Jump to content

Wędzonki Zbója Madeja


Zbój Madej

Recommended Posts

  • Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jak długo go parzyłeś ?

Parzę tak jak Dziadek pisał w "Akademii" ale dodaję czas od wyjęcia wędzonek z beczki do czasu przyjazdu do domu 20-30min. Dziadek pisał, że zaleca się gotować 15 min. i parzyć 40 min. w temp 82st.C. Ponieważ po przyjeździe do domu wędzonki są już trochę wychłodzone to ja gotuję 20 min. i parzę 60-70 min. i jest oki :smile:

 

[ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 22:04 ]

I jeszcze jedno, po czasie gotowania temp. w garnku obniżam dolewając zimną wodę :smile:

 

[ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 22:13 ]

Jeszcze jedno dodam, jak mam wędzonki około 1kg sztuka, to parzę 50min, a jak kilkadziesiąt dag więcej to wtedy 60-70min :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
Share on other sites

Z zeszłotygodniowego wędzenia polędwiczka wp zawijana w boczek, przekrój dopiero dziś bo po sparzeniu w całości poszło do zamrażarki. Dobre :thumbsup:

 

http://img62.imageshack.us/img62/8931/obraz178k.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
Share on other sites

smarowałeś żelatyną czy nie.

Nie, żadnych dodatków klejących. Raz kiedyś dodałem żelatyny do jakiegoś wyrobu parzonego i więcej, przynajmniej na razie, nie będę dodawał żelatyny do wyrobów :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Przy okazji wędzenia kiełbaski zmieściło się do beczki troszkę boczku w tym jeden rolowany z polędwiczką wp. Peklowanie wg Szczepana skrócone o dwa dni, wędzenie i parzenie wg Dziadka+10 minut :smile:

 

http://img13.imageshack.us/img13/8978/obraz007zk.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
Share on other sites

Zbój Madej, Piękne!!! Ja jutro wędzę szynki, boczki i balerony. Chciałabym, żeby też były takie ładne bo smaczne ,mam nadzieję będą. Pochwalę się efektem pracy /jak będzie oczywiście czym/ a jak nie to też sie pochwale :smile:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Link to comment
Share on other sites

Zbóju, przepowiednie z zeszłego roku juz się sprawdziły. :grin: Czas juz wymyslić dla Ciebie jakiś tytuł np. "Mistrz szyn" (nie kolejowych) lub "Maszynkista". :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Czas juz wymyslić dla Ciebie jakiś tytuł np. "Mistrz szyn" (nie kolejowych) lub "Maszynkista". :grin:

:smile: :smile: :smile:

 

Przekrój wczorajszego boczku rolowanego z polędwiczką :smile:

 

http://img715.imageshack.us/img715/1149/obraz010am.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
Share on other sites

Maxell napisał/a:

Czas juz wymyslić dla Ciebie jakiś tytuł np. "Mistrz szyn" (nie kolejowych) lub "Maszynkista". :grin:

 

He he Tutaj przydałby się jeszcze tytuł "bocz-nista"

 

Piękne wyroby kolego, pełen podziw z mej strony :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Link to comment
Share on other sites

Przekrój wczorajszego boczku rolowanego z polędwiczką :smile:

gratuluję i zazdroszczę, wygląda na rewelacyjnie sklejony na styku boczku i polędwiczki, stosowałeś coś specjalnego czy to tylko kwestia obróbki mięsa ?

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Link to comment
Share on other sites

He he Tutaj przydałby się jeszcze tytuł "bocz-nista"

:grin: :grin:

Piękne wyroby kolego, pełen podziw z mej strony :)

To zasługa koleżanek i kolegów naszego forum, poczytaj o moich wędzonkach, jak wędziłem zanim tu trafiłem. Także bądź cierpliwy, słuchaj mądrzejszych od nas i ćwicz :smile: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
Share on other sites

Zbóju, jesli napisze do Twojego szefa, że jesteś niezbędny na zlocie (odpowiadasz za wędzarnie przewoźne :grin: ), to jak myslisz - uda się? :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

stosowałeś coś specjalnego czy to tylko kwestia obróbki mięsa ?

Nic specjalnego nie stosowałem, ot peklowanie na mokro, boczek zawinąłem na polędwiczkę, do siatki, ociekanie i wędzenie z osuszaniem, parzenie i jest wyrób :smile:

 

[ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 21:32 ]

Zbóju, jesli napisze do Twojego szefa, że jesteś niezbędny na zlocie (odpowiadasz za wędzarnie przewoźne :grin: ), to jak myslisz - uda się? :grin:

Myślę, że prawdopodobnie chyba raczej na pewno by się udało :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
Share on other sites

To zasługa koleżanek i kolegów naszego forum, poczytaj o moich wędzonkach, jak wędziłem zanim tu trafiłem. Także bądź cierpliwy, słuchaj mądrzejszych od nas i ćwicz :smile: :cool:

Tak tak , wiem . Jestem otwarty na wiedzę i cierpliwy , wiec myślę , że dam rady :P

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Link to comment
Share on other sites

a ja od dwóch tyg mam ślinotok :P jak oglądam te wasze wyroby... ech :D jestem właśnie w trakcie stawiania własnej Wędzarki :grin: i całe praktykowanie przede mną...."praktyka czyni mistrza" ale nie mogę się doczekać pierwszego mięcha z mojej wędzarki ;]
Link to comment
Share on other sites

a ja od dwóch tyg mam ślinotok :P jak oglądam te wasze wyroby... ech :D jestem właśnie w trakcie stawiania własnej Wędzarki :grin: i całe praktykowanie przede mną...."praktyka czyni mistrza" ale nie mogę się doczekać pierwszego mięcha z mojej wędzarki ;]

Spokojnie Dasz radę. Tylko nie przesadzaj z tą niecierpliwością bo to właśnie spokój Ci pomoże.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Wczoraj robiłem pierwsze takie parzenie jak Andrzej k. radził, czyli wędzone, nieparzone, zamrożone. W zamrażarce leżało od 25-go Marca. Kolor niezmieniony, a smak? nie czuję za bardzo różnicy w porównaniu do wędzono-parzonego i zamrożonego, może jakby dłużej pomlaskać :grin: to może by i można się doszukiwać innego smaku, ale dla mnie jest jak najbardziej oki :smile:

http://img686.imageshack.us/img686/5748/obraz017tu.th.jpghttp://img686.imageshack.us/img686/4325/obraz019d.th.jpg

 

Smacznego :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że wędzonka parzona zamrożona, później rozmrożona będzie bardziej wilgotna niźli rozmrożona i dopiero parzona.

 

Kempes . Jednak tylko myślisz , może popróbujesz ???????

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.