Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nadziewarka dla Zbója Madeja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11826 postów

Napisano 24 paź 2009 - 19:34

I jeszcze jedno w ramach uzupełnienia.Cylinder jest uszczelniony specyficzną w budowie uszczelką z silikonu i jak ona się zepsuje to obawiam się ,że drugiej się nie dostanie.

#22 Pepol

Pepol

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćŁazy

Napisano 03 lis 2009 - 17:55

Cześć Miro
A ja jestem ciekaw ile wędlin produkowanych pod ścisłą kontrolą w ZM. z wprowadzonym systemem HACCAP otrzymało by "atest" zdrowej żywności :question: :question: :question:

My , którzy jesteśmy na stronce i wyrabiający sobie sami wędlinki bardzo często , a w szczególności Ci mniej doświadczeni (brak podstawowych wiadomości) zagrażają bardziej swemu zdrowiu niż są w stanie to sobie wyobrazić :!: :!: :!: :!: :!: :rolleyes:
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Pozdro)


Witam,

również prosiłbym o rozwinięcie tego stwierdzenia.
I dlaczego wysuwając jakąś tezę wskazujesz innych do jej potwierdzenia?


P.

#23 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7554 postów

Napisano 02 gru 2009 - 20:20

Czy ktoś z Was użytkuje i może mi coś napisać na temat tych nadziewarek,jak sprawują się w praktyce,wytrzymałość,solidność wykonania itd. http://a-bis.pl/NADZ..._5_KG-1067.html i tej http://www.swiatwoko...od=1352&cat=139 :question: :smile:

#24 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7554 postów

Napisano 02 gru 2009 - 21:42

A może ktoś zna adresy sklepów lub hurtowni z art. masarskimi na terenie Jeleniej Góry i Wrocławia?? Szukałem tu https://wedlinydomow...topic.php?t=868 są jakieś dwa sklepy,ale nie ma z nadziewarkami :smile:

#25 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7554 postów

Napisano 06 gru 2009 - 15:38

Niektórzy producenci nadziewarek podają ich pojemność w litrach,a nie w kg. Np. ile kg. mięsa wejdzie do nadziewarki 5-cio litrowej i czy to na jakim sitku jest mielone mięso ma wpływ na to ile mięsa wejdzie do nadziewarki? Czy jest jakiś przelicznik? :smile:

#26 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4295 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 06 gru 2009 - 15:45

Niektórzy producenci nadziewarek podają ich pojemność w litrach,a nie w kg. Np. ile kg. mięsa wejdzie do nadziewarki 5-cio litrowej i czy to na jakim sitku jest mielone mięso ma wpływ na to ile mięsa wejdzie do nadziewarki? Czy jest jakiś przelicznik? :smile:

Ponieważ, przyjęto uważać, że 1 kg mięsa równy jest 1 litrowi objętości wody, to litr pojemności odpowiada, kg mięsa.
Znacznie mniej wagowo zmieści się do nadziewarki, gdy napełnimy farszem drobno rozdrobnionym np. parówki, z powodu zbyt intensywnego napowietrzenia.

#27 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 gru 2009 - 16:15

Mogę dodać tylko tyle że wszystko zależy od zawartości tłuszczu w mięsie a więc również w farszu kiełbasianym. Sprawdzić łatwo, wystarczy do naczynia włożyć mięso chude wp kl I i zważyć a następnie mięso tłuste wp kl II. do tej samej wysokości w naczyniu i również zważyć .Pozdrawiam

#28 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7554 postów

Napisano 06 gru 2009 - 20:05

Ponieważ, przyjęto uważać, że 1 kg mięsa równy jest 1 litrowi objętości wody

Mogę dodać tylko tyle że wszystko zależy od zawartości tłuszczu w mięsie a więc również w farszu kiełbasianym.

Dzięki bardzo :smile:

#29 grzes855

grzes855

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćZabrze G/Śląsk

Napisano 16 gru 2009 - 20:06

http://www.allegro.p...szynka_3kg.html

Wczoraj testowałem taką nadziewarkę powiem że jestem mile zaskoczony Robiłem wczoraj 5 kg frankfuterek i własnieprzy nich test nadziewarki wypadł bardzo pomyślnie.
- mocowanie nadziewarki bardzo stabilne a co za tym idzie ładowanie wsadu około 3kg bezproblemowo( nazywam to metodą na kule farsz ubity doskonale bez powietrza)
- lejki to moim zdaniem największa wada tej maszyny, dosyc delikatne za krótkie i beznadziejne mocowanie bagnetowe.
- tłok wykazuje tendencje do przpuszczania farszu ale nie są to duże ilości.
- mechanizmy dosyć delikatnie wykonane ale przy rozsądnym użytkowaniu moż posłużyc długo, cylinder z nierdzewki, reszta aluminium i stal niklowana.
Wnioski po pracy:
Szybkie nadziewanie, łatwe mycie, umiarkowana cena mogę polecic dla początkujących nienajgorszy sprzęt.

Test 2
W tym roku robie dużo kiełbas grubych zawsze miałem problem z nadziewaniem osłonek więc wpadłem na pomysł ze nadawała by się do tego nadziewarka kolankowa i taką odkupiłem za 40 pln Porkert i moge powiedziec że był to strzał w 10 zrobiłem do tej pory 15kg kiełbas grubych i nadziewarka spisuje się rewelacyjnie osłonki są nadziane idealnie farsz zawierał nawet kawałki 4x5cm ale wydaje mi sie że mozna sprobować jeszcze większe, osłonki nadziewam bez lejków zakładajac je na korpus nadziewarki. Dzisiaj 10 kg Żywieckiej nadzianie i wiązanie w niecałą godzinę.

#30 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 16 gru 2009 - 20:34

Witam ,

podobną nadziewarkę można kupić w Katowicach , przy ul. Pukowca 15 za 120,00zł brutto.
Piszę podobną , bo różni się tym , iż ma tłok wykonany ze stali nierdzewnej.
W tym przypadku jest to dodatkowa zaleta.

#31 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13155 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 16 gru 2009 - 20:45

iż ma tłok wykonany ze stali nierdzewnej.



I jeszcze jak by miał oring to luksus :!:

Pozdrawiam

#32 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 16 gru 2009 - 20:57

Jako potencjalna "konkurencja" nie powinien zabierać głosu.
Moja wypowiedź uznana zostanie za stronniczą, ale napiszę.
Kiedyś swego czasu miałem Chiński sprzęt na sklepie, ale z jednego prostego powodu musiałem z niego zrezygnować: brak atestu PZH.
Co prawda na opakowaniu było napisane podobnie jak tu: posiada atest PZH.
Ale to był tylko napis.Atestu nie było.

Czy ktoś z Was kto kupił tą nadziewarkę widział ten atest ?

Może to mało ważne ale jak za 159 czy 120 zł wyprodukować sprzęt z porządnego materiału,
przetransportować go do Europy i jeszcze z zyskiem sprzedać ?
Skoro Chińskie zabawki dla dzieci świecą to czy to cudo jest bezpieczne ? zwłaszcza że ma bezpośredni kontakt z żywnością ?

#33 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7554 postów

Napisano 16 gru 2009 - 21:15

Co prawda na opakowaniu było napisane podobnie jak tu: posiada atest PZH.
Ale to był tylko napis.Atestu nie było.

Może to mało ważne ale jak za 159 czy 120 zł wyprodukować sprzęt z porządnego materiału,
przetransportować go do Europy i jeszcze z zyskiem sprzedać ?
Skoro Chińskie zabawki dla dzieci świecą to czy to cudo jest bezpieczne ? zwłaszcza że ma bezpośredni kontakt z żywnością ?
_________________

Jakiś czas wstecz zastanawiałem się czy jej nie kupić,bo tania,ale po tym co piszesz to jednak nadal będę nadziewał jelita maszynką nr 5,też daje rade :grin: ,a na lepszy sprzęt muszę jeszcze "chwilkę" poczekać, i się doczekam :smile:

PS. Jeszcze kiełbasa zacznie mi świecić :rolleyes:

#34 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1225 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 16 gru 2009 - 21:21

Hallo!!

Zbuj Madej

A ta moja do sprzedania!!! Dołączona grafika

#35 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 16 gru 2009 - 21:23

Właśnie e-mailuję z tą Panią.
Jak na razie lipa.
Niby ma, ale nie może przesłać bo nie ma scanu.
Poprosiłem o faks, czekam na odpowiedź.
Poczekam mam czas.

#36 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7554 postów

Napisano 16 gru 2009 - 21:42

A ta moja do sprzedania!!!

Jaka pojemność i rozmiar lejków :question: Pytam z ciekawości :smile:

#37 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 16 gru 2009 - 21:44

Faksu też nie mają :devil:
Bez komentarza. :grin:

#38 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7554 postów

Napisano 16 gru 2009 - 21:45

Faksu też nie mają :devil:
Bez komentarza. :grin:

Znaczy się lipa :grin:

#39 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1225 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 16 gru 2009 - 21:51

Hallo!!!

4 litry, Lejki chyba? 16,18 i 22 mm

#40 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7554 postów

Napisano 16 gru 2009 - 22:00

4 litry, Lejki chyba? 16,18 i 22 mm

Dzięki bardzo :smile:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych