Skocz do zawartości

czy taka pekla będzie dobra


mateusz_kania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich! Mam do Was takie zapytanie co sądzicie o takiej pekli,

na 10 kg mięsa:

10 l wody, 2 dag saletry, 80 dag soli, 10 dag cukru.

Chciałbym poznać opinie czy taka kombinacja jest dobra.

Z góry dziękuję za udzielone informacje.

 

Pozdrawiam

kania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kombinacja jest dobra, tylko:

1. Zamiast soli i saletry użyj peklosoli w ilości 0,85 kg na 10 l wody.

2. Na 10 kg miesa bierz ok 4-4,5 l zalewy peklującej.

3. Peklowanie powinno trwać od 12 do 14 dni (może byc bez nastrzyku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kombinacja jest dobra, tylko:

1. Zamiast soli i saletry użyj peklosoli w ilości 0,85 kg na 10 l wody.

2. Na 10 kg miesa bierz ok 4-4,5 l zalewy peklującej.

3. Peklowanie powinno trwać od 12 do 14 dni (może byc bez nastrzyku.

A dlaczego wody ma być o połowe mniej od podanej przezemnie? jaki to ma wpływ na mięso?

Już kilka razy robiłem mięso tą zalewą (taką stosuje mój wujek, który też wędzi taka rodzinna tradycja :wink: ). Właśnie byłem ciekaw co o niej sądzicie.

 

Maxell dzięki za odpowiedź:)

kania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

juz wiem co Maxell ci odpowie.

przeczytaj sobie tabele mistrza Dziadka

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

chodzi o to ze bedziesz mial za duzo wody do twojej ilosci mięsa. a jesli chodzi o to jaki to bedzie mialo wplyw mięso to az taki dobry nie jestem ;-) ja mam tylko 4 wędzenia za sobą.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bruce brawo. :grin:

Po prostu, takie są zasady peklowania mokrego (zalewowego) nad którymi pracowały całe rzesze naukowców, przez wiele dziesięcioleci.

Wychodząc jednak z założenia, że de gustibus non disputandis, każdy robi wg swego uznania i smaku. Jedni wolą mniej inni bardziej słone. Po prostu rzecz gustu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziekuje panie Maxell :-) ale te wszystkie rzeczy o ktorych wiem teraz o wedzeniu(a dodam ze jeszce nic nie wiem) to tylko i wylacznie zasluga was wszystkich i tego calego forum.

chwała chwała WAM o wielcy wędzarze :)

 

 

a teraz do Mr mateusz_kania jesli wolisz niej slone to z tej tabeli peklowania mokrego Dziadka odejmij 10% soli(peklosoli) i bedzie super. ja wlasnie w zeszłą sobotę tak zrobiłem i wyszło prze--py--szne, ale o de gustibus non disputandis ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bruce brawo. :grin:

Po prostu, takie są zasady peklowania mokrego (zalewowego) nad którymi pracowały całe rzesze naukowców, przez wiele dziesięcioleci.

Wychodząc jednak z założenia, że de gustibus non disputandis, każdy robi wg swego uznania i smaku. Jedni wolą mniej inni bardziej słone. Po prostu rzecz gustu.

No właśnie, rzecz gustu. Na szczęście wędzenie nie jest oparte na ścisłym trzymianiu się danych z tabelek, tak wiec narazie będe robił taką miksturę a z biegiem czasu może skuszę się na jakąś inną pekle.

 

[ Dodano: Pią Paź 30, 2009 09:53 ]

dziekuje panie Maxell :-) ale te wszystkie rzeczy o ktorych wiem teraz o wedzeniu(a dodam ze jeszce nic nie wiem) to tylko i wylacznie zasluga was wszystkich i tego calego forum.

chwała chwała WAM o wielcy wędzarze :)

 

 

a teraz do Mr mateusz_kania jesli wolisz niej slone to z tej tabeli peklowania mokrego Dziadka odejmij 10% soli(peklosoli) i bedzie super. ja wlasnie w zeszłą sobotę tak zrobiłem i wyszło prze--py--szne, ale o de gustibus non disputandis ;-)

Ja będe peklował w poniedziałek:) z nastrzykiem żeby na sobotę było co dać do wędzenia:)
kania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich! Mam do Was takie zapytanie co sądzicie o takiej pekli,

na 10 kg mięsa:

10 l wody, 2 dag saletry, 80 dag soli, 10 dag cukru.

Chciałbym poznać opinie czy taka kombinacja jest dobra.

witam ziomala

ta kombinacja jest bardzo dobra i wędliny wychodzą wspaniałe,za wyjątkiem mięśni

o bardzo drobnej delikatnej tkance,które wyjdą za słone.

na Żywiecczyźnie zaręczam Cię nikt nie pekluje wg metody (Dziadka) :wink:

ja osobiście niestosuję tej metody wogóle,zresztą spróbuj pobaw się

w te obliczenia,odmierzania,zalewania 1kg mięsa 400ml solanką a przekonasz się sam.

możesz dodawać saletre,lub zamiast jej użyć peklosoli jak wcześniej pisali koledzy.

 

Po prostu, takie są zasady peklowania mokrego (zalewowego) nad którymi pracowały całe rzesze naukowców, przez wiele dziesięcioleci

tak tak rzesze naukowców pracowały przez wiele dziesięcioleci ,bo musiały się

wykazać że zajmują się czymś ważnym w swojej pracy!,wybacz Maxell ja

doceniam stare metody jak i zarazem niektóre nowe technologie,a czasem

nawet te banalnie proste o których się nie pisze.przepraszam za bezpośredniość,

ale taki już jestem.

3-majcie się

Marek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja osobiście niestosuję tej metody wogóle,zresztą spróbuj pobaw się

w te obliczenia,odmierzania,zalewania 1kg mięsa 400ml solanką a przekonasz się sam.

na 10 kg mięsa:

10 l wody, 2 dag saletry, 80 dag soli, 10 dag cukru.

A tego to nie trzeba odmierzać :question:

 

Metody peklowanie są rożne i myślę, że należny zachęcać "nowych" do spróbowania wielu. Tylko wtedy można wyrobić sobie WŁASNE zdanie. Krytykowanie innych sposobów tym bardziej jeśli się ich nie stosuje, nie jest w moim przekonaniu do końca uczciwe.

Pisze to, ponieważ w/g tabeli Dziadka zapeklowałem już kilkaset kg mięsa z doskonałym skutkiem.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 lat później...

 

Bruce brawo. :grin:

Po prostu, takie są zasady peklowania mokrego (zalewowego) nad którymi pracowały całe rzesze naukowców, przez wiele dziesięcioleci.

Wychodząc jednak z założenia, że de gustibus non disputandis, każdy robi wg swego uznania i smaku. Jedni wolą mniej inni bardziej słone. Po prostu rzecz gustu.

No właśnie, rzecz gustu. Na szczęście wędzenie nie jest oparte na ścisłym trzymianiu się danych z tabelek, tak wiec narazie będe robił taką miksturę a z biegiem czasu może skuszę się na jakąś inną pekle.

 

[ Dodano: Pią Paź 30, 2009 09:53 ]

dziekuje panie Maxell :-) ale te wszystkie rzeczy o ktorych wiem teraz o wedzeniu(a dodam ze jeszce nic nie wiem) to tylko i wylacznie zasluga was wszystkich i tego calego forum.

chwała chwała WAM o wielcy wędzarze :)

 

 

a teraz do Mr mateusz_kania jesli wolisz niej slone to z tej tabeli peklowania mokrego Dziadka odejmij 10% soli(peklosoli) i bedzie super. ja wlasnie w zeszłą sobotę tak zrobiłem i wyszło prze--py--szne, ale o de gustibus non disputandis ;-)

Ja będe peklował w poniedziałek:) z nastrzykiem żeby na sobotę było co dać do wędzenia:)

 

chłopaki chłopaki... pekla peklą - mięso mięsem, ale jak już ktoś się pokusił o używanie języka łacińskiego, to róbmy to poprawnie. Otóż to powiedzenie brzmi: de gustibus non disputandum est. Proszę nie traktujcie tego jako wyjątkowe czepialstwo. Uważam po prostu, że jeśli już chcemy napisać coś mądrego, to warto by napisać to poprawnie.

Pozdrawiam Was i niech pekla będzie z Wami!

Niech pekla będzie z Wami!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chłopaki chłopaki... pekla peklą - mięso mięsem, ale jak już ktoś się pokusił o używanie języka łacińskiego, to róbmy to poprawnie. Otóż to powiedzenie brzmi: de gustibus non disputandum est. Proszę nie traktujcie tego jako wyjątkowe czepialstwo. Uważam po prostu, że jeśli już chcemy napisać coś mądrego, to warto by napisać to poprawnie. Pozdrawiam Was i niech pekla będzie z Wami!

Złoty szpadel 2021 :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.