Skocz do zawartości

Zbój Madej-prosta kiełbasa


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

Próbujemy w domu sobie przypomnieć jak kiedyś(ze 20 lat wstecz) u nas robiło się prostą kiełbasę.Mam łopatkę wp. b/k 3.6kg i wołowinę chudą 0.6kg.Łopatka będzie peklowana na sucho w p-soli,ale nie wiem czy wołowinę też robić w p-soli czy tylko w soli.I jeszcze coś o zadymieniu tej kiełbasy chciałbym wiedzieć,głównie czas wędzenia.Będę wędził w jeden dzień i nie mam termometru w wędzarni.Dziś chcę zapeklować w Środę wieczorem nadziewać(maszynka nr 5 :roll:),a w Czwartek wędzić. Drzewo to olcha i jakieś owocowe.Proszę o pomoc i porady :smile: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 914
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przegladnij sobie Akademię Dziadka. Tam robi On własnie typową, wiejska kiełbase, jaką robiło się na wsiach od dziesięcioleci, albo i dłużej. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, jak będziesz sobie przeglądał Akademię Dziadka to pooglądaj fotki Dziadka, używa termometru, u mnie są spece w regionie co wędzą na oczko czyli kolorek i rączkę czyli temperaturkę, ja się do nich tylko uśmiecham i podziwiam wyczucie. Wystarczy zwykły termometr od Centralnego Ogrzewania z sondą po co sobie utrudniać pracę, nie taki straszny wydatek .

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przegladnij sobie Akademię Dziadka

Witam, jak będziesz sobie przeglądał Akademię Dziadka to pooglądaj fotki Dziadka, używa termometru, u mnie są spece w regionie co wędzą na oczko czyli kolorek i rączkę czyli temperaturkę, ja się do nich tylko uśmiecham i podziwiam wyczucie.

No poczytałem i nie jest źle.Ja wędzonki też wędziłem na oko,na czuja,na rączkę(czyt. Wędzonki Zbója Madeja),ale na DZIADKA zdjęciach z wędzenia kiełbasy jest termometr taki jak ja mam do parzenia(huuurrraaa :grin: ) więc będzie jak mierzyć temp. w beczce(mam nadzieję,że będę umiał),a jak jeszcze listonosz zdąży z paczką od miro(wczoraj zamówiłem sitka 10 i 14mm i szarpak-będzie cały komplet) to i będzie można zmielić mięsko tak jak podaje DZIADEK

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy po nadzianiu jelit wieprzowych mięsem na kiełbasę można tą surową kiełbasę zamrozić przed wędzeniem czy nie można,a po rozmrożeniu uwędzić :question: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

najsmaczniejsze gdy jest świeżutkie

To jest oczywiste,ale gdy zajdzie taka potrzeba to czy można zamrozić przed wędzeniem,a po rozmrożeniu wędzieć :question: :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy po nadzianiu jelit wieprzowych mięsem na kiełbasę można tą surową kiełbasę zamrozić przed wędzeniem czy nie można,

Zamrażam białą kiełbasę nie parzoną , zamrażam wędzoną przed parzeniem , nigdy nie zamrażałem przed wędzeniem . Myślę że należy tak dobrać terminy ,żeby po zrobieniu kiełbaski ją uwędzić .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem w pierwszej kolejności należy uwędzić kiełbasę. Wędzoną można mrozić. Surową po zamrożeniu należy doprowadzić do temperatury otoczenia w przeciwnym razie będzie się pocić, a dosuszanie jest dłuższe. W wędzeniu mrożonego mięsa są większe straty na wadze. Rozwój flory bakteryjnej również jest inny niż w kiełbasie świeżo wędzonej. Wędzenie oczywiście w wyższych temperaturach. Jeżeli się mylę proszę o poprawki. :???:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Surową po zamrożeniu należy doprowadzić do temperatury otoczenia w przeciwnym razie będzie się pocić, a dosuszanie jest dłuższe.

Znaczy się można zamrozić przed wędzeniem jeżeli zajdzie "nagła" potrzeba :question: :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak. Przestrzegaj tylko zasady, byś nie mroził kiełbasy juz parzonej. Obróbka termiczna musi zostać wykonana po rozmrożeniu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, Zbójku Madejku najlepszą szkołą jest własny tyłek, czyli eksperymenty na sobie, w końcu wypracujesz metody pracy i smaków najlepiej Tobie i rodzince odpowiadające. A co do zasad to możesz je przestrzegać lub ustanawiać swoje osobiste. Tutaj prawie każdy ma inne zdanie w sprawie innych wyrobów niż swoje i o to chodzi.

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to jelita nadziałem i zamroziłem 4.8kg gotowego wyrobu.Jak znowu "coś" mi nie wylezie to jutro wieczorem zacznę odmrażać i w Piątek będzie wędzenie.Pierwsza samodzielna kiełbasa w życiu i od razu schody,ale mam nadzieję,że efekt końcowy będzie jadalny.Oby :rolleyes:

Jest też u mnie bardzo poważny plan zrobienia kiełbasy chłopskiej SZCZEPANA,połowę porcji.Czy jak nadzieję jelita o średnicy 32mm to będzie za dużo :question: SZCZEPAN podaje w przepisie jelita 26/28mm :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jelita nadziałem i zamroziłem 4.8kg gotowego wyrobu.Jak znowu "coś" mi nie wylezie to jutro wieczorem zacznę odmrażać i w Piątek będzie wędzenie.

Dość, krótki czas mrożenia i później rozmrażanie. Jeśli planujesz wykonanie wyrobu na określony dzień, to można było kupić mięso trochę później lub peklować kilka dni dłużej, wówczas miałbyś świeżo zrobione.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dość, krótki czas mrożenia i później rozmrażanie. Jeśli planujesz wykonanie wyrobu na określony dzień, to można było kupić mięso trochę później lub peklować kilka dni dłużej, wówczas miałbyś świeżo zrobione.

Wiem,nie będę się rozpisywał co i jak,ale inaczej nie ma jak.Tak mi wyszło :sad: To dopiero początki więc zakupy,produkcja i cała organizacja jest do dopracowania i do nauczenia.Z waszą pomocą :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak. Przestrzegaj tylko zasady, byś nie mroził kiełbasy juz parzonej. Obróbka termiczna musi zostać wykonana po rozmrożeniu.

.

 

A to czemusz?.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponawiam pytanie: Jest też u mnie bardzo poważny plan zrobienia kiełbasy chłopskiej SZCZEPANA,połowę porcji.Czy jak nadzieję jelita o średnicy 32mm to będzie za dużo :question: SZCZEPAN podaje w przepisie jelita 26/28mm :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czas parzenia ciut dłuższy

wędzenie też trochę dłuższe

Znaczy się nic nie stoi na przeszkodzie.Dzięki :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Madejowa-prosta :smile:

Przed wędzeniem

Po wędzeniu

Po parzeniu

Po spróbowaniu

Smacznego :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, teraz proszę ocenić te wyroby Zbója Madeja. Chyba lubi ciemne kolory nasz kolega.

Waldi tu masz lepsze https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=109076#109076

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.