Jump to content

Recommended Posts

Witam.

Pierwszy raz zabieram się za pasztet i mam jedno pytanie.

Co robicie ze skórkami od drobiu? Dodajecie do pasztetu, czy wyrzucacie?

Nie znalazłem w przepisach żeby było gdzieś to wyraźnie napisane....

 

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3060-pasztet-dodatek-sk%C3%B3rek/
Share on other sites

Ja dodaję.Nie odbieram skórek od mięsa tylko razem puszczam w maszynkę.

I koniecznie przed gotowaniem mięso obsmaż.

Oczywiście,dodaje tylko te skórki które się wymkną z mojego łakomstwa :tongue: :grin:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Tak się przyglądam zdjęciu

(robię wg przepisu ze strony głównej Pasztet Wnuczka a`la podlaski drobiowy)

i wydaje mi się że widzę tam kawałki skórek...

 

Pozdrawiam

Można by tu wspomnieć o względach dietetycznych.

Skóra jest wysoko kaloryczna, ilość kalorii w skóra jest równa ilości kalorii w mięsie.

Oznacza to że zjedzenie np. 2 kurczaków bez skóry da nam tyle samo kalorii co zjedzenie 1 kurczaka ze skórą.

Hmmm, ale jak tu zjeść np. pieczonego kurczaka bez skóry. :shock: :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Jest jakiś powód by nie dodawać .

Kiedyś czytałam, że w skórze kurczaków hodowlanych skumulowane są różne skażenia a przede wszystkim antybiotyki. Niestety, nie mogę tego zweryfikować. Może wyraziliby opinie Nestor lub (i) kolunia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

W związku z tym że w momencie gdy musiałem podjąć decyzję miałem dwie informacje przeciw dodawaniu i jedną za poszedłem na kompromis i dodałem 1/3 :) pozostałych skórek.

Próbnie jeden słoiczek paprykowo-keczupowy i jeden z wędzoną śliwką. W planie orzechy i oliwki.

Dodatkowo jako że lubimy pasztet "gruboziarnisty" spróbowałem trzech różnych sposobów mielenia. Jeden maszynka 2,5 (najgrubsze "ziarno") , drugi jak w przepisie, i trzeci szybkoobrotowy Magic Max (całkowita masakra :)).

 

Napiszę jakie efekty.

Pozdrawiam

Cześć,

a ja z kolei słyszałem/czytałem, że najwięcej szkodliwych związków/antybiotyków znajduje się w końcówkach skrzydełek. Tylko nie pamiętam czy tam się odkładają czy wstrzykują. Tak czy tak ja te końcówki od zawsze wyrzucam. A pasztet to ja mielę 2 razy przez sitko 2.5mm.

Ale o gustach sie oczywiście nie dyskutuje. Niech każdy robi jak smakuje jemu i np... Kobiecie jego życia :-)

  • 3 years later...

W ubiegłym tygodniu robiłem pasztet z wołowiny 1kg,wieprzowiny 1kg,udźca indyczego 1kg,chudego podgarla 1/2kg.wątróbki drobiowej 1/2kg oraz SKÓREK wieprzowych 0,25 dkg.Właśnie w wieprzowych jest dużo pektyny,która idealnie scaliła w/w mięsa podczas krótkiego pieczenia w piekarniku!

Szkoda,że nie w temacie skórek z kurczaka ale uważam te ostatnie bardziej bogate w chorobotwórczy cholesterol tak szkodliwy dla wątroby i układu krążenia! Wszystko z mięs było obsmażone w oliwie przed duszeniem w wywarze z warzyw i zeszkloną wcześniej cebulą na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i gałazką rozmarynu oraz dwoma czerstwymi bułkami typu damskiego a pod koniec dodane 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina.Problemem było ustalenie ilości soli jaką należało dodać pod koniec wyrabiania z żółtkami 6 szt.Na zakończenie maseracji dodałem świeżo zmieloną gałkę muszkatołową i sztywno ubitą pianę wolno mieszając całość aż do całkowitego wzajemnego połączenia. Piekłem w gęsiarce pod przykryciem na ruszcie siatkowym w piekarniku w 180 stopni C około 1h15' stopniowo zmniejszając temperaturę sprawdzając patyczkiem czy masa ma dostatecznie suchą konsystencje przez nie pozostawianie na patyczku wilgotnej treści mięsnej masy! Wyszedł wspaniały do krojenia w plastry pasztet o fantastycznym smaku podobnym do pasztetu z dziczyzny lecz trochę niedosolony ale to z kożyścią dla nerek i zdrowia.

wołowiny 1kg,

Oczywiście lepiej by było jakby napisał :

Pasztet z : wołowiny 1kg, wieprzowiny 1kg, .......

ale i Ty nie ustrzegłaś się :rolleyes: błędów - literówek :grin: .

 

Witam! Pasztet miał być z wołowiny,al w składzie surowców nie znalazłam pozycji miso wołowe kropka

Pozdrawiam Wirus.

SKÓREK wieprzowych 0,25 dkg.Właśnie w wieprzowych jest dużo pektyny

Skórki zawierają kolagen. Pektynę zawierają owoce.

dwoma czerstwymi bułkami typu damskiego

:shock: Jak wyglądają bułki.

Johnny41 napisał/a:

dwoma czerstwymi bułkami typu damskiego

:shock: Jak wyglądają bułki.

pewnie chodzi o sznytkę :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

andrzej k, dietykon, wyraz sznytka odnosił się tutaj do "krajowej" nazwy bułki

a nie do określeń regionalnych mających zupełnie inne znaczenie :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.