Skocz do zawartości

Wędzenie żeberek


Papcio

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To zrób 18 % i powinno wystarczyć 20 h.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyprawiasz na ostro - sol 20g na 1kg, przyprawy itd to co lubisz ale wszystkiego za dużo

naciersz, dodajesz łyżkę miodu znowu nacierasz, do worka, jak masz próżnia jak nie to tylko zamykasz

A jutro do wędzarni, zadajesz 60 st, osuszanie, jak obeschnie to dajesz dym i podnosisz do 140-160 stC (jak wydoli = zależy jaką wędzarnią dysponujesz, mocą grzewczą, czyli czy da rade) po-woli, tak aby się nie spociło

W końcu nie samymi wędzonkami człowiek żyje :)

I obiadek gotowy :laugh:

 

PS

Jak nie masz to miód możesz zastąpić powidłami, ewentualnie CocaCola 50 ml na 1 kg :)

Nigdy nie peklowałem na sucho. Kiedy należy uznać, że żeberka są wystarczająco dobrze natarte solą aby wprowadzić tą łyżkę miodu i powtórzyć zabieg?

 

Jakie przyprawy polecasz do żeberek przy okazji tego wcierania?

 

Nie mam takich dużych worków foliowych, tym bardziej próżniowych. Mogę zawinąć po prostu w torebkę foliową, taką jednorazową?

 

W tych 140-160 st jak dugo ma się wędzić, bo nie wiem jak odczytać „aby się nie spociło” ;)

 

Wędzarnia (Bogdanka) wydoli, tylko nie wiem, czy taki termometr wynajdę ;)

 

[Dodano: 27 mar 2021 - 21:33]

To zrób 18 % i powinno wystarczyć 20 h.

Kiełbasę będę wędził na 55-60 st przez 4-5h. Wystarczy w razie czego taka temperatura i czas dla żeberek? Nie za długo będzie?

 

[Dodano: 27 mar 2021 - 21:34]

Ja bym upiekła te żeberka na kapuście [kiszonej] :)

Peklosól daje również smak,który do jutra do 15 niekoniecznie go w pełni odda...

Uparłem się na wędzenie ;)

 

[Dodano: 27 mar 2021 - 21:37]

Lub tak jak radzi Arkadiusz

Właśnie rozkminiam sposoby. Dzięki za odp. Edytowane przez Ucho1982
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TO NIE JEST PEKLOWANIE, TO SOLENIE
Odważasz tylko sól, przyprawy tak, aby prawie "nie było widać mięsa"  ( nie więcej, a jeżeli 3 g na 1 kg z jednego rodzaju, bo zabijesz żeberka :laugh: ), dodajesz miód czy zastępstwo miodu, kiedy chcesz, to nie apteka, ale sól idzie zawsze jako pierwsza, odwrotnie a jeżli pieczenie mięsa normalnie
Przyprawy wyraziste, pieprz papryka, majeran, bazylia, gałka, czyli, ale tak naprawdę, zależy od Ciebie, dodajesz to co lubisz, z tą różnicą że wszystkiego za dużo
Pisałem, jak nie masz próżni, to do worka lub pojemnika plastikowego i do lodówki.
Pieczesz w dymie do koloru, jak uznasz, że Ci odpowiada, to jest OK +/- 2-3 h

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TO NIE JEST PEKLOWANIE, TO SOLENIE?

Odważasz tylko sol, przyprawy tak, aby prawie nie było widać mięsa, dodajesz miód czy zastępstwo miodu...

Ok, sól. Może być jodowana? Ok, a co z tym nacieraniem? Mam wcierać w mięso aż nie będzie widocznej soli, tak?

 

Lubię miód, więc na pewno skorzystam z tej wersji. Tylko ten miód zdejmie mi przyprawy jak się zacznie lepić na moich rękach ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy tak krótkim procesie, nie ma znaczenia czy jodowana czy nie, a jesli jestes rocznik poniżej 1986, to lepiej jodowana  :laugh:   

Masujesz przez worek (ja tak robie, nie lubię jak mi sie cos klei do rąk) zobaczysz że dasz radę, */- przyprawy rozejdą się równomiernie, nawet z tym miodem  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PS

możesz na koniec wrzucić grubo pokrojona cebulę i czosnek pokrojony o ile takie klimaty lubisz.

Dodatek musztardy (zawartosc octu) dobrze wpływa na szybsze kruszenie mięsa

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po masowaniu / wcieraniu wrzucam luźno cebulę i czosnek i zamykam worek.

Jak potrzebuje na szybko (2h) to próżnia, jak na drugi dzień wystarczy normalny worek np. strunowy. wyciskam w miare maksymalnie powietrze, i zamykam. Jeżeli nie masz strunowego, to wycisnąć powietrze , worek skręcić jak cukierek i założyć gumkę / zawiązać węzełek / założyć klamerkę  :)  

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze koty za płoty. Założyłem worek na dłoń jak radziłeś i rozpocząłem proces. Na początek sól rozsyłałem równomiernie i zacząłem wcierać. Sól zaczęła się zbierać w większe grudy. Nie wiem czy tak powinno być, więc zacząłem ja wgniatać. Na to posypałam przyprawy. Ma to zaś dałem łyżkę miodu. I znowu zacząłem nacierać. Tak jak się spodziewałem, wszystko zaczęło odchodzić, więc zacząłem ugniatać ;)) Na to kolejna porcja przypraw i tym razem od razu ugniatałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Pasek żeber zwinąłem w rulon, nie wiem czy dobrze zrobiłem. Worek założyłem zwykły i skręciłem wszystko na cukierka. Nie da się tym sposobem wyzbyć całego powietrza, bo jednak to są żebra ;)

Już sobie darowałem cebulę i czosnek, bo przeczytałem Twój ostatni post po związaniu żeber w worku.

Edytowane przez Ucho1982
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bedzie OK

Rano mozesz, ale nie musisz jeszcze raz lekko przesmarować tak jak jest przez folie

Zdaj jutro relacje, jak sie da z foto  :)

 

PS

Jutro przed "wędzeniem BBQ " strzepnij nadmiar (te zgrupowania) przypraw, do pieczenia już nic nie wnoszą smaków. a moga tylko sie niepotrzebnie przypalac

 

PS2

Następnym razem, ja znowu kupisz zeberka przez przypadek, to dodaj piwo (o ile lubisz te klimaty)  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko duże zgrubienia przypraw, możesz uzyc np pędzelka lub nawet nożem skrobnąć, ale nie przesadzaj z oczyszczaniem, tylko zgrupowania przypraw ("strupy"), resztę zostawiasz

Poza tym ro rana mięso puści soki i bedzie latwiej

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem. Teraz mi to wyjaśniłeś obrazowo.

A z tym piwem, to jak się dobrego zabrać? Oblewamy piwem mięso i dopiero rozpoczynamy proces nacieranie soli i przypraw? Czy już natarte zalewamy piwem, kiedy żebra leżą już w worku?

Edytowane przez Ucho1982
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo, lub białe wino dodajesz na końcu, razem z cebulą lub / i czosnkiem

Nie bój się połączenia z wcześniej dodanym miodem  :)

Kolejność

1 sól

2 przyprawy sypkie

3 przyprawy mokre, czyli cebula, czosnek i dodatki "płynne" miód, piwo, wino, sos sojowy itd

 

Lub jak nabierzesz wprawy, robisz "bejce" czyli połączenie ww wszystkiego razem, problem będzie tylko z ustaleniem Twojego progu słoności

słoność bejcy <> stosunek bejcy do mięsa 

 

PS

I żeby było jasne, "peklowanie przez noc" czyli 12h też jest możliwe, ale jeżeli nigdy nic na szybko *24h nie pakowałeś, to nie ma co ryzykować teraz, przy tak silnych peklo-solankach to już nawet godziny robią różnice jak i dokładny nastrzyk i czas odmaczania

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchaj, ile czasu żebra potrzebują posiedzieć w tych 60 st, zanim podniosę temp. do 160 st. na 2h? Czas, w którym mięso ma obeschnąć to jaki czas mniej więcej? Pytam, bo kiełbasa będzie się robiła w podobnej temp. przez 4-5h i chciałbym wiedzieć, kiedy mam dołożyć żeberka.

Kurde, mam nadzieję, że te żeberka nie będą za suche mając na uwadze tak wysoką temp... ;)

Edytowane przez Ucho1982
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę będę wędził na 55-60 st przez 4-5h. Wystarczy w razie czego taka temperatura i czas dla żeberek? Nie za długo będzie?

Wędzi się do koloru a nie na czas, ale powinno wystarczyć. Przy mojej metodzie mógłbyś wędzić razem z kiełbasą, ale widzę ,że wybrałeś inna drogę gdzie będziesz się bujał z wędzeniem. Powodzenia

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Słuchaj, a mogę te żeberka wrzucić razem z kiełbasą........
 

Możesz, ale druga faza w 160 to już krócej
Ile ?? Nie wiem, nie robiłem tak po prostu musisz popatrzeć i co jakiś czas chwycić za żebro (kość) i sprawdzić czy się luzuje, jak przeciągniesz to spadnie mięso z haka.
Normalne wędzenie z dopiekaniem, jest do osiągnięcia temperatury.
BBQ w wędzarni to pieczenie mięsa w dymie ( grillowanie w dymie)
Możesz też zrobić po "amerykańsku" czyli tak długo piec (II faza) w 120 -140 stC, aż się rozpadną w małej ilości dymu , ale wtedy nie wieszasz ich w wędzarni, tylko kładziesz na jakiś sitach.
Mięso jest tak mocno przeciągnięte temperaturowo, że po prostu rozpada się.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile ?? Nie wiem, nie robiłem tak po prostu musisz

 

 To jak nie robiłeś i nie wiesz do końca to może lepiej nie doradzaj.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Przy mojej metodzie mógłbyś wędzić razem z kiełbasą, ale widzę ,że wybrałeś inna drogę gdzie będziesz się bujał z wędzeniem. Powodzenia

Pisałeś, że na 20h peklowania powinno wystarczyć. Nie miałem 20h, tylko maks 15, dlatego zrezygnowałem z tej metody, która z resztą mi odpowiadała z uwagi na prostotę przygotowania.

 

 

[Dodano: 28 mar 2021 - 09:53]

 

Słuchaj, a mogę te żeberka wrzucić razem z kiełbasą........

Możesz, ale druga faza w 160 to już krócej

Ile ?? Nie wiem, nie robiłem tak po prostu musisz popatrzeć i co jakiś czas chwycić za żebro (kość) i sprawdzić czy się luzuje, jak przeciągniesz to spadnie mięso z haka.

Normalne wędzenie z dopiekaniem, jest do osiągnięcia temperatury.

BBQ w wędzarni to pieczenie mięsa w dymie ( grillowanie w dymie)

Możesz też zrobić po "amerykańsku" czyli tak długo piec (II faza) w 120 -140 stC, aż się rozpadną w małej ilości dymu , ale wtedy nie wieszasz ich w wędzarni, tylko kładziesz na jakiś sitach.

Mięso jest tak mocno przeciągnięte temperaturowo, że po prostu rozpada się.

Nie będę wieszał w takim razie na haku, tylko bezpośrednio na kiju. Postaram się jakoś ten pasek położyć kością do kija i powinno być ok. Edytowane przez Ucho1982
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ucho1982, nie przejmuj się, "On": tak ma, jak ktos nie zrobi czegos jak "On chce", to musi zaśmiecić temat , po prostu na złość  :)

 

 

 

Nie będę wieszał,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 

Sprawdzaj kość, nawet jak nie dojdziesz koloru, a kość będzie się już luzowała, to ja bym wyciągał

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dam znać
 

Koniecznie  :thumbsup:

Najlepiej z fotkami  :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie miałem 20h, tylko maks 15,

Pisałeś 15 , 20  h. Gdybyś napisał konkretnie 15 h to wystarczyło zrobić mocniejszą solankę peklującą. A sprawdziłeś czy osiągniesz w wędzarni 160 C. Jak ja się orientuję to takie żeberka robi się na grillu. Na grillu bez problemu osiągniesz taką temperaturę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To już przeszłość. Teraz muszę zadbać o to aby udał się sposób BBQ przygotowania żeberek.

Bogdanka to bestia, jeśli nie kontroluje się temperatury. Na spokojnie osiągnie 160 st.

Grill to grill, a wędzarnia to inna bajka. Wszystkiego trzeba spróbować. Będę wiedział czy było warto, kiedy będę już po wędzeniu i po posiłku ;)

W każdym razie dziękuję za Twoje rady Arkadiusz. Na pewno po nie sięgnę w przyszłości.

Jak przeliczasz stężenie peklówki w stosunku do ilości godzin?

Edytowane przez Ucho1982
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.