mateusz_kania Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Października 2009 Witam Wszystkich! Mam do Was takie zapytanie co sądzicie o takiej pekli,na 10 kg mięsa:10 l wody, 2 dag saletry, 80 dag soli, 10 dag cukru.Chciałbym poznać opinie czy taka kombinacja jest dobra. Z góry dziękuję za udzielone informacje. Pozdrawiam Cytuj kania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Października 2009 Kombinacja jest dobra, tylko:1. Zamiast soli i saletry użyj peklosoli w ilości 0,85 kg na 10 l wody.2. Na 10 kg miesa bierz ok 4-4,5 l zalewy peklującej.3. Peklowanie powinno trwać od 12 do 14 dni (może byc bez nastrzyku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_kania Opublikowano 29 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Października 2009 Kombinacja jest dobra, tylko: 1. Zamiast soli i saletry użyj peklosoli w ilości 0,85 kg na 10 l wody. 2. Na 10 kg miesa bierz ok 4-4,5 l zalewy peklującej. 3. Peklowanie powinno trwać od 12 do 14 dni (może byc bez nastrzyku. A dlaczego wody ma być o połowe mniej od podanej przezemnie? jaki to ma wpływ na mięso? Już kilka razy robiłem mięso tą zalewą (taką stosuje mój wujek, który też wędzi taka rodzinna tradycja :wink: ). Właśnie byłem ciekaw co o niej sądzicie. Maxell dzięki za odpowiedź Cytuj kania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Października 2009 juz wiem co Maxell ci odpowie. przeczytaj sobie tabele mistrza Dziadka http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htmchodzi o to ze bedziesz mial za duzo wody do twojej ilosci mięsa. a jesli chodzi o to jaki to bedzie mialo wplyw mięso to az taki dobry nie jestem ;-) ja mam tylko 4 wędzenia za sobą.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Października 2009 Bruce brawo. :grin: Po prostu, takie są zasady peklowania mokrego (zalewowego) nad którymi pracowały całe rzesze naukowców, przez wiele dziesięcioleci. Wychodząc jednak z założenia, że de gustibus non disputandis, każdy robi wg swego uznania i smaku. Jedni wolą mniej inni bardziej słone. Po prostu rzecz gustu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Października 2009 dziekuje panie Maxell :-) ale te wszystkie rzeczy o ktorych wiem teraz o wedzeniu(a dodam ze jeszce nic nie wiem) to tylko i wylacznie zasluga was wszystkich i tego calego forum. chwała chwała WAM o wielcy wędzarze a teraz do Mr mateusz_kania jesli wolisz niej slone to z tej tabeli peklowania mokrego Dziadka odejmij 10% soli(peklosoli) i bedzie super. ja wlasnie w zeszłą sobotę tak zrobiłem i wyszło prze--py--szne, ale o de gustibus non disputandis ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_kania Opublikowano 30 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Października 2009 Bruce brawo. :grin: Po prostu, takie są zasady peklowania mokrego (zalewowego) nad którymi pracowały całe rzesze naukowców, przez wiele dziesięcioleci. Wychodząc jednak z założenia, że de gustibus non disputandis, każdy robi wg swego uznania i smaku. Jedni wolą mniej inni bardziej słone. Po prostu rzecz gustu.No właśnie, rzecz gustu. Na szczęście wędzenie nie jest oparte na ścisłym trzymianiu się danych z tabelek, tak wiec narazie będe robił taką miksturę a z biegiem czasu może skuszę się na jakąś inną pekle. [ Dodano: Pią Paź 30, 2009 09:53 ] dziekuje panie Maxell :-) ale te wszystkie rzeczy o ktorych wiem teraz o wedzeniu(a dodam ze jeszce nic nie wiem) to tylko i wylacznie zasluga was wszystkich i tego calego forum. chwała chwała WAM o wielcy wędzarze a teraz do Mr mateusz_kania jesli wolisz niej slone to z tej tabeli peklowania mokrego Dziadka odejmij 10% soli(peklosoli) i bedzie super. ja wlasnie w zeszłą sobotę tak zrobiłem i wyszło prze--py--szne, ale o de gustibus non disputandis ;-)Ja będe peklował w poniedziałek:) z nastrzykiem żeby na sobotę było co dać do wędzenia:) Cytuj kania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Października 2009 Witam Wszystkich! Mam do Was