jacekn Posted November 13, 2009 Report Share #1 Posted November 13, 2009 W zeszłym tygodniu kupiłem na próbę masło topione i smażyłem na nim ryby wyszły bardzo dobre w smaku. Masło to jest warte polecenia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/ Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 13, 2009 Report Share #2 Posted November 13, 2009 Masło to jest warte polecenia. Wiadomo MLEKOVITA Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87756 Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted November 13, 2009 Report Share #3 Posted November 13, 2009 Wiadomo MLEKOVITA Nie MLEKOVTA - tylko kraina mlekiem płynąca :wink: Quote Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87761 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 13, 2009 Report Share #4 Posted November 13, 2009 W zeszłym tygodniu kupiłem na próbę masło topione Takie masło można zrobić we własnym zakresie . Nazywa to się : sklarowaniem masła . Masło sklarowane nadaje się do smażenia . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87770 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 13, 2009 Report Share #5 Posted November 13, 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Ghi warto poczytać. Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87771 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 13, 2009 Report Share #6 Posted November 13, 2009 Na Święta Bożonarodzeniowe zawsze piekę ryby na maśle (klaruje sam, normalne zwykłe masło np. osełkowe) w domu rodzinnym również były tak pieczone ryby. Praktycznie nie wyobrażam sobie ŚBN bez karpia smażonego na maśle.W końcu nie na darmo się mówi – „podsmalić komuś” (to dlaczego nie sobie?) :grin: :wink: Może spróbuje tego tym razem, hmmm ale napewno na małej porcji i masło zwykle będe miał w "pogotowiu" :lol: Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87775 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 13, 2009 Report Share #7 Posted November 13, 2009 Masło ghee - po naszemu klarowane, to jeden z najlepszych tłuszczów. Ponieważ pozbawione jest białek więc mogą je konsumować z pożytkiem dla organizmu nawet osoby z ostrymi uczuleniami na produkty mleczne. Co do masła handlowego; osobiście jestem nieufna co do deklarowanego składu. Do takiego wytopu spokojnie można dodać inne tłuszcze. Obym się myliła. jacekn, podaj cenę jednostkową masła, które zakupiłeś. Na Święta Bożonarodzeniowe zawsze piekę ryby na maśle (klaruje sam, normalne zwykłe masłoTo możemy sobie rękę podać :grin: Takie masło ma wysoką temperaturę tzw. dymienia, można na nim i befsztyki smażyć. Wiem z relacji mieszkańców Kaukazu, że jest powszechnie używane do przyrządzania mięs w całym regionie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87780 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 13, 2009 Report Share #8 Posted November 13, 2009 ...osobiście jestem nieufna co do deklarowanego składu. Do takiego wytopu spokojnie można dodać inne tłuszcze. Obym się myliła.Producent gwarantuje wysoką jakość produktu i zapewnia, iż zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87782 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 13, 2009 Report Share #9 Posted November 13, 2009 „podsmalić komuś” Ja akurat często słyszałem " podmaślić komuś " :lol: pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87788 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 13, 2009 Report Share #10 Posted November 13, 2009 „podsmalić komuś” Ja akurat często słyszałem " podmaślić komuś " :lol: pozdrawiam No niestety, znów edytor "poprawił" :lol: Naturalnie że miało być "podmaślić" Chyba znów zaczne po prostu pisać na "żywca" Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87792 Share on other sites More sharing options...
kryniu123 Posted November 13, 2009 Report Share #11 Posted November 13, 2009 Witam,takie właśnie masło kupowałem w Makro w cenie 17,30 za pojemnik 1kg :smile: Na opakowaniu jest informacja o składzie:99,8% tłuszczu mlecznegoPozdrawiamKrzysiek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87801 Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted November 14, 2009 Author Report Share #12 Posted November 14, 2009 EAnna masło to nie jest takie tanie koszt to 18zł za kilogram,też byłem nieufny do pierwszego smażenia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87847 Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted November 14, 2009 Report Share #13 Posted November 14, 2009 to nie jest takie tanie koszt to 18zł za kilogram Policz ile kosztuje tzw normalne masło za kilogram. To wyjdzie, że to nie jest aż takie drogie. A jakie ma walory. Quote Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87852 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 14, 2009 Report Share #14 Posted November 14, 2009 Policz ile kosztuje tzw normalne masło za kilogram. Ja płacę około 20zł za kg , oczywiście masło extra . Ceny się teraz często zmieniają Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87855 Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted November 14, 2009 Author Report Share #15 Posted November 14, 2009 Jest to porównanie masła topionego do tłuszczów powszechnie używanych do pieczenia które są o wiele tańsze. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87857 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 14, 2009 Report Share #16 Posted November 14, 2009 Jest to porównanie masła topionego do tłuszczów powszechnie używanych do pieczenia które są o wiele tańsze. W tym przypadku wartość odżywcza i jakość tłuszczu ma znaczenie . Masło i jeszcze klarowane jest zdecydowanie wyżej niż margaryny i oleje . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87859 Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted November 14, 2009 Report Share #17 Posted November 14, 2009 wyżej niż margaryny i oleje Zwłaszcza gdy margaryna robiona jest z oleju " po terminie " :sad: Quote Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3227-mas%C5%82o-topione/#findComment-87860 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.