowiedzi w tym temacie

#41 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 27 lis 2009 - 19:12

Nie spodziewałem się ze moje biadolenie w podanym linku tak odmieni Twoje wędzonki. Gratuluję dobrej roboty, ale zastanawiam się oglądając twoje czarne wędzonki jak Ty to zrobiłeś, chyba malowałeś je sadzą. Pozdrawiam

#42 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11418 postów

Napisano 27 lis 2009 - 19:37

Pozwól ,że i ja Ci pogratuluję.Nauka i nasze molestowanie w Twoim wypadku nie poszły w las. Nareszcie to wygląda jak wędzone a nie jak pieczone i myślę ,że i też dobrze smakuje.Pozdrawiam

#43 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7174 postów

Napisano 27 lis 2009 - 20:19

A od tych pochwał to w główce mi się nie przewróci :question: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :grin:

Brawo Mistrzu. :grin:

Chyba jednak mi się w głowie przewróci :grin:

Następnym razem proponuję Ci, abyś jeszcze spróbował jedną szynkę zasznurować.

Pewnie spróbuję.Mam sznurek od miro,ale czy on nie będzie za cienki do wiązania :question:

Nauka połączona z praktyką . Szkoda tylko , że nie mogę popróbować Twoich wędzonek .

Co do jedzenia zawsze lubiłem się uczyć :grin: Mi i rodzinie wędlinki smakują :smile:

Nie spodziewałem się ze moje biadolenie w podanym linku tak odmieni Twoje wędzonki. Gratuluję dobrej roboty, ale zastanawiam się oglądając twoje czarne wędzonki jak Ty to zrobiłeś, chyba malowałeś je sadzą.

DZIADEK to nie Twoje biadolenie tylko Twoja dobra akademia :smile: Co do ciemnych wędlin zawsze tak u nas się wędziło(ale już nie będzie) już wiem,że była duża temperatura,gęsty dym,beczka z podwójną kapą szczelnie przykryta.a najważniejsze brak termometru,brak ociekania i brak osuszania.

Pozwól ,że i ja Ci pogratuluję.Nauka i nasze molestowanie w Twoim wypadku nie poszły w las. Nareszcie to wygląda jak wędzone a nie jak pieczone i myślę ,że i też dobrze smakuje.Pozdrawiam

Co prawda to prawda :smile:

Dzięki koledzy :smile:

#44 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 27 lis 2009 - 20:40

Pewnie spróbuję.Mam sznurek od miro,ale czy on nie będzie za cienki do wiązania


Będzie w sam raz.

#45 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 27 lis 2009 - 21:37

Zbój Madej,
jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze: na zdjęciach widać, że hakiem przebijasz się przez porządny kawałek mięsa. Spróbuj następnym razem przewlec haczyk przez samą siatkę, lub pętelkę na sznurku (jeśli posłuchasz słusznej rady BonAir'a). Smaku to nie zmieni, ale zyska na nie mniej ważnej estetyce.

#46 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7174 postów

Napisano 27 lis 2009 - 22:09

Będzie w sam raz.

No, dobrze wiedzieć :smile:

na zdjęciach widać, że hakiem przebijasz się przez porządny kawałek mięsa. Spróbuj następnym razem przewlec haczyk przez samą siatkę, lub pętelkę na sznurku (jeśli posłuchasz słusznej rady BonAir'a)

Mięsko przekłuwam dla pewności coby siatka się nie zerwała,choć jest mocno związana to ostrożności nigdy dość :smile:

#47 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 27 lis 2009 - 22:30

Był plan wędzić tak jak radzą na naszym forum.Miało być dobre rozgrzanie beczki,osuszanie i wędzenie kilka godzin,ale za dużo przygotowałem surowego towaru,prawie 5kg kiełbasy i 5 dużych golonek niestety nie chciało się zmieścić do beczki więc miałem na dwa wędzenia tylko 4,5godz. do zmroku i po wędziłem po staremu tak jak się nauczyłem w domu.Nie wędzę w żadnych rajstopach :grin: :grin: ,wędzonki nie są okopcone i nie są pieczone tylko wędzone w gęstym dymie trochę gorącym. Od Wtorku i Środy peklują się boczki i szynki na mokro,po Niedzieli wędzenie,może teraz mi się uda wędzenie tak jak na naszym forum radzą :smile:

Myślę że też ci się udały.
Chyba nie wywaliłeś.
A do mnie też ciemniejsze przemawia smokowo i nie wiem dlaczego.
Dla mnie smacznie wygląda.

#48 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11418 postów

Napisano 28 lis 2009 - 14:27

Siatka się nie urwie.Ja robię supły na kańcach i wszystko gra.

#49 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7174 postów

Napisano 08 gru 2009 - 21:24

Tak dla pewności,że nie zabraknie,wczoraj machnąłem się jeszcze raz z wędzeniem.Na święta będzie trochę rodzinki,niech popróbują :smile:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#50 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 08 gru 2009 - 23:10

No fotka nr. 3 do mnie przemawia.
Super.

#51 miodek

miodek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • Miejscowośćrzeszów

Napisano 09 gru 2009 - 00:27

nooo teraz kolorek marzenie!!!!! :grin:
gratulacje!!!

#52 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7174 postów

Napisano 09 gru 2009 - 16:42

No fotka nr. 3 do mnie przemawia.
Super.

nooo teraz kolorek marzenie!!!!! :grin:
gratulacje!!!

Poczytałem trochę akademie DZIADKA http://wedlinydomowe...?id=1173&page=5 trochę nasze forum i jakoś tak się na razie udaje :smile:

#53 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11418 postów

Napisano 09 gru 2009 - 17:44

Teraz to super.Trzeba być cierpliwym/to o mnie/ :grin: .Pozdrawiam

#54 waldi1961

waldi1961

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćŁęczyca~Rzeszów

Napisano 09 gru 2009 - 17:58

Witam, ale się ostro Zbój Madej wziął za robotę. Rodzinkę to masz bardzo dużą. Teraz to wędziłeś chyba w okularkach bo kolorki jak z LAKIERNI.

#55 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7174 postów

Napisano 10 gru 2009 - 08:37

Teraz to super.Trzeba być cierpliwym/to o mnie/ :grin: .Pozdrawiam

Z tym to różnie bywa :rolleyes:

Witam, ale się ostro Zbój Madej wziął za robotę. Rodzinkę to masz bardzo dużą. Teraz to wędziłeś chyba w okularkach bo kolorki jak z LAKIERNI.

Ci co w Lubomierzu i Ci co we Wrocławiu to 12 twarzy do konsumpcji,a co za tym idzie :question: Wędlinek nigdy dość :!: :smile:

#56 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7174 postów

Napisano 17 mar 2010 - 17:26

Czas, żebym i ja się wziął do roboty. Pierwszy szpryc mięsa do wędzenia w tym roku i pierwsza zalewa na peklosoli do wędzonek(nie sól,nie saletra,nie jajko).
Peklowanie 6 dni wg Szczepana i wędzenie będzie wg Dziadka :smile:
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#57 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1157 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 17 mar 2010 - 19:36

Hallo!!!!

Ladnie sie zapowiada !!
Ja to zazdroszcze Ci tej strzykawki ,gdzie kupiles??? bo mam tylko 60-tke.

#58 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1127 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 17 mar 2010 - 20:01

Gratuluję Madej. Jesteśmy niemalże "rówieśnikami" na forum i oboje pilnie się uczymy. Prawda, że nie ma smaczniejszych wyrobów niż własne?No a Twoje wyglądają wspaniale. Pozdrawiam.

#59 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5197 postów

Napisano 17 mar 2010 - 21:02

Ja to zazdroszcze Ci tej strzykawki ,gdzie kupiles???

Ja taką kupiłam w sklepie z artykułami medycznymi.

#60 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1157 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 17 mar 2010 - 21:08

Ja taką kupiłam w sklepie z artykułami medycznymi.


Dziekuję,jak będę w Polsce to postaram się taką kupić.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych