Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzonki Zbója Madeja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1563 odpowiedzi w tym temacie

#1541 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 30 mar 2019 - 14:54

Po dymieniu, przed parzeniem :D

 

Załączony plik  DSC_0218_wm.JPG   75,52 KB   11 Ilość pobrań



#1542 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 15 maj 2019 - 16:24

Szyneczkami i boczętami zakończyłem 6-cio dniowe dreptanie przy wyrobach :D

Zapasy są, spać spokojnie można.

 

Załączony plik  DSC_0256_wm.JPG   88,02 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0257_wm.JPG   84,05 KB   8 Ilość pobrań



#1543 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12568 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 maj 2019 - 16:37

Wojtek wiem gdzie mieszkasz :D

#1544 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 15 maj 2019 - 16:56

Wojtek wiem gdzie mieszkasz

Bardzo mnie to cieszy :D



#1545 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 15 maj 2019 - 17:03

Klasa sama w sobie 👍

#1546 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 15 maj 2019 - 17:11

:thumbsup: :D



#1547 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 maj 2019 - 17:28

Gdzie Zbój Madej z tamtych lat

Czarny Madej

Z dziewczętami poszedł w świat

Czas zatarł ślad...

I złotymi świeci nam 

"Boczętami"

Wczesny Madej - kto to był?

Zgadnijmy sami 



#1548 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 15 maj 2019 - 17:35

EAniu, dziękuję baaaardzo, coś pięknego :D  :clap:  :D 



#1549 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 11 sie 2019 - 10:01

https://wedlinydomow...adeja/?p=616460

 

I fotki z dzisiaj :D

 

Załączony plik  DSC_0296_wm.JPG   71,15 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0297_wm.JPG   79,36 KB   5 Ilość pobrań

 

8 mies. Nie wiem czy już się nadają. Może po kawałku na zlot zabiorę :rolleyes:



#1550 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11043 postów

Napisano 11 sie 2019 - 10:24

Nie mam pojęcia co z tego będzie i czo w ogóle coś będzie  

 

To Ci powiem.Będziesz miał wędzone surowe mięso bardzo dobre do jajecznicy.Do jedzenia na surowo nie bardzo chyba ,że bardzo ,bardzo cienko pokroisz.



#1551 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 11 sie 2019 - 10:40

Bo to jest przeznaczone do cienkiego krojenia, chodzi mi o smak i na sól jakie będzie.



#1552 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12568 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 11 sie 2019 - 11:29

Wojtek zabieraj , po wakacjach będę głodny a lodówka pusta została


Pozdrawiam

#1553 muflon129

muflon129

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćPionki

Napisano 11 sie 2019 - 12:28

super :clap: :clap: :clap:



#1554 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 17 sie 2019 - 10:57

Po 10-ciu latach „kariery” zadymiacza  na forum przyszedł czas na pierwszą metkę :cool:

Robiona na podstawie przepisu „Metka Łososiowa” z PW 16, czyli prowizorka.

Miałem dodać przyprawy z przepisu wg Kostka na „Metkę Wiejską”. Odważyłem przyprawy, zmieliłem, wymieszałem, powąchałem i wsio prawie oki oprócz kolendry. Tak jakoś nie bardzo widziałem tą mieszankę z kolendrą w metce, ALE spoko, siostra i szwagier z Wrocka po powąchaniu powiedzieli, że jest oki, mam odważoną porcję na 2.9 kg mięsa, jest w słoiczku i następna metka będzie z tą przyprawą.

Ja zrobiłem tak:

 

Boczek b/k i oskórowany – 2.26 kg

Wołowina gulaszowa chuda – 0.64 kg

 p-sól – 20g/kg

pieprz cz. mielony – 1.5g/kg

gorczyca mielona – 1g/kg

papryka słodka mielona – 1.5g/kg

pieprz cayenne – 0.5g/kg

 

Mięso peklowałem około dwa dni, zmieliłem na Zlemerku nr 8 przez siatkę 2.7mm. Wymieszałem z przyprawami i nadziałem w osłonki karmel fi 40mm.

Na dworze trochę ciepławo i z tego powodu  dymiłem chyba z 7 razy po około godzinie, może krócej. Nie chciałem przekraczać temp. dymienia 35st.C, ale po kilkudziesięciu minutach temp. podskakiwała pod 40st.C i trza było Borniaka wyłączać.

Towar zadymiony raczej dobrze, można było bardziej się postarać, ale jest oki jak na pierwszy raz.

„Kontrolerzy” jakości z Wrocka mówili, że bardzo dobra, mnie brakuje jeszcze dymu.

Ze dwa kawałki do skontrolowania w Napoleonowie i ewentualnie jakieś porady :D

 

Załączony plik  DSC_0298_wm.JPG   55,65 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0299_wm.JPG   54,33 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0300_wm.JPG   63,19 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik Maxell edytował ten post 17 sie 2019 - 12:10


#1555 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27002 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 sie 2019 - 11:00

Ze dwa kawałki do skontrolowania w Napoleonowie

Co najmniej trzy. ;)



#1556 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 17 sie 2019 - 11:32

Co najmniej trzy.

Rozważę propozycję :thumbsup:

 

Proszę poprawić w  przepisie na gorczycy mielona i że papryka słodka też mielona :D


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 17 sie 2019 - 11:36


#1557 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11043 postów

Napisano 17 sie 2019 - 12:24

Bardzo ładna metka. :thumbsup:



#1558 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 sie 2019 - 17:28

przyszedł czas na pierwszą metkę

Wygląda znakomicie i smakowicie  :clap: 



#1559 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 976 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 17 sie 2019 - 17:55

Super, pysznie wygląda.



#1560 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 18 sie 2019 - 16:46

Po 10-ciu latach „kariery” zadymiacza na forum przyszedł czas na pierwszą metkę

 

TY już Wojtku dojrzałeś , ja jeszcze nie :facepalm: .... poczekam do przyszłego roku  :D

Wyrób bardzo ładny  :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych