Skocz do zawartości

Czy mieso ze schabu nadaje sie lepiej/gozej na kielbasy?


marcus

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mieso ze schabu nadaje sie lepiej / gozej na kielbasy?

Wiem ze kazde mieso nadaje sie na kielbasy ale cos mnie jednak pokusilo zapytac doswiadczonych czy niebedzie ,,za suche czy kruche "jako jedynka oczywiscie do tego jako dwojka boczek . Jakie macie doswiadczenia.?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest najlepsze i najcenniejsze mięso z tuszy. Niedawno podawałem przepis na kiełbase polędwicową. Super sprawa - kilka razy robiłem. Znajdziesz go w dziale prowadzonym przez technika o starych recepturach, lub poprzez wyszukiwarkę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest bardzo dobre. Są przepisy na stronie głównej i na Forum gdzie polędwica jest lub może być w roli głównej. Ja robiłem m.in. Lisiecką na bazie polędwicy wg Borowczaka (str. gł.) i Staromiejską (wg SZCZEPAN'a - Forum). Obie mają tą "wadę" że b.szybko znikają z lodówki :tongue: .
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 lat później...

To w końcu chodzi o polędwicę czy o schab?

Polędwica - „Umięśnienie schabu składa się w przeważającej części z mięśnia najdłuższego grzbietu zwanego polędwicą, mięsień ten okryty jest od zewnątrz ścięgnistą błoną. Polędwica jest jednym z najdeli­katniejszych i najwartościowszych mięśni półtuszy wieprzowej.

Polędwicę przeznacza się do produkcji wysoko wartościowych wę­dzonek lub konserw. Wzdłuż dolnej granicy mięśnia najdłuższego grzbietu biegnie wąski m. biodrowo-żebrowy; mięsień ten i pozo­stałe drobne mięśnie przeznacza się na wieprzowinę kl. III. Mięsień lędź­wiowy — polędwiczka — przeznacza, się na wieprzowinę kl. I.

Schab jako całość przeznacza się na kotlety lub do pieczenia.”

(źródło: „Podział tusz zwierząt rzeźnych” mgr inż. Józef Grzegorzewicz 1953 r.)

 

Dla uzupełnienia, schab bez kości, to nazwa handlowa.

Schab to mięsień z kością. Od kości odkrawamy polędwicę. Polędwica nie powstaje dopiero po wędzeniu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za mądre jak dla mnie
 

A wiec w skrócie

Tak, jak najbardziej się nadaje, aż za dobre i za drogie, ale jak masz chęć i kasę to jak najbardziej zmiel do kiełbasy.

PS

Nie zapomnij dodać tłuszczu, bo nic z tego dobrego nie wyjdzie

PS2

W przepisach to co jest opisane jako klasa 1 to Ty przyjmij Twój "schab" w zamian (Na tym forum schab bez kości musisz nazywać polędwicą, zgodnie z nazewnictwem fachowym a nie handlowym) 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To po co ja wczoraj kupowałem resztki nie najładniejszej szynki, która była sporo droższa od "schabu" ?

A to już Ty sam musisz wiedzieć 

Jeden woli córkę, inny teściową  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Za mądre jak dla mnie
 

A wiec w skrócie

Tak, jak najbardziej się nadaje, aż za dobre i za drogie, ale jak masz chęć i kasę to jak najbardziej zmiel do kiełbasy.

PS

Nie zapomnij dodać tłuszczu, bo nic z tego dobrego nie wyjdzie

PS2

W przepisach to co jest opisane jako klasa 1 to Ty przyjmij Twój "schab" w zamian (Na tym forum schab bez kości musisz nazywać polędwicą, zgodnie z nazewnictwem fachowym a nie handlowym) 

 

To "A więc w skrócie" to za bardzo w skrócie. Po co dodawać tłuszcz do polędwicy? Jak to nic z tego nie będzie? Jaki tłuszcz tu by się nadawał najlepiej? Ja bym dodał trójki z golonki i tyle. Będzie coś w rodzaju super szynkowej.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To "A więc w skrócie" to za bardzo w skrócie. Po co dodawać tłuszcz do polędwicy? Jak to nic z tego nie będzie? Jaki tłuszcz tu by się nadawał najlepiej? Ja bym dodał trójki z golonki i tyle. Będzie coś w rodzaju super szynkowej.
 

Chyba super "schabowej"  :laugh:

 

 

Jeden woli córkę, inny teściową 
 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To po co ja wczoraj kupowałem resztki nie najładniejszej szynki, która była sporo droższa od "schabu" ?

Może dobrze że nie kupiłeś tego "schabu" bo skoro był tani to mógł zawierać sporo wody i innych "fajnych" składników żeby ta wodę utrzymać.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.