Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nadziewarka dla Zbója Madeja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7551 postów

Napisano 23 paź 2009 - 15:39

Witajcie bracia i siostry w wędzarstwie :smile:

Mam w planach zakup nadziewarki,znalazłem w sieci takie coś http://allegro.pl/it..._termometr.html czy może ktoś taką nadziewarkę posiada?? jeżeli tak to proszę napisać kilka słów jak się sprawuje,czy jesteś z niej zadowolony/a? Za każą pomoc z góry dzięki :smile: :smile:

#2 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 23 paź 2009 - 15:44

Parę osób ma :wink: i pisali że jest całkiem niezła jak za tę cenę...
należy zwrócić jednak uwagę na materiał cylindra - i ile ta z linku jest wykonana z nierdzewki to bywają też aluminiowe :???:

#3 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7551 postów

Napisano 23 paź 2009 - 19:10

ta z linku jest wykonana z nierdzewki to bywają też aluminiowe


Poszperałem jeszcze w sieci no i bywają z aluminium. Znaczy się z aluminium nie brać?? :smile:

#4 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4290 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 23 paź 2009 - 19:18

Znaczy się z aluminium nie brać??

Tak!

#5 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 23 paź 2009 - 19:34

Witam!
Drogi kolego Bagno , może rozwiniesz bardziej swoją wypowiedź , a mianowicie dlaczego nie z aluminium?
Pozdrawiam. :wink:

#6 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 23 paź 2009 - 19:39

Z prostego powodu aluminium z peklosolą wchodzi w reakcję. Resztę niech wyjaśnią chemicy. Pozdrawiam

#7 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 23 paź 2009 - 19:52

względy odporności chemicznej to raz, a dwa to odporność mechaniczna

#8 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 23 paź 2009 - 20:03

Cześć Zbóju!

Ja, mam taką nadziewarkę (ze stali nierdzewnej). Muszę Ci napisać, że jestem z niej zadowolony. Robiłem nią już około dziesięciu razy różne kiełbasy i jak do tej pory nie zawiodła mnie. Trzeba z nią dość delikatnie postępować, nic na siłę. Pewną niedogodnością jest nieszczelnośc tłoka ale kawałek surowej skóry załatwia sprawę.
Martwi mnie jedynie ta cena z Allegro. Swoją kupiłem w hurtowni w Katowicach za 120 zł (dzięki Andy!) Na potrzeby domowe zupełni wystarczy. Na jeden raz da się upakować około 3,5 kg wsadu. Uważam, że jak za te pieniądze, to jest to dobry sprzęt.

#9 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 23 paź 2009 - 20:27

Też mam taką nadziewarkę. Można powiedzieć, że jestem z niej zadowolony. Problem jest tylko przy nadziewaniu pasztetowej, parówek, trzeba uszczelniać tłok.
Moja jest z częściowo z aluminium (cylinder) i narazie nic niepokojącego się nie dzieje. Kłopotliwe może być tylko dorobienie lejka.

Na jeden raz da się upakować około 3,5 kg wsadu.

Prędzej 2,5-3kg. Chyba, że mam mniejszą.
Pzdr.

#10 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 23 paź 2009 - 20:31

Prędzej 2,5-3kg. Chyba, że mam mniejszą.


Na opakowaniu mojej jest napisane, że powinno wejść 4 kg :devil:

#11 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7551 postów

Napisano 23 paź 2009 - 20:54

Cześć Zbóju!


Cześć radzio rówieśniku!! dzięki za poradę :smile:

Pozostałym braciom w wędzarstwie też dzięki :smile:

Jeszcze nie koniec mej ciekawości. Jaka jest różnica między nadziewarką pionową a poziomą oprócz tego,że jedna leży,a druga stoi? Czy jest jakaś różnica w nadziewaniu,czy chodzi o szybkość nadziewania dokładność czy są inne jakieś różnice, a może nie ma żadnych różnic tylko chodzi o wygodę nadziewania?? :rolleyes:

#12 radzio

radzio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 990 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 23 paź 2009 - 21:17

Jaka jest różnica między nadziewarką pionową a poziomą


Nadziewarka pionowa zajmuje mniej miejsca. Jest według mnie, wygodniejsza w użyciu. Jest taka bardziej ergonomiczna. Jak tak sobie pomyślę, to wydaje mi się, że te poziome powstały tylko dlatego, że łatwiej jest do nich dorobić jakiś napęd elektryczny, ale to tylko moje przemyślenia.

#13 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 23 paź 2009 - 21:25

Z prostego powodu aluminium z peklosolą wchodzi w reakcję. Resztę niech wyjaśnią chemicy. Pozdrawiam


No tak Drogi Dziadku, a jeszcze nie tak dawno aluminium w zakładzie to jakieś 50-70 % wyposażenia :shock:

Ale co tam takie aluminium, do stosowanych w chwili obecnej środków funkcjonalnych i wspomagających chłonność różnego pochodzenia świństwa podawanych na własne życzenie (doraźnie do spożycia przez konsumenta)
:grin: :grin: :grin:
Pozdro...)

#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 23 paź 2009 - 21:53

spec202 zapytaj sprzedającego czy ma Atest PZH na tą nadziewarkę.
Po odpowiedzi odpowiesz sobie sam.

#15 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 23 paź 2009 - 22:38

Cześć Miro
A ja jestem ciekaw ile wędlin produkowanych pod ścisłą kontrolą w ZM. z wprowadzonym systemem HACCAP otrzymało by "atest" zdrowej żywności :question: :question: :question:

My , którzy jesteśmy na stronce i wyrabiający sobie sami wędlinki bardzo często , a w szczególności Ci mniej doświadczeni (brak podstawowych wiadomości) zagrażają bardziej swemu zdrowiu niż są w stanie to sobie wyobrazić :!: :!: :!: :!: :!: :rolleyes:
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Pozdro)

#16 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 24 paź 2009 - 08:02

spec202 możesz sobie zaszkodzić jeżeli do wędzenia używasz plastiku. :grin:

#17 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4290 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 24 paź 2009 - 14:16

My , którzy jesteśmy na stronce i wyrabiający sobie sami wędlinki bardzo często , a w szczególności Ci mniej doświadczeni (brak podstawowych wiadomości) zagrażają bardziej swemu zdrowiu niż są w stanie to sobie wyobrazić :!: :!: :!: :!: :!: :rolleyes:

Czy możesz rozwinąć temat "zagrożeń"?

#18 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 24 paź 2009 - 15:42

Bagno napisał:

Czy możesz rozwinąć temat "zagrożeń"?


Myślę ,że jest na stronce kilka, kilkanaście osób , z dużo większą wiedzą na ten temat niż ja ,które mogły by to opisać i przedstawić , oczywiście z Tobą na czele Andrzeju :!:
Pozdrawiam. :wink:

#19 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1128 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 24 paź 2009 - 15:56

spec202, to Ty poruszyłeś temat ,dlaczego ktoś ma za Ciebie odpowiedzieć? Ja również chciałabym wiedzieć co masz na myśli mówiąc o zagrożeniach.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 24 paź 2009 - 16:25

Witajcie bracia i siostry w wędzarstwie :smile:

Mam w planach zakup nadziewarki,znalazłem w sieci takie coś http://allegro.pl/it..._termometr.html czy może ktoś taką nadziewarkę posiada?? jeżeli tak to proszę napisać kilka słów jak się sprawuje,czy jesteś z niej zadowolony/a? Za każą pomoc z góry dzięki :smile: :smile:

.

Mam takową.Mercedes to to nie jest.Cylinder jest z nierdzewki ale reszta to aluminium i stal niklowana i to dość słabo/listwa zębata trochę podrdzewuje/.Jak ją kupiłem to musiałem ją trochę przerobić bo przy nabijaniu wypadała korba razem z tulejką/brak blokady tulejki/.Jeśli jej nie przerobisz to będzie kiepsko.Do kiełbasy może być ,ale do grubo lub średnio rozdrobnionych.Nabijałem nią ostatnio serdelki i było całkiem nieźle.Trochę przepuszcza,ale niewiele .Pasztetową to trzeba będzie uszczelnić tłok skórą.Idzie dużo szybciej i wygodniej niż maszynką.Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych