miro Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Listopada 2009 A kto powiedział że kiełbasa ma być jasna ? Zbój Madej to zbój a zbóje żyją po ciemnej stronie światła. :wink: Starym zwyczajem Zbóju Madeju proszę o wysłanie próbek faxem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Listopada 2009 A kto powiedział że kiełbasa ma być jasna ?Byłem ostatnio w jednym z hiper :wink: i firma z Krakowa poleca wędlinki od 39'99 zł. za kilogram i dużo w górę osmolone , że hej .Zawsze się znajdzie głupi i kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Listopada 2009 Witam, poprzednie wyroby już waldi oglądał, też bardzo ładne i posty tez bardzo sympatyczne, ale się nie przejmuj, ważne żeby smakowały twojej rodzince. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Listopada 2009 Starym zwyczajem Zbóju Madeju proszę o wysłanie próbek faxem.A żeby tak było można :rolleyes: :smile: firma z Krakowa poleca wędlinki od 39'99 zł. za kilogramJa ciemne wędliny mogę uwędzić gratis :grin: ważne żeby smakowały twojej rodzince.A no smakują,smakują :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Listopada 2009 Witam! Jadłem szynkę z tej firmy z Krakowa, szynka oprócz tego że była bardzo ciemna, robiła wrażenie jakby po wędzeniu była parzona następnie glazurowana i jeszcze pieczona.Była bardzo krucha, dosłownie rozsypywała się na języku, z posmakiem słodyczy.Ale nalewki mają smaczne, aczkolwiek trochę słabe :wink: Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Marca 2010 Kiełbasa robiona z obrzynków z łopatki, szynki i boczków z dodatkiem wołowego gulaszowego i podgardla b/s. Wędzona i parzona, wyszła smaczna :smile: Mięso z łop. 2.55kg- sitko 10mm Wołowina 0.35kg- sitko 2.5mm dwa razy Podgardle 0.6kg- sitko 6mm http://img256.imageshack.us/img256/5153/obraz149n.th.jpg Ta drobiowa niestety coś mi nie wyszła, nie bardzo wiem dlaczego, może przeparzyłem, moze za dużo wody, ale w smaku bardzo dobra jednak wygląd dziwny. Robiłem na wzór kiełbasy drobiowej andzio :smile: http://img28.imageshack.us/img28/1145/obraz150u.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Marca 2010 Drobiowa za dużo wody lub źle wyrobiona .Wyszła z galaretką i niektórzy taką lubią.A ta wieprzowa to super Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Marca 2010 No to pierwsza biała wp zrobiona :smile: Jest to 1/40 porcji z przepisu z "szestnastki", ale nie do końca, nie mam sitka 13mm, wp I zmieliłem na sitku 14mm, wp II na 10mm, a wołowina na szarpaku następnie 2 razy na 2.5mm i niby kutrowanie blenderkiem z 45% wody i przyprawami do smaku, wp I i wp II mieszałem razem z dodatkiem 6% wody. Z wołowinki ładny kleik wyszedł i z wp I i II też nieźle się kleiło, następnie wszystko razem mieszałem 2 razy z przerwami do bardzo kleistej konsystencji. Nadziewałem w jelita 30/32mm. Nadziewarka od P. Fecki szła jak przeciąg, żadnych oporów. Chińska bo chińska, ale lepsza od nadziewania Alfą nr 5. Jeszcze nie parzyłem i nie próbowałem. No i fotki http://img249.imageshack.us/img249/2282/jupia.gif http://img249.imageshack.us/img249/4091/obraz164n.th.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/4229/obraz165y.th.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/748/obraz166j.th.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/7176/obraz167.th.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/2599/obraz168z.th.jpg http://img52.imageshack.us/img52/6761/obraz169m.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Marca 2010 A czemu wołowinka zrobiła się taka szara? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Marca 2010 A czemu wołowinka zrobiła się taka szara? Mieszana-kutrowana razem z przyprawami, czosnek, pieprz i majeranek :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Marca 2010 ...z "szestnastki", ale nie do końca, nie mam sitka 13mmzdaje się że w "21" jest już 20mm - więc nie zrobiłeś nic strasznego mieląc 14 ale Ty chyba jeszcze mielisz małym zelmerkiem? - prawdę mówiąc to chyba i bez sitka nie będzie to odpowiednik 14.. :rolleyes: , te maszynki silnie rozdrabniają już w korpusie... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Marca 2010 ale Ty chyba jeszcze mielisz małym zelmerkiem?No Zelmerkiem, ma już chyba hmm 18 czy 19 lat, jakoś tak :smile: [ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 17:56 ] Co do starego zelmerka dodam tylko, że 7-8kg mięska "łyka" jak należy, tylko na boki już się kiwa :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Marca 2010 Na drugi raz do białej spróbuj zamiast wołowiny dodać golonkę.Moim zdaniem jest lepsza sama wieprzowa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Marca 2010 Na drugi raz do białej spróbuj zamiast wołowiny dodać golonkęNie zaszkodzi kiedyś spróbować. Na pierwszy raz to zrobiłem wg przepisu :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Marca 2010 Nie zaszkodzi kiedyś spróbować. Na pierwszy raz to zrobiłem wg przepisu :smile: I bardzo słusznie postąpiłeś :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Marca 2010 Też popieram to postępowanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Marca 2010 No Zelmerkiem, ma już chyba hmm 18 czy 19 lat, jakoś tak :smile:nie mam nic przeciwko zelmerkowi jako takiemu... :wink: - chodzi tylko o fakt że maszynka "5" rozdrabnia tak mocno mięso już na ślimaku że niemożliwe jest uzyskanie zgodnego rozdrobnienia z sitkami powyżej "8mm" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Marca 2010 Sparzona i spróbowana. Włożyłem do wody o temp 73stC i parzyłem 35min. w temp 73-75st.C. Soczysta, nie za miękka nie za twarda akurat do jedzenia :smile: Próbowałem ja i moja mama reszta będzie próbować na święta http://img256.imageshack.us/img256/9821/obraz170q.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Marca 2010 O 10 min za długo parzyłeś . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Marca 2010 O 10 min za długo parzyłeś . PozdrawiamDziadku, liczyłem 10min/cm, jelita 30/32mm. Tak dla pewności ciut wydłużyłem czas. Na razie tylko dwie sparzone na próbę. 25min, czy to nie będzie za krótko przy rozdrobnieniu, które zastosowałem? :smile: Pozdrawiam :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Marca 2010 liczyłem 10min/cm, jelita 30/32mm. Tak dla pewności ciut wydłużyłem czas.I dobrze liczyłeś, ale zapomniałeś o tym że temperatura „atakuje” z dwóch stron. Wiec nie średnica tylko promień 1 cm 10 min, chociaż ja liczę 7 min na 1 cm. Na jelito 32 mm 20 min starcza w zupełności i to już z małym zapasikiem. Choć w przepisach bywa i 25 min Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Marca 2010 Znaczy się 25 min będzie oki, dla pewności :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Marca 2010 Wszystko zależy od stosunku wody do kiełbasy i do tego dochodzi moc grzania.Jeżeli wsadzisz do małego garnuszka dużo kiełbasy, a maszynka na której parzysz też jest słaba, to może się okazać że i 35 min to będzie za mało. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Marca 2010 Tak ze 2L wody miałem w garneczku na dwie kiełbaski :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Marca 2010 Ja stosuje 2 max 2,5 litra wody na każdy 1 kg kiełbasy. (Do szynek max 2 litry wody na 1 kg.)Po wsadzenie do prawie gotującej wody kiełbasy o ww stosunku wagowym, temperatura spada akurat do pożądanej 73 – 75 stC. Jako palnik mam 7,5 kW taboret. Ten zapas mocy pozwala mi bez problemu utrzymać natychmiast żądaną temperaturę.Przy większej ilości wody trzeba dolewać zimnej żeby uzyskać 73 stCPrzy mniejszej, trzeba ostro grzać (mieć czym grzać) żeby temperatura utrzymała się na 73 stC. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.