Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Studzenie po parzeniu.
#1
Napisano 25 lis 2009 - 15:11
#2
Napisano 25 lis 2009 - 15:23
Wieszam je po prostu i stygną w temperaturze pokojowej, a później do lodówki.
Aby wędzonki były soczyste ważne jest zaczynać parzenie od obgotowania wędzonek
we wrzątku przez 10 do 15 minut.
Zawsze mam wędzonki soczyste :grin:
#3
Napisano 25 lis 2009 - 16:04
#4
Napisano 25 lis 2009 - 16:34
Ja osobiście nigdy nie studzę wędzonek po parzeniu w zimnej wodzie.
Wieszam je po prostu i stygną w temperaturze pokojowej, a później do lodówki.
Aby wędzonki były soczyste ważne jest zaczynać parzenie od obgotowania wędzonek
we wrzątku przez 10 do 15 minut.
Zawsze mam wędzonki soczyste :grin:
Nigdy nie gotuje wstepnie wedzonek tylko parzenie i mam soczyste i miekkie a chlodzenie tylko powietrzem.
Pozdrawiam.
#6
Napisano 25 lis 2009 - 19:35
.Mam trochę inną metodę studzenia. Po wyjęciu z naczynia, wędzonki przekładam do wody o temp. około 40 C i przetrzymuję przez 10-15 min. Następnie wieszam w temp. otoczenia celem odparowania wody z powierzchni i wystudzenia w całej masie wędzonki. Później lodówka.
Poproszę o przybliżenie tej metody.Czemu to służy i co powoduje takie studzenie.Pozdrawiam
#7
Napisano 25 lis 2009 - 21:46
jednak nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda
#8
Napisano 26 lis 2009 - 18:27
Właśnie tak, Abratku.szybko schładza, czyli przerywa proces parzenia (nie doprowadza do przeparzenia) i nie wysusza tak powierzchni wyrobu...
jednak nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda
#9
Napisano 26 lis 2009 - 19:21
#10
Napisano 26 lis 2009 - 23:06
heh, a ja dodawałem jeszcze lodu do wody do schładzania :???: a i tak wszystkim smakowało :lol:nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda
Faktycznie, powierzchnia wędzonek była twarda ale tłumaczyłem sobie to brakiem "polepszaczy".
Sponsor
#11
Gość_technik_*
Napisano 06 gru 2009 - 15:22
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych