pawelgdynia Posted September 23, 2009 Report Share #1 Posted September 23, 2009 Witam.Pierwszy raz zabieram się za pasztet i mam jedno pytanie.Co robicie ze skórkami od drobiu? Dodajecie do pasztetu, czy wyrzucacie?Nie znalazłem w przepisach żeby było gdzieś to wyraźnie napisane.... Z góry dziękuję za podpowiedź.Pozdrawiam Quote http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/ Share on other sites More sharing options...
Aniaandy'ego Posted September 23, 2009 Report Share #2 Posted September 23, 2009 pawelgdynia, nie wiem jak inni, ale ja skórek z drobiu do pasztetu nie dodaję. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81434 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted September 23, 2009 Report Share #3 Posted September 23, 2009 Ja dodaję.Nie odbieram skórek od mięsa tylko razem puszczam w maszynkę.I koniecznie przed gotowaniem mięso obsmaż.Oczywiście,dodaje tylko te skórki które się wymkną z mojego łakomstwa :tongue: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81435 Share on other sites More sharing options...
pawelgdynia Posted September 23, 2009 Author Report Share #4 Posted September 23, 2009 Tak się przyglądam zdjęciu (robię wg przepisu ze strony głównej Pasztet Wnuczka a`la podlaski drobiowy)i wydaje mi się że widzę tam kawałki skórek... Pozdrawiam Quote http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81436 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 23, 2009 Report Share #5 Posted September 23, 2009 Ja nie dodaję skóry drobiowej, jeśli już, to jedynie ugotowaną wieprzową. Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81440 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 23, 2009 Report Share #6 Posted September 23, 2009 Ja nie dodaję skóry drobiowej, Jest jakiś powód by nie dodawać . Bo dla mnie z drobiu to właśnie najlepsze . :smile: Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81450 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 23, 2009 Report Share #7 Posted September 23, 2009 Można by tu wspomnieć o względach dietetycznych.Skóra jest wysoko kaloryczna, ilość kalorii w skóra jest równa ilości kalorii w mięsie.Oznacza to że zjedzenie np. 2 kurczaków bez skóry da nam tyle samo kalorii co zjedzenie 1 kurczaka ze skórą.Hmmm, ale jak tu zjeść np. pieczonego kurczaka bez skóry. :shock: :lol: Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81453 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 23, 2009 Report Share #8 Posted September 23, 2009 Jest jakiś powód by nie dodawać Nie dodaję, bo nie lubię. Przynajmniej na razie Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81466 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 23, 2009 Report Share #9 Posted September 23, 2009 Jest jakiś powód by nie dodawać .Kiedyś czytałam, że w skórze kurczaków hodowlanych skumulowane są różne skażenia a przede wszystkim antybiotyki. Niestety, nie mogę tego zweryfikować. Może wyraziliby opinie Nestor lub (i) kolunia. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81483 Share on other sites More sharing options...
pawelgdynia Posted September 23, 2009 Author Report Share #10 Posted September 23, 2009 W związku z tym że w momencie gdy musiałem podjąć decyzję miałem dwie informacje przeciw dodawaniu i jedną za poszedłem na kompromis i dodałem 1/3 pozostałych skórek.Próbnie jeden słoiczek paprykowo-keczupowy i jeden z wędzoną śliwką. W planie orzechy i oliwki.Dodatkowo jako że lubimy pasztet "gruboziarnisty" spróbowałem trzech różnych sposobów mielenia. Jeden maszynka 2,5 (najgrubsze "ziarno") , drugi jak w przepisie, i trzeci szybkoobrotowy Magic Max (całkowita masakra ). Napiszę jakie efekty.Pozdrawiam Quote http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81492 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted September 23, 2009 Report Share #11 Posted September 23, 2009 Według mojej skromnej wiedzy,to antybiotyki dostają sie do wątroby a skóry winni unikać ludzie z podwyzszonym cholesterolem.Pozdrowiena. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81493 Share on other sites More sharing options...
JacekB Posted September 23, 2009 Report Share #12 Posted September 23, 2009 Cześć,a ja z kolei słyszałem/czytałem, że najwięcej szkodliwych związków/antybiotyków znajduje się w końcówkach skrzydełek. Tylko nie pamiętam czy tam się odkładają czy wstrzykują. Tak czy tak ja te końcówki od zawsze wyrzucam. A pasztet to ja mielę 2 razy przez sitko 2.5mm. Ale o gustach sie oczywiście nie dyskutuje. Niech każdy robi jak smakuje jemu i np... Kobiecie jego życia :-) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-81500 Share on other sites More sharing options...
Johnny41 Posted February 14, 2013 Report Share #13 Posted February 14, 2013 W ubiegłym tygodniu robiłem pasztet z wołowiny 1kg,wieprzowiny 1kg,udźca indyczego 1kg,chudego podgarla 1/2kg.wątróbki drobiowej 1/2kg oraz SKÓREK wieprzowych 0,25 dkg.Właśnie w wieprzowych jest dużo pektyny,która idealnie scaliła w/w mięsa podczas krótkiego pieczenia w piekarniku!Szkoda,że nie w temacie skórek z kurczaka ale uważam te ostatnie bardziej bogate w chorobotwórczy cholesterol tak szkodliwy dla wątroby i układu krążenia! Wszystko z mięs było obsmażone w oliwie przed duszeniem w wywarze z warzyw i zeszkloną wcześniej cebulą na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i gałazką rozmarynu oraz dwoma czerstwymi bułkami typu damskiego a pod koniec dodane 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina.Problemem było ustalenie ilości soli jaką należało dodać pod koniec wyrabiania z żółtkami 6 szt.Na zakończenie maseracji dodałem świeżo zmieloną gałkę muszkatołową i sztywno ubitą pianę wolno mieszając całość aż do całkowitego wzajemnego połączenia. Piekłem w gęsiarce pod przykryciem na ruszcie siatkowym w piekarniku w 180 stopni C około 1h15' stopniowo zmniejszając temperaturę sprawdzając patyczkiem czy masa ma dostatecznie suchą konsystencje przez nie pozostawianie na patyczku wilgotnej treści mięsnej masy! Wyszedł wspaniały do krojenia w plastry pasztet o fantastycznym smaku podobnym do pasztetu z dziczyzny lecz trochę niedosolony ale to z kożyścią dla nerek i zdrowia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-268305 Share on other sites More sharing options...
maria.s Posted February 14, 2013 Report Share #14 Posted February 14, 2013 Witam! Pasztet miał być z wołowiny,al w składzie surowców nie znalazłam pozycji miso wołowe Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-268312 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted February 15, 2013 Report Share #15 Posted February 15, 2013 wołowiny 1kg, Oczywiście lepiej by było jakby napisał : Pasztet z : wołowiny 1kg, wieprzowiny 1kg, ....... ale i Ty nie ustrzegłaś się :rolleyes: błędów - literówek :grin: . Witam! Pasztet miał być z wołowiny,al w składzie surowców nie znalazłam pozycji miso wołowe kropka Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-268326 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 15, 2013 Report Share #16 Posted February 15, 2013 SKÓREK wieprzowych 0,25 dkg.Właśnie w wieprzowych jest dużo pektyny Skórki zawierają kolagen. Pektynę zawierają owoce. dwoma czerstwymi bułkami typu damskiego :shock: Jak wyglądają bułki. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-268484 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 15, 2013 Report Share #17 Posted February 15, 2013 Johnny41 napisał/a: dwoma czerstwymi bułkami typu damskiego :shock: Jak wyglądają bułki.pewnie chodzi o sznytkę Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-268489 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 15, 2013 Report Share #18 Posted February 15, 2013 andrzej k, dietykon, wyraz sznytka odnosił się tutaj do "krajowej" nazwy bułki a nie do określeń regionalnych mających zupełnie inne znaczenie Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/#findComment-268501 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.