takie zapytanie co sądzicie o takiej pekli, na 10 kg mięsa: 10 l wody, 2 dag saletry, 80 dag soli, 10 dag cukru. Chciałbym poznać opinie czy taka kombinacja jest dobra.witam ziomala ta kombinacja jest bardzo dobra i wędliny wychodzą wspaniałe,za wyjątkiem mięśni o bardzo drobnej delikatnej tkance,które wyjdą za słone. na Żywiecczyźnie zaręczam Cię nikt nie pekluje wg metody (Dziadka) :wink: ja osobiście niestosuję tej metody wogóle,zresztą spróbuj pobaw się w te obliczenia,odmierzania,zalewania 1kg mięsa 400ml solanką a przekonasz się sam. możesz dodawać saletre,lub zamiast jej użyć peklosoli jak wcześniej pisali koledzy. Po prostu, takie są zasady peklowania mokrego (zalewowego) nad którymi pracowały całe rzesze naukowców, przez wiele dziesięcioleci tak tak rzesze naukowców pracowały przez wiele dziesięcioleci ,bo musiały się wykazać że zajmują się czymś ważnym w swojej pracy!,wybacz Maxell ja doceniam stare metody jak i zarazem niektóre nowe technologie,a czasem nawet te banalnie proste o których się nie pisze.przepraszam za bezpośredniość, ale taki już jestem. 3-majcie się Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Października 2009 ja osobiście niestosuję tej metody wogóle,zresztą spróbuj pobaw się w te obliczenia,odmierzania,zalewania 1kg mięsa 400ml solanką a przekonasz się sam. na 10 kg mięsa: 10 l wody, 2 dag saletry, 80 dag soli, 10 dag cukru. A tego to nie trzeba odmierzać :question: Metody peklowanie są rożne i myślę, że należny zachęcać "nowych" do spróbowania wielu. Tylko wtedy można wyrobić sobie WŁASNE zdanie. Krytykowanie innych sposobów tym bardziej jeśli się ich nie stosuje, nie jest w moim przekonaniu do końca uczciwe. Pisze to, ponieważ w/g tabeli Dziadka zapeklowałem już kilkaset kg mięsa z doskonałym skutkiem. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteksudor Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Września 2021 Bruce brawo. :grin:Po prostu, takie są zasady peklowania mokrego (zalewowego) nad którymi pracowały całe rzesze naukowców, przez wiele dziesięcioleci.Wychodząc jednak z założenia, że de gustibus non disputandis, każdy robi wg swego uznania i smaku. Jedni wolą mniej inni bardziej słone. Po prostu rzecz gustu.No właśnie, rzecz gustu. Na szczęście wędzenie nie jest oparte na ścisłym trzymianiu się danych z tabelek, tak wiec narazie będe robił taką miksturę a z biegiem czasu może skuszę się na jakąś inną pekle. [ Dodano: Pią Paź 30, 2009 09:53 ]dziekuje panie Maxell :-) ale te wszystkie rzeczy o ktorych wiem teraz o wedzeniu(a dodam ze jeszce nic nie wiem) to tylko i wylacznie zasluga was wszystkich i tego calego forum.chwała chwała WAM o wielcy wędzarze a teraz do Mr mateusz_kania jesli wolisz niej slone to z tej tabeli peklowania mokrego Dziadka odejmij 10% soli(peklosoli) i bedzie super. ja wlasnie w zeszłą sobotę tak zrobiłem i wyszło prze--py--szne, ale o de gustibus non disputandis ;-)Ja będe peklował w poniedziałek:) z nastrzykiem żeby na sobotę było co dać do wędzenia:) chłopaki chłopaki... pekla peklą - mięso mięsem, ale jak już ktoś się pokusił o używanie języka łacińskiego, to róbmy to poprawnie. Otóż to powiedzenie brzmi: de gustibus non disputandum est. Proszę nie traktujcie tego jako wyjątkowe czepialstwo. Uważam po prostu, że jeśli już chcemy napisać coś mądrego, to warto by napisać to poprawnie.Pozdrawiam Was i niech pekla będzie z Wami! Cytuj Niech pekla będzie z Wami! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Września 2021 chłopaki chłopaki... pekla peklą - mięso mięsem, ale jak już ktoś się pokusił o używanie języka łacińskiego, to róbmy to poprawnie. Otóż to powiedzenie brzmi: de gustibus non disputandum est. Proszę nie traktujcie tego jako wyjątkowe czepialstwo. Uważam po prostu, że jeśli już chcemy napisać coś mądrego, to warto by napisać to poprawnie. Pozdrawiam Was i niech pekla będzie z Wami! Złoty szpadel 2021 :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.