amberaz Posted October 27, 2009 Report Share #1 Posted October 27, 2009 Witam!Jestem zdecydowanie początkującym zadymiarzem, choć kiedyś w moim rodzinnym domu wędziło się dość dużo. Potem jakoś "tradycja zanikła". Teraz po trosze zostałem przymuszony do podjęcia tematu, choć nie powiem - z przyjemnością. Dostałem od kolegi kilka owiec wrzosówek i właśnie niedługo przyjdzie czas żeby część z nich spożytkować. Trudno jest znaleźć jakieś przepisy na wędliny z tego mięsa, a jest pyszne. Wiem bo jadłem. Może ktoś z was "starych wyjadaczy" podpowie coś początkującemu koledze. Będę wdzięcznyPozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/ Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 27, 2009 Report Share #2 Posted October 27, 2009 Może spróbuj np z tego przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=49 Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85659 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 27, 2009 Report Share #3 Posted October 27, 2009 Jestem zdecydowanie początkującym zadymiarzem, Witamy serdecznie kolegę w naszym gronie . Widzę że od razu chcesz wypłynąć na wielką wodę przerabiając kila owiec :smile: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85662 Share on other sites More sharing options...
amberaz Posted October 27, 2009 Author Report Share #4 Posted October 27, 2009 Spróbuję napewno. :tongue: . Widzę, że wogóle jagnięcina, czy baranina nie cieszy się u nas szczególnym wzięciem, choć jak powiedziałem mięso wrzosówki jest specyficzne, w zasadzie niewiele się różni od dziczyzny. Dzięki, jakoś nie trafiłem na ten przepis w moich poszukiwaniach. [ Dodano: Wto Paź 27, 2009 22:35 ] Z tymi szerokimi wodami to może lekka przesada, ale chyba nie będę miał wyboru, wiec.... czemu nie :wink: [ Dodano: Wto Paź 27, 2009 22:41 ] A tak naprawdę, to żeby podnieść skalę trudności, to kolega mysliwy obiecał jeszcze jakiegoś dorodnego odyńca :devil: , i w tym momencie panika zaczyna mnie pożerać :shock: ,boję się że coś sknocę i zamiast pyszności z wędzarni, będę musiał obejść się smakiem :lol: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85663 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 27, 2009 Report Share #5 Posted October 27, 2009 Aha, w tym przepisie do którego link Ci zapodałam jest wymieniona sól i saletra .Obecnie stosujemy do peklowania suchego ( do mokrego również) peklosól w dawce ....ja stosuję 17-18 g/kg mięsa. Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85664 Share on other sites More sharing options...
amberaz Posted October 27, 2009 Author Report Share #6 Posted October 27, 2009 Dzięki. Jestem wdzięczny za wszystkie uwagi, bo jak napisałem ledwie raczkuję i każda podpowiedź jest dla mnie bardzo cenna. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85665 Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted October 28, 2009 Report Share #7 Posted October 28, 2009 amberaz spróbuj zrobić szynkę z baraniny jest bardzo dobra. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85689 Share on other sites More sharing options...
Papla Posted October 28, 2009 Report Share #8 Posted October 28, 2009 Witam!Trudno jest znaleźć jakieś przepisy na wędliny z tego mięsa, a jest pyszne. Witam http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=703 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=637 A tu rozbiór półtuszy http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=855&page=7 Quote Pozdrawiam Paweł Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85690 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 28, 2009 Report Share #9 Posted October 28, 2009 amberaz, poproś kolegę, by odyniec był tego roczny. Gorzej jak będzie ważył po ustrzeleniu ponad 100 kg. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85743 Share on other sites More sharing options...
amberaz Posted October 28, 2009 Author Report Share #10 Posted October 28, 2009 Dzięki za podpowiedzi. Z rozbiorem tuszy jakoś sobie poradzę. Odyniec ma być tegoroczny :lol: , jakieś 70-80 kg. A szynka rzeczywiście jest bardzo dobra, jak mówiłem miałem juz okazje jej spróbować. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85749 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 28, 2009 Report Share #11 Posted October 28, 2009 Odyniec ma być tegoroczny :lol: , jakieś 70-80 kgJak tegoroczny to warchlak ( może mieć z reguły nie więcej niż 30 kg) a nie odyniec, ten z zeszłego roku to przelatek ,dwuletni to wycinek a starszy samiec to dopiero odyniec. 70-80 kg to raczej odyniec czyli co najmniej trzyletni :grin: Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85757 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted October 28, 2009 Report Share #12 Posted October 28, 2009 Jak tegoroczny to warchlak ( może mieć z reguły nie więcej niż 30 kg) a nie odyniec, ten z zeszłego roku to przelatek ,dwuletni to wycinek a starszy samiec to dopiero odyniec. 70-80 kg to raczej odyniec czyli co najmniej trzyletni Proszę jaka znajomość tematu . Papla Olga musi być na turnusie z"dziczyzną" :wink: w SMD Darz bór !!! Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-85763 Share on other sites More sharing options...
Astemio Posted December 5, 2010 Report Share #13 Posted December 5, 2010 Witam!Odświeżę przykurzony nieco temat (zresztą "zboczony" z tytułu :grin: ), ponieważ - pomny dobrego i ciekawego smaku pieczonej baraniny, którą kiedyś regularnie stawiał na stół świąteczny mój Staruszek, i którą z przyjemnością zjadaliśmy - kupiłem kilogram udźca z młodego barana, wytrybowałem i zapeklowałem, i jeszcze nie wiem, czy go uwędzę, czy upiekę. Korci mnie, żeby spróbować czegoś podobnego do tego: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/baranina/hangikj%F6t-%11-w%EAdzona-baranina..html czyli np. http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=703Pewnym problemem może być ten młody baran, bo to już nie jagnię - teraz co najmniej trudno o jagnięcinę.O baraninie mało jest na Forum informacji, czy ktoś z Was bawił się w coś w rodzaju wspomnianego islandzkiego hangikjöt?Jeśli nie warto, to upiekę mięso w prodiżu albo piekarniku - będzie czerwonawe pieczyste.Ale mnie jednak korci uwędzić... wszystko bym tylko wędził, albo długo wędził :grin: . Quote Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-135422 Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted December 5, 2010 Report Share #14 Posted December 5, 2010 Możesz uwędzić i podpiec w wędzarni, kiedyś robiłem szyneczki z baraniny wychodzą bardzo dobre. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3148-w%C4%99dliny-z-baraniny/#findComment-135425 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.