Skocz do zawartości

Zbój Madej-prosta kiełbasa


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

A kto powiedział że kiełbasa ma być jasna ? Zbój Madej to zbój a zbóje żyją po ciemnej stronie światła. :wink:

Starym zwyczajem Zbóju Madeju proszę o wysłanie próbek faxem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 914
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Starym zwyczajem Zbóju Madeju proszę o wysłanie próbek faxem.

A żeby tak było można :rolleyes: :smile:

firma z Krakowa poleca wędlinki od 39'99 zł. za kilogram

Ja ciemne wędliny mogę uwędzić gratis :grin:

ważne żeby smakowały twojej rodzince.

A no smakują,smakują :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

 

Jadłem szynkę z tej firmy z Krakowa, szynka oprócz tego że była bardzo ciemna, robiła wrażenie jakby po wędzeniu była parzona następnie glazurowana i jeszcze pieczona.

Była bardzo krucha, dosłownie rozsypywała się na języku, z posmakiem słodyczy.

Ale nalewki mają smaczne, aczkolwiek trochę słabe :wink:

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kiełbasa robiona z obrzynków z łopatki, szynki i boczków z dodatkiem wołowego gulaszowego i podgardla b/s. Wędzona i parzona, wyszła smaczna :smile:

Mięso z łop. 2.55kg- sitko 10mm

Wołowina 0.35kg- sitko 2.5mm dwa razy

Podgardle 0.6kg- sitko 6mm

http://img256.imageshack.us/img256/5153/obraz149n.th.jpg

 

Ta drobiowa niestety coś mi nie wyszła, nie bardzo wiem dlaczego, może przeparzyłem, moze za dużo wody, ale w smaku bardzo dobra jednak wygląd dziwny. Robiłem na wzór kiełbasy drobiowej andzio :smile:

http://img28.imageshack.us/img28/1145/obraz150u.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drobiowa za dużo wody lub źle wyrobiona .Wyszła z galaretką i niektórzy taką lubią.A ta wieprzowa to super

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to pierwsza biała wp zrobiona :smile:

Jest to 1/40 porcji z przepisu z "szestnastki", ale nie do końca, nie mam sitka 13mm, wp I zmieliłem na sitku 14mm, wp II na 10mm, a wołowina na szarpaku następnie 2 razy na 2.5mm i niby kutrowanie blenderkiem z 45% wody i przyprawami do smaku, wp I i wp II mieszałem razem z dodatkiem 6% wody. Z wołowinki ładny kleik wyszedł i z wp I i II też nieźle się kleiło, następnie wszystko razem mieszałem 2 razy z przerwami do bardzo kleistej konsystencji. Nadziewałem w jelita 30/32mm. Nadziewarka od P. Fecki szła jak przeciąg, żadnych oporów. Chińska bo chińska, ale lepsza od nadziewania Alfą nr 5. Jeszcze nie parzyłem i nie próbowałem.

 

No i fotki http://img249.imageshack.us/img249/2282/jupia.gif

 

http://img249.imageshack.us/img249/4091/obraz164n.th.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/4229/obraz165y.th.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/748/obraz166j.th.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/7176/obraz167.th.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/2599/obraz168z.th.jpg

http://img52.imageshack.us/img52/6761/obraz169m.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czemu wołowinka zrobiła się taka szara? ;)

Mieszana-kutrowana razem z przyprawami, czosnek, pieprz i majeranek :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...z "szestnastki", ale nie do końca, nie mam sitka 13mm

zdaje się że w "21" jest już 20mm - więc nie zrobiłeś nic strasznego mieląc 14

ale Ty chyba jeszcze mielisz małym zelmerkiem? - prawdę mówiąc to chyba i bez sitka nie będzie to odpowiednik 14.. :rolleyes: , te maszynki silnie rozdrabniają już w korpusie...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale Ty chyba jeszcze mielisz małym zelmerkiem?

No Zelmerkiem, ma już chyba hmm 18 czy 19 lat, jakoś tak :smile:

 

[ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 17:56 ]

Co do starego zelmerka dodam tylko, że 7-8kg mięska "łyka" jak należy, tylko na boki już się kiwa :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na drugi raz do białej spróbuj zamiast wołowiny dodać golonkę.Moim zdaniem jest lepsza sama wieprzowa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na drugi raz do białej spróbuj zamiast wołowiny dodać golonkę

Nie zaszkodzi kiedyś spróbować. Na pierwszy raz to zrobiłem wg przepisu :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też popieram to postępowanie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No Zelmerkiem, ma już chyba hmm 18 czy 19 lat, jakoś tak :smile:

nie mam nic przeciwko zelmerkowi jako takiemu... :wink: - chodzi tylko o fakt że maszynka "5" rozdrabnia tak mocno mięso już na ślimaku że niemożliwe jest uzyskanie zgodnego rozdrobnienia z sitkami powyżej "8mm"
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sparzona i spróbowana. Włożyłem do wody o temp 73stC i parzyłem 35min. w temp 73-75st.C. Soczysta, nie za miękka nie za twarda akurat do jedzenia :smile: Próbowałem ja i moja mama reszta będzie próbować na święta :cool:

 

http://img256.imageshack.us/img256/9821/obraz170q.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O 10 min za długo parzyłeś . Pozdrawiam

Dziadku, liczyłem 10min/cm, jelita 30/32mm. Tak dla pewności ciut wydłużyłem czas. Na razie tylko dwie sparzone na próbę. 25min, czy to nie będzie za krótko przy rozdrobnieniu, które zastosowałem? :smile:

 

Pozdrawiam :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

liczyłem 10min/cm, jelita 30/32mm. Tak dla pewności ciut wydłużyłem czas.

I dobrze liczyłeś, ale zapomniałeś o tym że temperatura „atakuje” z dwóch stron.

Wiec nie średnica tylko promień 1 cm 10 min, chociaż ja liczę 7 min na 1 cm.

Na jelito 32 mm 20 min starcza w zupełności i to już z małym zapasikiem. Choć w przepisach bywa i 25 min

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy od stosunku wody do kiełbasy i do tego dochodzi moc grzania.

Jeżeli wsadzisz do małego garnuszka dużo kiełbasy, a maszynka na której parzysz też jest słaba, to może się okazać że i 35 min to będzie za mało.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuje 2 max 2,5 litra wody na każdy 1 kg kiełbasy. (Do szynek max 2 litry wody na 1 kg.)

Po wsadzenie do prawie gotującej wody kiełbasy o ww stosunku wagowym, temperatura spada akurat do pożądanej 73 – 75 stC. Jako palnik mam 7,5 kW taboret. Ten zapas mocy pozwala mi bez problemu utrzymać natychmiast żądaną temperaturę.

Przy większej ilości wody trzeba dolewać zimnej żeby uzyskać 73 stC

Przy mniejszej, trzeba ostro grzać (mieć czym grzać) żeby temperatura utrzymała się na 73 stC.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.