jacek__13 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2009 jeśli mam peklosól jak ją nalezy stosować ?? chodzi dokładnie o zamianę soli i saletry np.jesli jest 22 gramy soli i 1 gram saletry to mam rozumieć ze to ma być 23 gramy pelkosoli ?? i druga sprawa jeśli pisze ze sama sól jest w przepisie to mogę dać peklosól ?? Cytuj 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2009 WitamPoczytaj trochę na stronie głównej:http://www.wedlinydomowe.pl/ zakładka peklowanie odpowie na Twoje wszystkie pytania już było to było na forum np tu:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3947&highlight=peklos%F3l Jeśli w przepisie jest napisane sól + saletra możesz to zastąpić peklosolą dodając 18-20g na 1 kg mięsa w zależności jak lubisz słone wyroby. Jeśli w przepisie jest napisane, że sól to tak ma być i nic nic zastępuj nie do wszystkich wyrobów dodaje się peklosól. PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek__13 Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam Poczytaj trochę na stronie głównej: http://www.wedlinydomowe.pl/ zakładka peklowanie odpowie na Twoje wszystkie pytania już było to było na forum np tu: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3947&highlight=peklos%F3l Jeśli w przepisie jest napisane sól + saletra możesz to zastąpić peklosolą dodając 18-20g na 1 kg mięsa w zależności jak lubisz słone wyroby. Jeśli w przepisie jest napisane, że sól to tak ma być i nic nic zastępuj nie do wszystkich wyrobów dodaje się peklosól. Pozdrawiam Robertdzięki i jeszcze jedno pytanie czy 18-20 g peklosoli tyczy się kazdych mięs na kilogram ?? i czy są mięca co więcej potrzebują peklosoli ?? Cytuj 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2009 Więcej potrzebują konina i wołowina. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek__13 Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2009 Więcej potrzebują konina i wołowina.dzięki a o ile gramów na kilogram mięsa ?? Cytuj 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2009 Także zależy od upodobań smakowych. W każdym razie więcej. O ile pamietam, konina potrzebuje 0,25-0,27 kg peklosoli na 10 kg mięsa i wymaga peklowania co najmniej 4-ro dniowego Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek__13 Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Listopada 2009 Także zależy od upodobań smakowych. W każdym razie więcej. O ile pamietam, konina potrzebuje 0,25-0,27 kg peklosoli na 10 kg mięsa i wymaga peklowania co najmniej 4-ro dniowegodzięki Cytuj 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Listopada 2009 jacek__13, wydziel troszkę mięsa zanim dodasz peklosoli. Potem sprawdzisz czy smak odpowiada, jeżeli będzie za słone - dodasz wydzielone mięso. Jeżeli tak to dosolisz odpowiednio wszystko. Jeżeli robisz kiełbasy do suszenia to użyj 17 gr na 1 kg mięsa. Koniny nie robi się jak inne tłuste kiełbasy i łatwo jest przesolić. Najlepsze kiełbasy wychodzą z dodatkiem wołowiny i nutri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Listopada 2009 czy są mięca co więcej potrzebują peklosoli ??Wprawdzie pytasz o mięsa i odpowiedzi udzielił Maxell ale odniosę się jeszcze do wyrobów.. Są wędliny, do których daje się więcej peklosoli. Są to wędliny dojrzewające, np. salami. Dlatego kieruj się przepisem jako głównym drogowskazem, a następnie nieznacznie koryguj zgadnie z Twoimi upodobaniami. Tak ok. ±10%. Mimo, że wędliny dojrzewajace wymagają większej ilości soli, w efekcie końcowym nie są wcale przesolone. Odczucie słoności wyrobu zależy od jego PH. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzena1985 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Grudnia 2009 WitamChcę zapeklować 1,30 kg boczku na mokro na roladę.Nie wiem czy dobrze zrobiłam ( źle chyba zrozumiałam tabelę) dałam 100 gr peklosoli na 0,8 l wody czy to nie będzie za mocne ? Chcę peklować boczek 2-3 dni.Będę wdzięczna za pomoc,Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Grudnia 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Jeśli roladę chcesz piec w piekarniku to peklowanie jest zbędne a nawet szkodliwe. Pozdrawiam serdecznie. jeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Jeśli chcesz uwędzić boczek:Na 1.3 kg mięsa przy 3 dniowym peklowaniu powinno być 0.6 L wody + 106 gram peklosoli.Mięso wkładamy do naczyni i zalewamy solanką. Z tej solanki strzykawką nabieramy 60 ml i wstrzykujemy w mięso, wstrzykujemy 3 razy po 60 ml łącznie 180 ml. Boczek nakrywamy np.talerzykiem i wkładamy do lodówki na 3 dni. Kochani czytajcie, o peklowaniu jest masa tematów i art. na stronie głównej. To tylko 30 min lektury. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzena1985 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Roladę chcę upiec w piekarniku więc darować sobie peklowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Oczywiście, możesz sobie darować, choć po peklowaniu ma inny smaczek i kolorek jest ładniejszy. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzena1985 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zostawię ją do jutra w zalewie zobaczymy co z tego wyjdzie.Ale nadal mam wątpliwości co do tego czy nie jest to za mocna zalewa jak na 1,30 kg. mięsa :rolleyes: Starałam się trzymać tabeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Ale nadal mam wątpliwości co do tego czy nie jest to za mocna zalewa jak na 1,30 kg. mięsa :rolleyes: Starałam się trzymać tabeli. Następnym razem będzie już wiadomo . Każdy ma inne poczucie słoności . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzena1985 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Dzięki za rady Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veetec Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Listopada 2010 Witam. Mam pytanie - popsula mi sie waga, a akurat musze zapeklowac mieso. W związku z tym moglby ktos mi pomoc podajac wage plaskiej lyzeczki soli i peklosoli. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Listopada 2010 http://www.dla-kobiet.info/przepisy/waga.html Może to Ci się przyda? [ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 16:17 ] Łyzeczka łyżeczce nierówna ale biorąc małą płaską łyżeczkę do herbaty a nie deserową można przyjąć, że jest ok., choć wiadomo że przy takich małych ilościach nie będzie to idealny przelicznik. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veetec Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Listopada 2010 Wlasnie zglupialem, bo znalazlem w necie tez strony, ktore podaja, ze waga lyzeczki soli to 10 gram! Np tutaj http://sardynkagotuje.blox.pl/2006/05/Warto-wiedziec-ile-wazy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Listopada 2010 veetec, Jeśli chwilkę poczekasz, to zaraz sprawdzę bo moja waga jest dokładna. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veetec Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Listopada 2010 Pewnie, ze z checia poczekam. Pytalem sie na PW @halusia@ i jej lyzeczka (plaska) peklosoli wazy 8 gramow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Listopada 2010 ze waga lyzeczki A której bo ja mam 5 rodzajów łyżeczek :grin: .Kup wagę gramową bo łyżeczka łyżeczce nierówna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Listopada 2010 Już jestem. 1 łyżeczka/całkiem płaska/ a porównałam również z taką łyżeczką, która jest na wyposazeniu wypiekacza do chleba, to 5 g..Peklosól tak samo. [ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 16:51 ] arkadiusz, Właśnie sprawdzałam i wiem, że łyżeczka łyżeczce nierówna/ sama zresztą kiedyś o tym pisałam a nawet wkleiłam zdjęcie łyżeczek/. ale w sytuacji podbramkowej... Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.