Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Obróbka ciieplna w mikrofalówce


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 kabanos

kabanos

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • Miejscowośćchorzów

Napisano 29 wrz 2006 - 06:01

Witam Wszystkich
Wczoraj postanowiłem tytułem eksperymentu wykorzystać kuchenkę mikrofalową do parzenia szynki.
Wędzonkę o wadze ok. 1 kg włożyłem do foliowego woreczka, dziabnąłem worek widelcem i do mikrofali. Maszynę nastawiłem na średnią moc (500 W) i czas 10 min. Po tym czasie 10 min przerwy i kolejne 10 min grzania. Po wystudzeniu próba organoleptyczna wypadła zadowalająco. Zachęcam do eksperymentów.

#2 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 29 wrz 2006 - 07:11

Witam Wszystkich
Wczoraj postanowiłem tytułem eksperymentu wykorzystać kuchenkę mikrofalową do parzenia szynki.
Wędzonkę o wadze ok. 1 kg włożyłem do foliowego woreczka, dziabnąłem worek widelcem i do mikrofali. Maszynę nastawiłem na średnią moc (500 W) i czas 10 min. Po tym czasie 10 min przerwy i kolejne 10 min grzania. Po wystudzeniu próba organoleptyczna wypadła zadowalająco. Zachęcam do eksperymentów.

Czy wędzonka nie wyszła za sucha?. Kuchenka mikrofalowa podgrzewa w inny sposób, który powoduje odwodnienie potraw.
Pozdrawiam

#3 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 29 wrz 2006 - 08:20

@ tylko do Kabanos
A wiesz jak fajnie jajka gotuje się w mikrofali?
Stawiasz jajko na środku, lub więcej, bez wody.
Na max moc (około 1000 W)
45 s miękko
60 s średnio
75 s twardo

Potem trochę sprzątania (jajka same pozbywają się skorópki, już nie trzeba obierać) i gotowe :grin:

#4 lech40i4

lech40i4

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 160 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 29 wrz 2006 - 17:19

Ja "gotowałem" jajko z wodą - w kubku przykrytym na wypadek eksplozji talerzykiem.
Nic to nie dało, było kupę sprzątania i śmiechu.Pół bloku sie obudziło ,bo rzecz miała miejsce o 1 w nocy.

#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 29 wrz 2006 - 17:49

Ja głupia blondynka (bez urazy Panie blondynki :wink: ) też włożyłem jajo do mikrofalówki.
A co mi tam trzeba spróbować.Ale że ostrożnie chciałem to zrobić to ustawiłem na minimum grzania i co jakiś czas sprawdzałem otwierając drzwiczki czy się grzeje.
Jakież było moje zdziwienie gdy przy trzecim otwarciu drzwiczek zobaczyłem że właśnie w tym momencie jajeczko robi BUM.
Szkoda że nie filmowałem tego zdarzenia bo nagrodę śmiechu warte mam jak w banku.

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

#6 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 29 wrz 2006 - 18:47

A pisałem że jajko samo obiera się ze skorópki i że trzeba posprzątać :lol: :lol: :lol: :lol: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: .
Mój pierwszy kontakt z mikrowelą w latach 80- tych :tongue: właśnie tak wyglądał, jeden z pierwszych eksperymentów kulinarnych :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 29 wrz 2006 - 18:59

He he to były moje puierwsze przygody z mikrofalówką które na tamten czas to jak mercedes w garażu.Człowiek był młody i głodny wiedzy.
No to się najadłem :grin: :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 hynio

hynio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćSkrzyszów k.Wodzisławia śl.

Napisano 15 maj 2007 - 19:38

:grin: Dziyndzioły jajko trzeba nakłóc i sie ugotuje bez BUM BUM i bez sprzątania




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych