Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Studzenie po parzeniu.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arbuz

Arbuz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćzimna wódka

Napisano 25 lis 2009 - 15:11

Ile czasu trzymać szynke ( i inne wedzonki) w zimnej wodzie po wyjęciu z parzenia? Chodzi mi o to zeby wedlina niebyła sucha?

#2 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 650 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 25 lis 2009 - 15:23

Ja osobiście nigdy nie studzę wędzonek po parzeniu w zimnej wodzie.
Wieszam je po prostu i stygną w temperaturze pokojowej, a później do lodówki.
Aby wędzonki były soczyste ważne jest zaczynać parzenie od obgotowania wędzonek
we wrzątku przez 10 do 15 minut.
Zawsze mam wędzonki soczyste :grin:

#3 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4154 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 25 lis 2009 - 16:04

Mam trochę inną metodę studzenia. Po wyjęciu z naczynia, wędzonki przekładam do wody o temp. około 40 C i przetrzymuję przez 10-15 min. Następnie wieszam w temp. otoczenia celem odparowania wody z powierzchni i wystudzenia w całej masie wędzonki. Później lodówka.

#4 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 25 lis 2009 - 16:34

Ja osobiście nigdy nie studzę wędzonek po parzeniu w zimnej wodzie.
Wieszam je po prostu i stygną w temperaturze pokojowej, a później do lodówki.
Aby wędzonki były soczyste ważne jest zaczynać parzenie od obgotowania wędzonek
we wrzątku przez 10 do 15 minut.
Zawsze mam wędzonki soczyste :grin:


Nigdy nie gotuje wstepnie wedzonek tylko parzenie i mam soczyste i miekkie a chlodzenie tylko powietrzem.
Pozdrawiam.

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27686 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 lis 2009 - 16:44

https://wedlinydomow...opic.php?t=4559

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 25 lis 2009 - 19:35

Mam trochę inną metodę studzenia. Po wyjęciu z naczynia, wędzonki przekładam do wody o temp. około 40 C i przetrzymuję przez 10-15 min. Następnie wieszam w temp. otoczenia celem odparowania wody z powierzchni i wystudzenia w całej masie wędzonki. Później lodówka.

.

Poproszę o przybliżenie tej metody.Czemu to służy i co powoduje takie studzenie.Pozdrawiam

#7 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 25 lis 2009 - 21:46

szybko schładza, czyli przerywa proces parzenia (nie doprowadza do przeparzenia) i nie wysusza tak powierzchni wyrobu...
jednak nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda

#8 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4154 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 26 lis 2009 - 18:27

szybko schładza, czyli przerywa proces parzenia (nie doprowadza do przeparzenia) i nie wysusza tak powierzchni wyrobu...
jednak nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda

Właśnie tak, Abratku.

#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 26 lis 2009 - 19:21

I wszystko jasne.Dziękuję

#10 sawca

sawca

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 516 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 26 lis 2009 - 23:06

nie może być zimna woda bo będzie szok termiczny i powierzchnia stanie się twarda

heh, a ja dodawałem jeszcze lodu do wody do schładzania :???: a i tak wszystkim smakowało :lol:
Faktycznie, powierzchnia wędzonek była twarda ale tłumaczyłem sobie to brakiem "polepszaczy".

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 Gość_technik_*

Gość_technik_*
  • Goście

Napisano 06 gru 2009 - 15:22

SAWCA ! Ten lód wyeliminuj z metody schładzania. Pozdrawiam.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych