Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa polska wędzona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

#41 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7000 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 19 gru 2010 - 22:29

Dziś na kolację specjalnie dla Dziadka zjadłem kawałek polskiej, z której udało się zdjąć flaczek, może nie idealnie, ale zawsze to coś. Jakby było mało to drugi kawałek mogę sfotografować przy śniadaniu. A jutro wędzę polską na święta, wisi od piątku wieczora i czeka. :cool:

zaraz będzie właściwa fota

Dołączona grafika

#42 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7234 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 gru 2010 - 22:39

Ale ta polska to dostała troszkę temperatury przy wędzeniu i podsuszona jest .... ;) chyba dlatego Ci się udało zdjąć .... małe zdjęcie i n ie widać dokładnie ale tak wygląda .... ;)

Co nie zmienia faktu że i tak jest "przystojnie smakowita" .... ;) :thumbsup:

#43 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7000 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 19 gru 2010 - 22:47

Ale ta polska to dostała troszkę temperatury przy wędzeniu i podsuszona jest


Wędzona zimnym dymem zapewniam i tylko 6 godzin, a recepturę czytał - podsuszana, aż ... :cool: Latem inna bajka - polską jadam z flakiem.

#44 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7234 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 gru 2010 - 22:56

a recepturę czytał


Jasne że czytał i też mi się nie udało jej zrobić tak żeby flak odchodził .... ;) przepraszam raz się udało jak podskoczyła mi temperatura w wędzarni Bóg wie do ilu bo zajęty byłem .... bardzo :cool: przez jakieś 40min..... :cool: wtedy było OK tylko że ona była rogerowa a nie polska ... ;) ta kiełbasa znaczy się .... ;) :grin: t

#45 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 12 maj 2011 - 18:27

Witam.
Dwa razy robiłem kiełbasę myślałem że polską, wyszła trochę inna tzn. kupna jest luźna a moja wyszła bardzo zbita. Peklowałem po zmieleniu na sitku 2/3 na 10 i 1/3 na 4.Ilość soli 20g na 1kg. Wyrabianie ok. 10 minut. Co może być przyczyna że kiełbasa jest zbita.

#46 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7000 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 09 wrz 2011 - 19:57

Dołączona grafika

Trochę chuda, ale LP chciała i ... :cool:

#47 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7000 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 25 lis 2011 - 23:18

ja pisanie z dniem 23 listopada zawieszam
słonecznie pozdrawiam wszystkich
Marek

I kto tu mi o polskiej nagą prawdę teraz napisze?
Marku, kiedy zawieszasz zawieszenie? :cool:


#48 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 sie 2012 - 21:39

W odpowiedzi na Dziadka pytanie czy to jest forum Wędzarniczej Braci czy forum o wszystkim - mam pytanie - czy kiełbasa " Polska wędzona surowa podczas dojrzewania zmienia swoją kwasowość, i na ile ? Moja wykonana wg. "16" z małą modyfikacją (żona nie lubi dużych kawałków tłuszczu), tłuszcz mielony na sicie 8mm idzie w niską kwasowość ( tz. w miare dojrzewania jej kwasowość się zmienia. Po 1,5 tygodnia dojrzewania, kwasowość idzie w kierunku ujemnym. Czy to jest normalne? Zjadacze tej kiełbasy bardzo ją chwalą, twierdząc że jest lepsza niż ta ze sklepu. Ja niestety nie potrafię tego ocenić - nie lubię surowego mięsa. Dołączona grafika

#49 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7000 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 04 sie 2012 - 21:49

. Ja niestety nie potrafię tego ocenić - nie lubię surowego mięsa.


Jak na polską z 16-ki to chuda ta polska, a wraz z czasem ph idzie w dół, dlatego soli w polskiej nieco więcej, i cukru trochę. :cool:

#50 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 sie 2012 - 22:07

Witam Pisu, peklosoli dałem raptem 21g/kg i to po kilku tygodniach uważam że jest wystarczająco słona, a cukier dodałem wg. receptury.
Pytanie : jak zmierzyć kwasowość w warunkach domowych???

#51 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 sie 2012 - 12:04

Rozmawiałem wczoraj z kol Nestorem i on mi podpowiedział abym spróbował badać kwasowość papierkiem lakmusowym (że ja na to nie wpadłem), tylko skąd ja wezmę papier lakmusowy?

#52 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 sie 2012 - 12:56

skąd ja wezmę papier lakmusowy

Moje pomysły wg Googla: :grin:
CEZAS ul. Tęczowa
CEZAL ul. Widna
ARCHEM (niestety przeniesiony z Wyb. Wyspiańskiego do Św. Katarzyny)
Podobno w aptekach, w sklepach akwarystycznych mają.

#53 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 sie 2012 - 16:52

Dzięki kol. mikami, jutro będę pytał w aptece (muszę wykupić leki)

#54 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4165 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 08 sie 2012 - 01:33

skąd ja wezmę papier lakmusowy?

PePe w aptece !!!

#55 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 08 sie 2012 - 07:11

pis67, Proponuję dodawać zamiast cukru zwykłego - glukozę, to też cukier, ale nie zakwasza wyrobów. Można dostać bez problemu. Wyroby są dużo lepsze.

#56 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 sie 2012 - 15:11

dodawać zamiast cukru zwykłego - glukozę, to też cukier, ale nie zakwasza wyrobów.

Jak to rozumieć?

#57 smola

smola

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów

Napisano 09 sie 2012 - 15:22

Rozumiem to tak, zamiast kryształu dodać glukozę w proszku zakupioną np w aptece. Glukoza jest cukrem prostym (monosacharyd) .

#58 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 09 sie 2012 - 15:50

Wyroby są dużo lepsze.


A od czego lepsze? :shock: .Przecież to kwestia gustu. :cool:

#59 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 16 kwi 2017 - 18:14

Podbijam, Będę robił "polską"  za kilka dni i jak to jest z tym cukrem ?  Cukier czy glukoza? A jeżeli glukoza, to wagowo dawać tak jak cukier w przepisie? Zrobię chyba prawie  w/g 16-ki tylko : peklosól  dam 24g/kg(łącznie)  i  zwiększę ilość przypraw. ;) (jeszcze nie wiem o ile, ale lubię "wyraziste wyroby"  :D  ;) . - Rodzinka pokosztowała moich wyrobów dzisiaj i padło pytanie : "A polską umiesz zrobić taką dobrą ? "   No oczywiście - odpowiedziałem  :)  :laugh:  ;)  Więc będę kombinował  :hmm: 



#60 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 16 kwi 2017 - 18:32

Ja dodałem cukru

Załączony plik  DSC00859.JPG   77,99 KB   21 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC00860.JPG   78,1 KB   19 Ilość pobrań

 

przepis myli,

 

Powodzenia i pozdrowienia






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych