Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zbój Madej-prosta kiełbasa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
891 odpowiedzi w tym temacie

#21 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 21 lis 2009 - 12:04

Kiełbasa Madejowa-prosta :smile:
Przed wędzeniem
Dołączona grafika
Po wędzeniu
Dołączona grafika
Po parzeniu
Dołączona grafika
Po spróbowaniu
Dołączona grafika
Smacznego :smile:

#22 waldi1961

waldi1961

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćŁęczyca~Rzeszów

Napisano 26 lis 2009 - 08:24

Witam, poszły konie po betonie, bardzo ładnie - prosta robota, tylko chyba wędziłeś bez "okularków" bo taka ciemnaaa, albo słabe oświetlenie.

#23 Krzyś

Krzyś

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lis 2009 - 10:11

zamrażam wędzoną przed parzeniem


A ja zawsze zamrażam po uwędzeniu i sparzeniu, nie ma żadnych problemów

#24 waldi1961

waldi1961

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćŁęczyca~Rzeszów

Napisano 27 lis 2009 - 20:03

Witam, teraz proszę ocenić te wyroby Zbója Madeja. Chyba lubi ciemne kolory nasz kolega.

#25 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 27 lis 2009 - 20:23

Witam, teraz proszę ocenić te wyroby Zbója Madeja. Chyba lubi ciemne kolory nasz kolega.

Waldi tu masz lepsze https://wedlinydomow...p=109076#109076

#26 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 27 lis 2009 - 20:36

A kto powiedział że kiełbasa ma być jasna ? Zbój Madej to zbój a zbóje żyją po ciemnej stronie światła. :wink:
Starym zwyczajem Zbóju Madeju proszę o wysłanie próbek faxem.

#27 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 27 lis 2009 - 21:06

A kto powiedział że kiełbasa ma być jasna ?

Byłem ostatnio w jednym z hiper :wink: i firma z Krakowa poleca wędlinki od 39'99 zł. za kilogram i dużo w górę osmolone , że hej .Zawsze się znajdzie głupi i kupi.

#28 waldi1961

waldi1961

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćŁęczyca~Rzeszów

Napisano 27 lis 2009 - 21:49

Witam, poprzednie wyroby już waldi oglądał, też bardzo ładne i posty tez bardzo sympatyczne, ale się nie przejmuj, ważne żeby smakowały twojej rodzince.

#29 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 27 lis 2009 - 22:01

Starym zwyczajem Zbóju Madeju proszę o wysłanie próbek faxem.

A żeby tak było można :rolleyes: :smile:

firma z Krakowa poleca wędlinki od 39'99 zł. za kilogram

Ja ciemne wędliny mogę uwędzić gratis :grin:

ważne żeby smakowały twojej rodzince.

A no smakują,smakują :smile:

#30 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lis 2009 - 22:52

Witam!

Jadłem szynkę z tej firmy z Krakowa, szynka oprócz tego że była bardzo ciemna, robiła wrażenie jakby po wędzeniu była parzona następnie glazurowana i jeszcze pieczona.
Była bardzo krucha, dosłownie rozsypywała się na języku, z posmakiem słodyczy.
Ale nalewki mają smaczne, aczkolwiek trochę słabe :wink:

Pozdrawiam.

#31 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 24 mar 2010 - 09:58

Kiełbasa robiona z obrzynków z łopatki, szynki i boczków z dodatkiem wołowego gulaszowego i podgardla b/s. Wędzona i parzona, wyszła smaczna :smile:
Mięso z łop. 2.55kg- sitko 10mm
Wołowina 0.35kg- sitko 2.5mm dwa razy
Podgardle 0.6kg- sitko 6mm
Dołączona grafika

Ta drobiowa niestety coś mi nie wyszła, nie bardzo wiem dlaczego, może przeparzyłem, moze za dużo wody, ale w smaku bardzo dobra jednak wygląd dziwny. Robiłem na wzór kiełbasy drobiowej andzio :smile:
Dołączona grafika

#32 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 24 mar 2010 - 12:39

Drobiowa za dużo wody lub źle wyrobiona .Wyszła z galaretką i niektórzy taką lubią.A ta wieprzowa to super

#33 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 30 mar 2010 - 14:29

No to pierwsza biała wp zrobiona :smile:
Jest to 1/40 porcji z przepisu z "szestnastki", ale nie do końca, nie mam sitka 13mm, wp I zmieliłem na sitku 14mm, wp II na 10mm, a wołowina na szarpaku następnie 2 razy na 2.5mm i niby kutrowanie blenderkiem z 45% wody i przyprawami do smaku, wp I i wp II mieszałem razem z dodatkiem 6% wody. Z wołowinki ładny kleik wyszedł i z wp I i II też nieźle się kleiło, następnie wszystko razem mieszałem 2 razy z przerwami do bardzo kleistej konsystencji. Nadziewałem w jelita 30/32mm. Nadziewarka od P. Fecki szła jak przeciąg, żadnych oporów. Chińska bo chińska, ale lepsza od nadziewania Alfą nr 5. Jeszcze nie parzyłem i nie próbowałem.

No i fotki Dołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafika

#34 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 30 mar 2010 - 15:52

A czemu wołowinka zrobiła się taka szara? ;)

#35 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 30 mar 2010 - 16:07

A czemu wołowinka zrobiła się taka szara? ;)

Mieszana-kutrowana razem z przyprawami, czosnek, pieprz i majeranek :smile:

#36 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 30 mar 2010 - 16:37

...z "szestnastki", ale nie do końca, nie mam sitka 13mm

zdaje się że w "21" jest już 20mm - więc nie zrobiłeś nic strasznego mieląc 14
ale Ty chyba jeszcze mielisz małym zelmerkiem? - prawdę mówiąc to chyba i bez sitka nie będzie to odpowiednik 14.. :rolleyes: , te maszynki silnie rozdrabniają już w korpusie...

#37 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 30 mar 2010 - 16:52

ale Ty chyba jeszcze mielisz małym zelmerkiem?

No Zelmerkiem, ma już chyba hmm 18 czy 19 lat, jakoś tak :smile:

[size=9][ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 17:56 ][/size]
Co do starego zelmerka dodam tylko, że 7-8kg mięska "łyka" jak należy, tylko na boki już się kiwa :smile:

#38 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 30 mar 2010 - 17:11

Na drugi raz do białej spróbuj zamiast wołowiny dodać golonkę.Moim zdaniem jest lepsza sama wieprzowa.

#39 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 30 mar 2010 - 17:32

Na drugi raz do białej spróbuj zamiast wołowiny dodać golonkę

Nie zaszkodzi kiedyś spróbować. Na pierwszy raz to zrobiłem wg przepisu :smile:

#40 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13078 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 mar 2010 - 18:30

Nie zaszkodzi kiedyś spróbować. Na pierwszy raz to zrobiłem wg przepisu :smile:



I bardzo słusznie postąpiłeś :smile:


Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych