Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zbój Madej-prosta kiełbasa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
891 odpowiedzi w tym temacie

#861 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13078 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 gru 2019 - 13:58

Wojtek to się nakręciłeś....:D

#862 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 06 gru 2019 - 14:07

Wojtek to się nakręciłeś...

No trochę :D okieć trochę skrzypiał przy korbowaniu :D



#863 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13078 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 gru 2019 - 14:10

Wojtek to się nakręciłeś...

No trochę :D okieć trochę skrzypiał przy korbowaniu :D

Tak myślałem...

#864 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 03 kwi 2020 - 15:34

Machnąłem trochę śląskiej na podstawie PW 16 :cool:

Nie robiłem jej chyba ze 4 lata. Swego czasu była co roku na Wielkanoc do mieszanki świątecznej.

5 kawałków zrobiłem "na biało".

 

Załączony plik  DSC_0129_wm.JPG   62,36 KB   12 Ilość pobrań

 

Na talerzyku po lewej przekrój "na biało".

 

Załączony plik  DSC_0128_wm.JPG   46,43 KB   9 Ilość pobrań



#865 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 410 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 03 kwi 2020 - 15:46

Bardzo ładny wyrób Zbóju  :tongue:  :tongue:  :clap: 



#866 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 03 kwi 2020 - 16:28

Bardzo ładny wyrób Zbóju

Dzięki :D



#867 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13078 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 kwi 2020 - 18:35

Machnąłem trochę śląskiej

 

Wojtek kolorem identyczna do tej co była kiedyś w budkach na dworcowych peronach  za 5zł z bułką i musztardą . :thumbsup: :clap:

 

 

Pozdrawiam



#868 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2431 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 04 kwi 2020 - 13:10

Zbojaszku piekna kielbaska :)  :clap:



#869 caro70

caro70

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • Miejscowośćśląskie ,Cieszyn

Napisano 04 kwi 2020 - 21:23

Zbojaszku można prosić przepis bo chce zrobić białą.


Użytkownik caro70 edytował ten post 04 kwi 2020 - 21:34
Błędy


#870 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 04 kwi 2020 - 21:39

bojaszku można prosić przepis bo chce zrobić białą.

 

Załączony plik  60.jpg   85,19 KB   7 Ilość pobrań



#871 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29554 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 kwi 2020 - 21:41

Możesz jedynie zmniejszyć ilość soli na 18-19 g/kg mięsa.



#872 caro70

caro70

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • Miejscowośćśląskie ,Cieszyn

Napisano 04 kwi 2020 - 21:41

dziękuje za przepis



#873 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 04 kwi 2020 - 22:23

A zwiększyć zdecydowanie ilość przypraw

#874 caro70

caro70

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • Miejscowośćśląskie ,Cieszyn

Napisano 05 kwi 2020 - 09:35

Witam jeszcze jedna prośba przepis na śląską ale prosty bez dzielenia mnożenia



#875 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 05 kwi 2020 - 10:38

Miałem takie ilości na a'la śląską:

wp I - 2.23 kg mielone przez siatkę 13 mm

wp II - 2.52 kg siatka 10 mm

wp III - 0.63 kg siatka 2.7 mm, tej siatki używam sporadycznie, przeważnie woł. kl I i II oraz wp III mielę przez siatkę 4 mm, a że nie chciało mi się dokładnie obrabiać golonki to była siatka 2.7 mm.

 

p-sól - 19g/kg

Czosnek granulowany 3 łyżeczki, pieprz cz. świeżo kręcony 2.5 łyżeczki, kolendra mielona 2/3 łyżeczki.

Woda zimna, jakieś 220ml, chyba.

Nie odważałem przypraw dlatego, że mniej więcej wiem ile mam dać do odważonej ilości mięsa w niektórych kiełbasach.

Jelita wp kal. 30/32.

Osadzanie  w temp. pokojowej ze 40 min, dymienie 30 min. kije tyłem na zad i drugie 30 min.

Parzenie 22 min. w temp. 71-72st.C.

Po parzeniu odraz pod zimną wodę.



#876 caro70

caro70

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • Miejscowośćśląskie ,Cieszyn

Napisano 05 kwi 2020 - 10:43

dziękuje prosto i na temat 



#877 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1628 postów

Napisano 05 kwi 2020 - 10:50

Witam jeszcze jedna prośba przepis na śląską ale prosty bez dzielenia mnożenia

Na 10 kg:

Wp I 3,3 kg, sitko 13 mm

Wp II 4,0 kg, sitko 10 mm

Wp III 2,5 kg, sitko 2,7 mm x 2 + 40% wody. Do 2,5 kg mięsa 1 litr bardzo zimnej wody.

 

Peklosól -21g/kg - na 10 kg 210 g

Czosnek - 1 g/kg                    10 g

Kolendra - 0.2 g/kg                  2 g

Pieprz -1,5 g/kg                      15 g

Lekko mieszamy I i II, dodajemy III i mieszamy do dokładnego wymieszania składników.



#878 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 05 kwi 2020 - 12:08

dziękuje prosto i na temat

Jak osuszałem kiełbasy w wędzarni to po około pół godzinki tez kije w wędzarni przekręciłem tyłem na zad i drugie około pół godzinki.



#879 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7540 postów

Napisano 30 kwi 2020 - 18:47

Kiełbasa z dzika z dodatkiem wp III i podgardla wp. A'la krakowska z PW 16 str. 198 :D

kl. I dzik - 2.26 kg, siatka 14 mm
kl. II dzik - 1.71 kg, siatka 14 mm
kl. III dzik 0.84 kg, siatka 2.7 mm
wp III - 0.6 kg, siatka 2.7 mm
podgardle wp dość tłuste - 0.8 kg siatka 10 mm

p-sól - 19g/kg
pieprz ziołowy - 4g.kg
czosnek gran. - 4g/kg
kolendra miel. - 0.5g/kg
osłonki białkowe karmel - fi 65mm i fi 40mm.


Poradzono mi podgardla dodać 2 kg., ale w międzyczasie zadzwonił Bagno i zalecił 0.6 kg, a w sumie dodałem 0.8 kg podgardla i było oki wizualnie.
Rozdrobnienie to też porada Bagno.
Mieszanie: wsio musiało iśc do mieszałki, najpierw zamieszłem kl.I dzik, dodałem kl. III dzik i wp III, zamieszałem, dodałem podgardle i podczas mieszania rozsypyuwałem po farszu przyprawy, na końcu dodałem kl. II z dzika i już nie mieszałem, ale lekko zamieszeł mieszałką, kilkadziesiąt sek., Bagno tak radził. Wsio było wieczorem i farsz poszedł do lodówki na noc (często tak robię).
Rano nadziewanie w osłonki karmel fi 65mm, wędzenie: osuszanie około 80 min. w temp. +/- 45st.C, dymienie 120 min. w temp. 47-55st.C, parzenie w temp. 71-73st.C do temp. w środku batonu 67-70st.C, fi 40mm, było dymione o podpiekane w wędzarni, trochę przegapiłem i kiełbaski w środku miały od 75 do 77st.C.

Batony po parzeniu włożyłem do gara z chłodną wodą i puściłem z kranu zimną na jakieś 5 min.
Kiełbasy będą jeszcze w Sobotę dymione zimno-ciepłym dymem i pójdą do podsuszenia na czas jakiś.

 

Załączony plik  20200427_170631_wm.jpg   70,27 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  20200427_170637_wm.jpg   65,04 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  20200429_193519_wm.jpg   51,54 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  20200429_194137_wm.jpg   74,54 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  20200430_182156_wm.jpg   68,93 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  20200430_184028_wm.jpg   48,32 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  20200430_184147_wm.jpg   68,68 KB   2 Ilość pobrań
 


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 30 kwi 2020 - 19:14


#880 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4272 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 30 kwi 2020 - 18:59

Zbójaszku. Czekamy na przekrój.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych